Aankondiging: De nieuwste Google AdWords-innovaties

Vorige week kondigde Google een aantal nieuwe Google AdWords-innovaties aan. De komende maanden worden deze innovaties uitgerold. Hoewel het geen drastische wijzigingen betreft zoals de Enhanced Campaigns van afgelopen jaar, zitten er wél enkele interessante aanpassingen tussen. Hieronder lees je alles over die nieuwe mogelijkheden en voordelen.

https://www.youtube.com/watch?v=_5eXnF5RdFI

De aangekondigde AdWords-innovaties betreffen drie concrete onderwerpen:

1. Nieuwe Features voor Mobiele App-adverteerders
2. Nieuwe geavanceerde rapportage tools
3. Verdere focus op Estimated Cross Device Conversions

Voor wie de bovenstaande video heeft overgeslagen en/of alles gewoon even goed op een rijtje wil hebben: hieronder neem ik de aangekondigde innovaties 1-voor-1 met je door.

Innovaties voor Mobile App Marketeers

Mobiel is groter dan ooit te voren en sinds een paar jaar kan je een mobiele app promoten via Google Search Ads en via het AdMob-netwerk. Komende maanden worden deze mogelijkheden uitgebreid met een aantal nieuwe features in Google Search, het Google Display Netwerk en via YouTube. Het gaat om de volgende drie innovaties:

1. Specifiekere doelgroep targeting:
Voor Adverteerders die via het AdMob-netwerk hun mobiele app promoten worden de targeting mogelijkheden uitgebreid. Binnenkort is het mogelijk om advertenties te tonen op basis van de apps die al geïnstalleerd zijn, de gebruikersfrequentie en ’type aankopen’ die via een app zijn gemaakt. Bijvoorbeeld, als je regelmatig hardloopt en daarvoor een app gebruikt om te zien hoe ver je rent, dan zou je een advertentie van een app kunnen ontvangen die bijhoudt hoeveel calorieën je hebt verbruikt.

2. Meer terugkerende bezoekers genereren door App Deep Linking:
Meer dan 80% van de gedownloade apps wordt slechts 1 keer gebruikt. Om de gebruikersfrequentie van een app te verhogen komt Google met een nieuwe feature; App Deep Linking. Hiermee wordt het mogelijk om een gebruiker vanuit Google direct naar de al geïnstalleerde app te verwijzen. Bijvoorbeeld: als iemand de HotelTonight-app geïnstalleerd heeft op zijn telefoon en zoekt naar ‘hotels in San Fransisco’ op Google.com, dan kan hij direct doorverwezen worden naar de specifieke pagina in de HotelTonight-app over SF Hotels in plaats van doorverwezen te worden naar de hoofdpagina van de app.

Afbeelding 1. Voorbeeld van App Deep Linking

App Deep Linking

3. Verbeterde meetbaarheid van de totale levenscyclus van een App:
Uiteindelijk zullen de conversiemetrieken verbeterd worden. Zodoende kun je de engagement beter meten van de totale levenscyclus van de app van installatie, terugkerend bezoek en aankopen via de app.

Nieuwe geavanceerde AdWords-rapportage tools

Om de workflow, het rapporteren en het optimaliseren te verbeteren komen er in de online interface van AdWords vier nieuwe tools bij. 

1. Bulk-acties mogelijk in de AdWords online interface:
Binnenkort zal het mogelijk zijn om campagne-instellingen zoals ‘locatie targetting’ en ‘advertentie rotatie’ in bulk-acties te wijzigen in de AdWords online Interface.

2. Twee nieuwe mogelijkheden om automatische biedingen in te stellen:
Momenteel kan je al automatisch bieden om het totaal aantal kliks te maximaliseren. Binnenkort kan je ook automatisch bieden om het totaal aantal conversies en de totale waarde te maximaliseren binnen je dagelijkse budget.

3. Multidimensionale rapporten en visuals creëren in de AdWords-interface:
Om beter en efficiënter data te kunnen analyseren (zonder eindeloos te hoeven downloaden en re-formatten van de data) komt Google in AdWords met nieuwe multidimensionale data-analyses en visual tools. Met deze tools kan je meerdere dimensies selecteren en visualiseren in de AdWords online interface met een simpele drag & drop-functie. Hiermee zal het gemakkelijker worden om tabellen, grafieken en diagrammen te creëren in AdWords en deze daarna te downloaden om deze te delen met je team.

Je kunt gemakkelijk verschillende metrieken en dimensies slepen en los laten om een draaitabel te maken.

Afbeelding 2. Sleep gemakkelijk metrieken & dimensies

Sleep gemakkelijk metrieken & dimensies
Afbeelding 3. Draaitabel creëren in de AdWords online interface

Draaitabel creëren in de AdWords online interface

Gebruikers kunnen hun data vervolgens gemakkelijk laten weergeven in grafieken of verschillende formats zoals een staafdiagram en lijngrafieken.

Afbeelding 4. Staafdiagram in de AdWords online interface

Staafdiagram in de AdWords online interface
Afbeelding 5. Lijngrafiek in de AdWords online interface

Lijngrafiek in de AdWords online interface

4. Testlab (Drafts en Experiments):
In de AdWords online interface komt een testlab waar je ideeën voor je campagnes kunt testen om te zien hoe deze eruit komen te zien en om een test met live traffic te houden als experiment. Je kunt daar met bijna alles testen inclusief wijzigingen in biedingen, keywords, campagne instellingen, biedingen op bepaalde tijdstippen, locaties en advertentieformaten.

Afbeelding 6. Drafts en Experiments in AdWords

Afbeelding 6. Drafts en Experiments in AdWords

Verdere focus op de Estimated Total Conversions

Afgelopen jaar heeft Google de ‘Estimated Total Conversions’ geïntroduceerd om de totale waarde van je campagnes meetbaar te maken. Google heeft aangekondigd dat er verder getest wordt om de effectiviteit van de Search advertenties op de aankopen in de fysieke winkel meetbaar te maken.

Interessant.. maar ik had meer verwacht

Zelf ben ik het meest enthousiast over de nieuwe tool waarmee je in de AdWords online interface grafieken en tabellen kan maken. De andere productaankondigingen zijn erg specifiek en niet voor iedere adverteerder een toevoeging. Aangezien de productinnovaties eerder toch vrij groots werden aangekondigd valt dit me dus een beetje tegen. Onduidelijk is ook nog wanneer de nieuwe features precies uitgerold worden.

Zodra de features beschikbaar zijn zullen we onze ervaringen weer hier op TBlog met je delen. TIP: Abonneer je nu op onze RSS of volg ons op social media om dit nieuws dan direct als eerste te ontvangen.

Tot slot
Ik ben benieuwd naar jouw ideeën over deze aangekondigde Google AdWords-innovaties. Zitten er voor jou nieuwe features tussen die je denkt te gaan gebruiken? Laat het gerust weten in de comments (via Disqus).