Online banner marketing meest effectief i.c.m. zoekmachine marketing

Zoekmachine marketing blijkt het effect van online banner marketing sterk positief te beïnvloeden. Uit onderzoek door iProspect in de VS blijkt dat de groep internetgebruikers die na het zien van een banner een zoekopdracht uitvoert, vrijwel net zo groot is als de groep die op de banner klikt. Daarnaast blijkt bijna de helft van de internetgebruikers uiteindelijk een zoekopdracht uit te voeren die gerelateerd is aan de banner uiting.


Banner marketing stuwt Search
Uit het onderzoek blijkt maar eens te meer dat het anno 2009 loont om zoekmachine marketing activiteiten af te stemmen op de overige (online) marketingactiviteiten.Uitingen in andere media leiden immers tot meer zoekopdrachten. Zonder afstemming en het verrichten van cross-media effectonderzoek is het vrijwel onmogelijk om het resultaat van een marketingactiviteit 100% zuiver te kunnen isoleren. Zelfs online marketing is hierdoor minder meetbaar dan vaak gedacht, omdat respons (bijvoorbeeld een conversie) die wordt toegekend aan het ene medium heel goed kan worden veroorzaakt door een ander medium. Dit werd ook al geillustreerd tijdens de presentatie over “Integratie van Search in de marketingmix” op Search Engine Strategies Amsterdam in maart dit jaar.

Uit het onderzoek blijkt verder dat  in eerste instantie 31% van de internetgebruikers op de banner klikt en 27% een zoekopdracht uitvoert naar het product, merk of bedrijf in een zoekmachine. Het hoge percentage dat een zoekopdracht uitvoert is in vergelijking met het percentage dat klikt op de banner hoogst opmerkelijk. Van de internetgebruikers gaat 21% gaat direct naar de website van de adverteerder en 9% zoekt naar meer informatie in bijvoorbeeld social media. Maar liefst 52% neemt direct actie naar aanleiding van online banner marketing, aldus het onderzoek.

Zoekmachine marketing als ondersteuning bij online bannering marketing
Marketeers leren hieruit dat het effect gemeten in aantal kliks van banner campagnes vrijwel verdubbelt wanneer banner marketing wordt ingezet in combinatie met optimale vindbaarheid in zoekmachines. Het is hierbij niet alleen van belang dat de bedrijfs- of merknaam goed vindbaar is; ook woorden die in de commercial worden gebruikt zijn enorm van belang. Dit zien we niet alleen online, zoals met banner marketing, maar ook offline. Een voorbeeld dat onlangs werd gebruikt in een presentatie namens de IAB Taskforce Search op Marcom 2009 is de “poeremetator” van Overtoom. Middels marketinganalyse met Google Insights for Search is een duidelijke piek te zien in het gebruik van de zoekterm in de periode rondom de radiocommercial waarin het woord voorkwam. Overigens kwam ik er bij het maken van de presentatie voor Marcom achter dat Overtoom met de poeremetator volgens sommige bronnen helemaal geen nieuwe productnaam had bedacht; sommige zoekresultaten suggereren een héél ander gebruiksdoel namelijk… Maar dat geheel terzijde.

Belang integrale aanpak
Kortom: een pleidooi voor een integrale aanpak van zoekmachine marketing waarin alle media en uitingen goed op elkaar worden afgestemd voor maximaal resultaat.