Onderzoek: grote travel agents slecht vindbaar

Op het gebied van online vindbaarheid kunnen de grote travel agents nog flink veel verbeteren. Dit blijkt uit een onderzoek van RankInspector naar de online vindbaarheid van grote travel agents. In het onderzoek werd gekeken naar de rankings in de zoekresultaten van de grote zoekmachines van 10 bekende travel agents op populaire zoekopdrachten.

De travel agents hebben veel baat bij goede vindbaarheid. Met de zomer voor de deur worden veel vakanties geboekt. Slechte vindbaarheid betekent onherroepelijk een verlies in inkomsten.

Opzet onderzoek vindbaarheid travel agents
Uit de reisbranche werd voor dit onderzoek een selectie gemaakt van 10 travel agents: Kras, Arke, D-Reizen, Ferio, GoBest, Jiba, Oad Reizen, Sudtours, Sunweb en Vaya. Voor de te onderzoeken zoekopdrachten werd gekozen voor 10 generieke keywords, zoals last minute, vakantie, all in vakantie etc. Zowel los als in combinatie met 3 populaire vakantiebestemmingen (Turkije, Portugal en Spanje) kwam hieruit een lijst voort met 40 keywords. Aan de hand van deze keywords werd gekeken hoe de travel agents scoorden in de grote zoekmachines.

Belangrijke bevindingen per keyword
Hieronder staan enkele bevindingen uit het onderzoek, ingedeeld op het keyword waarop de travel agents gezocht werden.

Reis
Op dit zeer generieke, maar constant zeer populaire keyword wordt buitengewoon dramatisch gescoord door de travel agents. Alleen D-Reizen staat in de top-10 van Google en zelfs op de eerste positie. Ook is deze travel agent te vinden op positie 16 in Ilse, helaas buiten de top-10. Verder scoren alle travel agents in alle zoekmachines nog niet eens een top-100 positie in de zoekresultaten, zoals onderstaand overzicht laat zien.

Last minute
Last minutes zijn enorm populair onder de Nederlanders. Jaarlijks worden veel reizen op het laatste moment geboekt. Als dit via de organische zoekresultaten gebeurt, is er weinig kans dat dit wordt gedaan bij één van de door ons onderzochte travel agents: geen top-10 posities en nauwelijks posities binnen de top-100 van de zoekresultaten in alle zoekmachines.

Vliegreizen
Sunweb en D-Reizen weten hoog op de eerste pagina van de zoekresultaten in Google te komen en Jiba staat zelfs op nummer 1 in Ilse. Helaas blijft het daar wel bij. Slechts 2 keer staat er nog een travel agent op de tweede pagina in een zoekmachine en verder wordt er laag gescoord, met veel resultaten buiten de top-100.

All in reizen Turkije
De travel agents scoren zeer teleurstellend op het keyword all in reizen Turkije, terwijl dit type vakantie erg populair is, met name tijdens de zomermaanden. In Google halen alleen Oad Reizen en Jiba een top-10 positie. GoBest en Kras vallen net buiten de top-10 van deze populairste zoekmachine. D-Reizen en Kras pakken in respectievelijk Ilse en Live nog een top-10 positie, maar verder wordt er overwegend laag gescoord door de travel agents.

All in vakantie Portugal
Slechts 1 top-10 positie weten de travel agents hier te halen. GoBest staat op plaats 6 in Google. In Yahoo! weet geen enkele travel agent zelfs door te dringen tot de top-100.

All in vakantie Spanje
Alleen in Google worden top-10 posities gescoord, zij het slechts 3 (Kras, Ferio en GoBest). Ook op dit keyword is geen van de travel agents in de top-100 van Yahoo! te vinden.

Last minute + land
Jiba kan veel bezoekers verwachten die een last minute naar een specifiek land zoeken. Deze travel agent weet de eerste positie in Google te bekleden op last minute Spanje, last minute Portugal en last minute Turkije. De rest moet het hooguit met een positie op de tweede, derde of nog (veel) dieper gelegen pagina in de zoekmachines doen.

Strandvakantie + land
De vraag naar strandvakanties is groot, maar het aanbod van onze travel agents in de zoekmachines helaas niet. Kras en Vaya scoren enkele top-10 posities in verschillende zoekresultaten en Jiba weet 1 keer (strandvakantie Portugal) hoog te scoren in de top-10 van Google. De overige travel agents scoren structureel teleurstellend.

Conclusie: weinig grote travel agents in top-10, zelfs weinig in top-100
Met de vindbaarheid van de grote travel agents is het, op zijn zachtst gezegd, dramatisch gesteld. Alle travel agents haalden in minder dan 50 procent van de gevallen een top-10 positie. De 3 best scorende travel agents waren Jiba, Kras en D-Reizen met respectievelijk 19, 18 en 12 top-10 posities. Vaya wist 7 keer tot de top-10 door te dringen. GoBest volgt met 5 top-10 posities. Ferio, Oad Reizen en Sunweb haalden slechts 3 top-10 posities. Arke en Sudtours gaan voor de troostprijs met slechts 1 top-10 notering in de zoekresultaten.

Bij veel zoekopdrachten haalde een groot deel van de travel agents nog niet eens de top-100. Goede, structurele zoekmachine-optimalisatie is daarom essentieel voor de travel agents om meer boekingen binnen te halen. Met de vakanties voor de deur is het van belang om hier zo snel mogelijk aan te beginnen.

Over RankInspector
RankInspector is de door Traffic Builders ontwikkelde SEO analyse- en rapportagetool die organisaties helpt hun rankings in zoekmachines te bewaken en verbeteren. RankInspector biedt verschillende tools om in verschillende grote zoekmachines de eigen prestaties te bekijken en te vergelijken met de prestaties van de concurrenten. Ook kunnen de rankings uit verschillende perioden bekeken worden om trends te analyseren. Lees meer over RankInspector.