Nieuwe formule kwaliteitsscore beïnvloed toppositie Adwords

Geschatte leestijd: 2 minuten

Komende weken past Google de wijze waarop de topposities in Adwords worden bepaald aan. De positie van een Adwords advertentie wordt bepaald aan de hand van de factoren 'kwaliteit' (met de Google Adwords Quality Score) en prijs (werkelijke CPC). In de nieuwe opzet kijkt Adwords naar de maximale kosten per klik, ofwel max. CPC. Om als adverteerder met een goede kwaliteitsscore in de nieuwe opzet een toppositie te verkrijgen, dient het maximale bod per klik te worden verhoogd.

Hoewel er op deze manier meer controle wordt verkregen over de wijze waarop topposities worden bereikt, betekent het ook vrijwel zeker een stijging van de gemiddelde kosten per klik. Het bijsturen op topposities wordt daarmee dus weliswaar gemakkelijker, maar naar verwachting geenszins voordeliger. Daarnaast wordt ook de methode waarmee de daadwerkelijke kosten per klik (CPC) worden bepaald voor advertenties op topposities aangepast. Zoals altijd kunnen
alleen advertenties die aan onze strenge kwaliteitsvereisten voldoen, worden weergegeven op topposities, aldus Google.

Wijziging bepaling topposities Adwords in detail
Onderstaand de product update van Google zoals vandaag verzonden.

Voor de huidige formule voor de topposities kijken we naar uw kwaliteitsscore en uw daadwerkelijke CPC, die deels wordt bepaald door de biedingen van adverteerders onder u. Zelfs wanneer uw advertentie een hoge kwaliteitsscore heeft en de adverteerders onder u niet erg hoog bieden, kan het zijn dat uw daadwerkelijke CPC niet hoog genoeg is om uw advertentie op een toppositie te laten weergeven.

Met deze nieuwe formule kijken we niet naar uw daadwerkelijke CPC, maar naar uw maximum CPC-bod, dat u zelf bepaalt. Dit betekent dat de mogelijkheid om uw advertentie op de topposities te laten weergeven, niet langer afhankelijk is van de biedingen van adverteerders onder u. Als u een advertentie met een hoge kwaliteitsscore heeft, kunt u zich nu op een toppositie richten door uw maximum CPC te verhogen.

Minimumbod topposities
Uw daadwerkelijke CPC wordt nog steeds bepaald door de veiling, maar is er een minimumbod voor topposities. Het minimumbod wordt gebaseerd op de kwaliteit van uw advertentie, en is het minimaal vereiste bedrag dat nodig is om uw advertentie op de topposities boven de zoekresultaten van Google weer te geven. Zoals altijd betaalt u minder naarmate de kwaliteit van uw advertentie hoger is. En u hoeft nooit meer te betalen dan uw maximum CPC-bod.

Wat betekent dit voor adverteerders?
We verwachten dat de meeste van uw advertenties op dezelfde manier zullen blijven presteren. In sommige gevallen worden advertenties die eerder naast de zoekresultaten werden weergegeven, nu bovenaan op de topposities worden weergegeven, en vice versa. Hierdoor kunnen het gemiddelde aantal klikken en de gemiddelde CPC's voor de betreffende advertenties worden gewijzigd.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.