Online banner marketing meest effectief i.c.m. zoekmachine marketing

Geschatte leestijd: 2 minuten

Zoekmachine marketing blijkt het effect van online banner marketing sterk positief te beïnvloeden. Uit onderzoek door iProspect in de VS blijkt dat de groep internetgebruikers die na het zien van een banner een zoekopdracht uitvoert, vrijwel net zo groot is als de groep die op de banner klikt. Daarnaast blijkt bijna de helft van de internetgebruikers uiteindelijk een zoekopdracht uit te voeren die gerelateerd is aan de banner uiting.


Banner marketing stuwt Search
Uit het onderzoek blijkt maar eens te meer dat het anno 2009 loont om zoekmachine marketing activiteiten af te stemmen op de overige (online) marketingactiviteiten.Uitingen in andere media leiden immers tot meer zoekopdrachten. Zonder afstemming en het verrichten van cross-media effectonderzoek is het vrijwel onmogelijk om het resultaat van een marketingactiviteit 100% zuiver te kunnen isoleren. Zelfs online marketing is hierdoor minder meetbaar dan vaak gedacht, omdat respons (bijvoorbeeld een conversie) die wordt toegekend aan het ene medium heel goed kan worden veroorzaakt door een ander medium. Dit werd ook al geillustreerd tijdens de presentatie over “Integratie van Search in de marketingmix” op Search Engine Strategies Amsterdam in maart dit jaar.

Uit het onderzoek blijkt verder dat  in eerste instantie 31% van de internetgebruikers op de banner klikt en 27% een zoekopdracht uitvoert naar het product, merk of bedrijf in een zoekmachine. Het hoge percentage dat een zoekopdracht uitvoert is in vergelijking met het percentage dat klikt op de banner hoogst opmerkelijk. Van de internetgebruikers gaat 21% gaat direct naar de website van de adverteerder en 9% zoekt naar meer informatie in bijvoorbeeld social media. Maar liefst 52% neemt direct actie naar aanleiding van online banner marketing, aldus het onderzoek.

Zoekmachine marketing als ondersteuning bij online bannering marketing
Marketeers leren hieruit dat het effect gemeten in aantal kliks van banner campagnes vrijwel verdubbelt wanneer banner marketing wordt ingezet in combinatie met optimale vindbaarheid in zoekmachines. Het is hierbij niet alleen van belang dat de bedrijfs- of merknaam goed vindbaar is; ook woorden die in de commercial worden gebruikt zijn enorm van belang. Dit zien we niet alleen online, zoals met banner marketing, maar ook offline. Een voorbeeld dat onlangs werd gebruikt in een presentatie namens de IAB Taskforce Search op Marcom 2009 is de “poeremetator” van Overtoom. Middels marketinganalyse met Google Insights for Search is een duidelijke piek te zien in het gebruik van de zoekterm in de periode rondom de radiocommercial waarin het woord voorkwam. Overigens kwam ik er bij het maken van de presentatie voor Marcom achter dat Overtoom met de poeremetator volgens sommige bronnen helemaal geen nieuwe productnaam had bedacht; sommige zoekresultaten suggereren een héél ander gebruiksdoel namelijk… Maar dat geheel terzijde.

Belang integrale aanpak
Kortom: een pleidooi voor een integrale aanpak van zoekmachine marketing waarin alle media en uitingen goed op elkaar worden afgestemd voor maximaal resultaat.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.