Onderzoek zoekmachinemarketing in de thuiswinkelbranche 2011

In samenwerking met de Webwinkel Vakdagen doet Traffic Builders dit jar voor de 4e keer op rij onderzoek naar de inzet van zoekmachinemarketing en andere online marketingkanalen door de thuiswinkelbranche. Het onderzoek is het enige in zijn soort specifiek voor webwinkels en wordt gezien als toonaangevend in de branche. Meedoen is dit jaar extra interessant: onder de respondenten wordt namelijk een iPad verloot.

Bent u verantwoordelijk voor de (online) marketing van een webwinkel of e-commerce platform en wilt u kans maken op die iPad? Neem deel aan het onderzoek en krijg de onderzoeksresultaten per mail toegestuurd.

Over het onderzoek
Het onderzoek “Zoekmachinemarketing in de thuiswinkelbranche” werd al 3 keer eerder gedaan. Aan de laatste editie begin dit jaar namen 753 webwinkels uit diverse marktsegmenten deel, variërend van webwinkels in retail en consumentenelectronica tot partijen uit de reisbranche en financiële dienstverlening. De belangrijkste resultaten uit het onderzoek van 2010:

  • Zoekmachine-optimalisatie (SEO) en adverteren in zoekmachines (SEA) blijken nog altijd de meest gewaardeerde marketingkanalen voor webwinkels te zijn, gemeten naar de bijdrage aan Return on Investment. 67,8% van de webwinkeliers beoordeeld zoekmachine-optimalisatie (SEO) als beste kanaal, versus 48,2% voor Google Adwords/adverteren in zoekmachines.
  • 34,1% van de ondervraagde webwinkels richt zich uitsluitend op online marketingkanalen. Een ruime meerderheid, 56,5%, combineert online met offline marketing. Naast zoekmachinemarketing zijn e-mail marketing en de inzet van social media favoriet onder webwinkels.
  • De inzet van de diverse online marketingmethoden is primair conversiegericht; het genereren van directe online verkopen en/of leads staat centraal. Branding is sterk onderbelicht.
  • Social media zijn sterk in opkomst als marketingkanaal, dit in tegenstelling tot een jaar eerder.
  • Gaf in 2009 76,5% van de respondenten aan dat ze verwachtten geen nadelige gevolgen te ondervinden van de financiële crisis, begin 2010 geeft exact hetzelfde percentage aan in 2009 wel degelijk minder te hebben besteed aan online marketing  als gevolg van de economische omstandigheden.

Het volledige onderzoeksrapport is tevens te downloaden, of lees de samenvatting online.

Deelnemen
Bent u verantwoordelijk voor de (online) marketing van een webwinkel of e-commerce platform en wilt u kans maken op die iPad? Neem deel aan het onderzoek en krijg de onderzoeksresultaten per mail toegestuurd.