Onderzoek: grote reisbureaus nauwelijks vindbaar op populaire keywords

Grote reisbureaus laten op het gebied van vindbaarheid in de organische zoekresultaten flinke kansen liggen. Deze conclusie is naar voren gekomen in een onderzoek van RankInspector naar de online vindbaarheid van grote reisbureaus. Dit terwijl de verschillende aanbieders veel baat hebben bij goede vindbaarheid. Met de zomer voor de deur worden veel vakanties geboekt. Slechte vindbaarheid betekent onherroepelijk een verlies in inkomsten


Bekijk voor het volledige onderzoek in PDF-formaat het nieuwsbericht over de vindbaarheid van reisbureaus op RankInspector.

Opzet onderzoek vindbaarheid reisbureaus
Uit de travelbranche werden 10 grote reisbureaus onderzocht, namelijk Kras, Arke, D-Reizen, Ferio, GoBest, Jiba, Oad Reizen, Sudtours, Sunweb en Vaya. Op 10 generieke keywords (all in reizen, last minute, vliegreizen, reis etc.) los en in combinatie met 3 populaire vakantiebestemmingen (Portugal, Turkije en Spanje) is gekeken hoe deze reisbureaus vertegenwoordigd zijn in de zoekresultaten. Het resultaat was op het merendeel van de 40 keywords teleurstellend.

Opvallende resultaten per keyword
Enkele opvallende resultaten worden hieronder per keyword toegelicht.

Reis
Reis is een buitengewoon generiek, maar mateloos populair keyword. Toegegeven: om hierop te scoren als reisbureau, moet je van goeden huize komen. De onderzochte partijen wisten, op D-Reizen na, niet tot de top-10 van Google door te dringen. Het blijkt zelfs voor de meeste onderzochte reisbureaus onmogelijk om in de top-100 te staan, zoals in onderstaand overzicht te zien is.

onderzoek_travel_agents_reis.jpg

Last minute
Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om hun reis via een last minute te boeken. Helaas zullen de onderzochte reisbureaus op dit keyword weinig traffic krijgen uit organische zoekresultaten. In de top-10 zijn deze aanbieders niet vertegenwoordigd. Sterker nog: weinig reisbureaus weten zelfs een top-100 positie te bemachtigen in de zoekresultaten.

onderzoek_travel_agents_last_minute.jpg

Vliegreizen
De reisbureaus scoren op vliegreizen eveneens zeer matig. Sunweb en D-Reizen staan hoog op de eerste pagina van de zoekresultaten in Google. Jiba staat in Ilse zelfs op nummer 1. De andere reisbureaus volgen pas op (veel) latere paginas. Met slechts 2 reisbureaus op de tweede pagina en weinig partijen überhaupt in de top-100, is het ook op het keyword vliegreizen weinig soeps.

onderzoek_travel_agents_vliegreis.jpg

All in reizen Turkije
Dit populaire type vakantie levert voor de onderzochte reisbureaus weinig goede resultaten op. Oad Reizen en Jiba halen een top-10 positie in Google, terwijl GoBest en Kras hier net buiten de top-10 van de zoekresultaten komen. Op nog 2 top-10 posities na wordt verder laag gescoord door de reisbureaus.

onderzoek_travel_agents_all_in_reizen_turkije.jpg

All in vakantie Portugal
Slechts 1 reisbureau staat in de top-10 op dit keyword, namelijk GoBest (plaats 6). In Yahoo! staat zelfs geen enkel reisbureau in de top-100.

onderzoek_travel_agents_all_in_vakantie_portugal.jpg

All in vakantie Spanje
Kras, Ferio en GoBest halen in Google top-10 posities. Ook op dit keyword is geen van de travel agents in de top-100 van Yahoo! te vinden.

onderzoek_travel_agents_all_in_vakantie_spanje.jpg

Last minute + land
Wie zoekt op een last minute naar 1 van de specifieke bestemmingen uit het onderzoek, komt Kras als eerste tegen in Google. De andere reisbureaus staan op dieper gelegen paginas.

onderzoek_travel_agents_last_minute_portugal.jpg onderzoek_travel_agents_last_minute_spanje.jpg onderzoek_travel_agents_last_minute_turkije.jpg

Strandvakantie + land
Kras en Vaya scoren enkele top-10 posities in de zoekmachines. Jiba weet op strandvakantie Portugal hoog te scoren in de top-10 van Google. De overige reisbureaus scoren structureel laag.

onderzoek_travel_agents_strandvakantie_portugal.jpg onderzoek_travel_agents_strandvakantie_spanje.jpg onderzoek_travel_agents_strandvakantie_turkije.jpg

Conclusie: weinig grote reisbureaus in top-10, zelfs weinig in top-100
Het onderzoek wijst uit dat de grote reisbureaus helaas slecht vindbaar zijn. Geen enkel reisbureau scoorde zelfs op de helft van de keywords een top-10 positie. Slechts 3 reisbureaus scoorden meer dan 7 keer een top-10 positie: Jiba staat er 19 keer in, Kras 18 keer en D-Reizen staat in 12 gevallen in de top-10 van de zoekresultaten. Arke en Sudtours waren de slechtst vindbare reisbureaus met slechts 1 top-10 positie.

Zelfs de top-100 bleek voor veel reisbureaus al niet haalbaar. Om meer boekingen binnen te halen, zeker met de vakanties voor de deur, hebben de grote reisbureaus dus veel baat bij goede, structurele zoekmachine-optimalisatie.

Over RankInspector
RankInspector is de door Traffic Builders ontwikkelde SEO analyse- en rapportagetool die organisaties helpt hun rankings in zoekmachines te bewaken en verbeteren. RankInspector biedt verschillende tools om in verschillende grote zoekmachines de eigen prestaties te bekijken en te vergelijken met de prestaties van de concurrenten. Ook kunnen de rankings uit verschillende perioden bekeken worden om trends te analyseren. Lees meer over RankInspector.