Nieuwe rapporten in Google Adwords: Adwords Searchfunnels

Google introduceert een nieuwe functionaliteit in de interface van Google Adwords: de Adwords Searchfunnels. Hiermee lijkt definief een einde te komen aan de kortzichtige last-cookie count methode waarop de Adwords campagnes tot op heden afgerekend konden worden via de interface.

Wat voor informatie haal je uit dit rapport?

Er zitten zeven rapportages in de nieuwe Adwords Searchfunnels:

 • Overview rapportage
 • Assisted conversions
 • First and Last Click Analysis
 • Time Lag
 • Path Length
 • Top paths
 • Assisted clicks and impressions

De verschillende rapportages worden in de onderstaande video uitgebreid toegelicht.

Voordelen van Adwords Searchfunnel rapportages

Enkele voordelen van deze rapportages op een rijtje:

 • De conversiekracht van een zoekwoord kan beter inzichtelijk gemaakt worden
 • Niet-converterende woorden kunnen nu beter op waarde geschat worden
 • Zoekwoorden kunnen vanuit Google Adwords gesegmenteerd worden op het moment waarop zij in het aankoopproces ingezet worden
 • De lengte van het aankoopproces kan nu via de Adwords interface inzichtelijk gemaakt worden
 • Zoekwoorden met een lage ctr kunnen nu toch op basis van impressie conversies een waarde krijgen binnen het salesproces (al moeten deze view through conversies nog steeds met een korreltje zout worden genomen wat betreft de daadwerkelijke waarde)

De nieuwe Adwords rapportages gebruiken

Een van de grootste uitdagingen ligt voor het gebruik van de rapportages in de keuze van het juiste conversie attributie model. Wat ga je immers precies doen op basis van de informatie?

Ook Google heeft nog geen antwoord kunnen geven op deze prangende vraag. Toch kunnen we op hele algemene wijze al wel enkele concrete stappen ondernemen op basis van de inzichten uit de rapporten:

Beter inzicht krijgen in het zoekgedrag van de doelgroep

Het is nu nog gissen of zoekwoorden echt geen bijdrage leveren aan de conversie, of dat ze eerder in het verkooppproces wel hebben bijgedragen aan de conversie. Dat inzicht krijg je met de nieuwe rapportages.

Op een slimmere manier budgetten toewijzen aan verschillende campagnes

Wil je eerder in het aankoopproces aanwezig zijn? Dan kan dit gedaan worden door zoekwoorden die (bewezen) vroeg in de funnel voor kliks zorgen, meer budget toe te wijzen. Om dit te kunnen doen zul je wel de campagnestructuur op de aankoopprocessen moeten afstemmen.

Conversie attributie begint ook bij Google te leven

Google Adwords gebruikers leven in een weelde wat betreft conversie attributie. Daar waar Google Analytics gebruikers al tijden snakken naar een vergelijkbare functie in hun interface is nu eerst de Google Adwords gebruiker aan de beurt. De data die in de nieuwe Adwords Searchfunnel rapportages zal worden getoond is een stuk eenvoudiger dan de informatie die voor een vergelijkbare functionaliteit in Google Analytics geimplementeerd zou worden. Alleen al door de diversiteit van verkeersbronnen zou dit in Google Analytics een hele kluif zijn.

Hopelijk zal Google in de nabije toekomst ook in de integratie van conversie attributie in Google Analytics zijn tanden gaan zetten, zodat conversie attributie ook via Google Analytics mogelijk gaat worden, zonder dat hier hacks en filter aan te pas komen.