Onderzoek: 73% van Nederlandse marketeers zet zoekmachinemarketing in

Geschatte leestijd: < 1 minuten

Uit de Marketing Enquête 2010 blijkt dat anno 2010 73% van de marketeers in Nederland zoekmachinemarketing inzet als onderdeel van de marketingmix. Ter vergelijking: in 2005 was dit nog 45%, een stijging van 61,6%.

Zoekmachinemarketing na e-mail marketing het meest populair

In 2009 lag het aantal marketeers dat zoekmachinemarketing inzet nog op 64%. Als belangrijke online marketingkanalen worden verder genoemd in de top 5 corporate websites en actiesites, e-mail marketing, online/interactive advertising en affiliate marketing. Hiermee is zoekmachinemarketing na e-mail marketing het meest populaire online mediakanaal.

Bedrijven die online adverteren schatten het totale online mediabudget op ca. éénderde van de totale mediauitgaven. In de periode 2006-2009 was dit nog 26 tot 28%. De forse verschuiving van offline media naar online is met name het gevolg van de meetbaarheid of ‘accountability’ van online marketingactiviteiten in vergelijking met de offline tegenhangers.

Steeds meer marketeers schakelen een specialist in

Ook blijkt uit het onderzoek dat marketeers steeds meer genegen zijn om specialisten in te schakelen voor de uitvoering van of begeleiding bij de online marketingactiviteiten van hun organisatie. Deze trend wordt gevoed door de opvatting dat 50% van de marketeers aangeeft zelf over onvoldoende kennis van online marketing te beschikken. In totaal geeft maar liefst 85% van alle marketeers aan over onvoldoende tot beperkte kennis te beschikken.

Eén van de grootste uitdagingen anno 2010 is het beter integreren van de online marketingactiviteiten. Bij 42% van de respondenten is de onderlinge afstemming van mediakanalen redelijk op orde, maar 44% geeft aan dat het voor verbetering vatbaar is. 11% geeft zelfs te kennen dat de verschillende online en offline marketingdisciplines volledig gescheiden van elkaar worden gepland.

Bron: Tijdschrift voor Marketing, Marketing Enquête 2010.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.