Nieuwe features Google Website Optimizer

In de afgelopen drie weken heeft Google drie leuke nieuwe features toegevoegd aan de Google Website Optimizer.


1. Experiment omschrijvingen
In de huidige configuratie pagina kun je vanaf nu een extra omschrijving of toelichting op de a/b test of multivariatie test geven. Je kunt hier bijvoorbeeld de hypothese van de test toevoegen, of enkele randvoorwaarden van de test noemen, zodat de informatie later weer eenvoudig terug te vinden is.

Deze extra functionaliteit maakt het iets eenvoudiger om alle informatie over een test op een centrale plek te groeperen en is tevens handig om verschillende tests uit elkaar te houden die op hetzelfde moment draaien.

2. PDF export van experiment resultaten
De PDF export functionaliteit maakt het eenvoudiger om vanuit de Google Website Optimizer interface informatie te delen. Vooralsnog was het mogelijk om de resultaten van een test via andere formaten te versturen, zoals csv, maar de nette, representatieve pdf optie was nog niet beschikbaar.

Een hele handige toevoeging voor zowel individuele gebruikers als bureau’s.

3. Tracker object naam is gewijzigd
De enige technische wijziging van de Google Website Optimizer (GWO) is de verandering van de naam van de tracker object. Dit geldt voor zowel de tracking als conversie code.

Net als Google Analytics gebruikt de Google Website Optimizer een tracker object om pagina vertoningen te meten. In sommige gevallen kwamen de namen van beide trackers volledig overeen (bijv. bij onClick tracking van GA). Hierdoor werd data tot op heden nog wel eens naar een verkeerd programma doorgestuurd.

Dit probleem heeft Google opgelost door de in de code van GWO een wijziging toe te passen. Hierdoor zijn conflicten in de code veelal voorkomen.

Deze technische wijziging heeft geen invloed op lopende experimenten. In nieuwe experimenten wordt hij wel toegepast.

Conclusie
De wijzigingen zijn misschien niet radicaal, maar maken de Google Website Optimizer weer net iets eenvoudiger in het gebruik. Voor meer informatie over het gebruik van de Google Website Optimizer verwijs ik je graag naar de Tblog, sectie conversie-optimalisatie.