Nieuwe mogelijkheden voor remarketing tagging

Google heeft de mogelijkheden voor remarketing tagging verder uitgebreid. Remarketing (ook wel retargeting genoemd) wordt de laatste jaren steeds vaker met succes ingezet voor het genereren van conversies, cross- en upsells. Deze vorm van behavioural targeting biedt adverteerders de mogelijkheid om websitebezoekers van een label te voorzien. Aan de hand van deze ’tag’ kunnen groepen van potentiële klanten apart worden benaderd. In dit bericht leest u meer over deze nieuwe ontwikkeling.

Remarketing tagging op basis van URL

De ‘traditionele’ manier van remarketing tagging werkt met scripts. Deze worden vanuit AdWords gegenereerd en vervolgens op de te taggen pagina’s geplaatst. Het plaatsen van de remarketing tags kost tijd en moet vaak door de webbouwer gebeuren.

Daarnaast is er de mogelijkheid om retargeting tagging te automatiseren door middel van een tag management tool. Deze tools bieden zeer geavanceerde tagging mogelijkheden, terwijl er op de website slechts één script hoeft te worden geïmplementeerd. Populaire tools zijn BT Buckets (gratis, maar beperkt) en Satellite (zeer geavanceerd, voor zowel remarketing, web analytics, AB-testen en andere scripts).

Bij tag management tools wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van tagging op basis van pagina-URL’s. Hierbij kan de gebruiker regels aanmaken. Als de URL van een opgeroepen pagina aan één of meerdere regels voldoet, zal deze pagina de bezoeker van de gewenste tag voorzien.

Door URL’s slim te selecteren en tagging regels te combineren kunnen zeer specifieke remarketing doelgroepen worden gecreëerd. Voorbeelden van het gebruik van tagging regels zijn:

 • Meerdere pagina’s vertoond

  Dit zijn geïnteresseerde bezoekers, die u met remarketing kunt activeren

 • Demo bezocht, maar geen bedanktpagina vertoond

  Dit zijn geïnteresseerde bezoekers die nog geen aankoop hebben gedaan

 • Ledenpagina bezocht

  Deze bezoekers kunnen uitgesloten kunnen worden van ledenwervingscampagnes om advertentiekosten te besparen

 • Product- en bedanktpagina vertoond

  Deze klanten zijn te benaderen voor cross- en upselling

Als een bezoek aan een regel voldoet, zal de tag management tool een remarketing cookie plaatsen. Computers met deze cookie kunnen via remarketing worden benaderd.

Remarketing tagging vanuit Google Analytics

Google biedt nu binnen Google AdWords dezelfde mogelijkheden aan. Het is nu mogelijk om remarketing lijsten aan te maken, op basis van de URL. De URL’s haalt AdWords uit Google Analytics.

Remarketing tagging begint met het aanmaken van een nieuwe remarketing lijst. Dit gebeurt als volgt:

 • Binnen uw AdWords-account, ga naar ‘Gedeelde bibliotheek
 • Selecteer ‘doelgroepen’ en klik de button ‘Nieuwe doelgroep
 • Geef de criteria op waaraan de URL’s wel of niet aan moeten voldoen
 • Geef aan hoe lang bezoekers getagged mogen worden (max. 540 dagen)

Remarketing tagging

Zodra de remarketing lijst is aangemaakt zullen websitebezoekers die hiervoor in aanmerking komen worden getagged. Als er minimaal 100 verschillende bezoekers aan een lijst zijn toegevoegd, kan deze worden ingezet voor remarketing campagnes.

Remarketing tagging vereisten

Het implementeren van remarketing tagging via Google AdWords is relatief makkelijk. Het is noodzakelijk dat de website ook beschikt over de laatste versie van Google Analytics en dat de AdWords en Analytics accounts gekoppeld zijn. Daarnaast moet er één AdWords script op alle pagina’s van de website worden geplaatst.

Remarketing binnen uw organisatie

Remarketing en tagging zijn zeer effectieve marketing tools die binnen elke organisatie met succes kunnen worden ingezet. Een uitgekiende remarketing tagging strategie is hiervoor uitermate belangrijk. Traffic Builders adviseert u graag over de mogelijkheden die remarketing u biedt.