Online marketing onderzoek: meeste online conversies uit SEO

Geschatte leestijd: 2 minuten

U wilt online conversies genereren? Zoekmachine-optmalisatie (SEO) is het meest effectieve kanaal als het gaat om het genereren van online conversies, zo blijkt uit onderzoek door Forbes Magazine in de VS onder marketeers. 48% van de marketeers geeft de voorkeur aan SEO boven e-mail marketing en nieuwsbrieven als het gaat om de online conversie van het marketingkanaal. Zoekmachine-adverteren (SEA) wordt door 32% van de marketeers op de 3e positie gezet.


Bijdrage online conversies
In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen de voorkeuren voor online marketing kanalen van marketeers met budgetten boven de 1 mln USD en marketeers met kleinere budgetten. Opvallend is dat bij de marketeers met de grotere budgetten het adverteren in zoekmachines m.b.t. de online conversie met 43% geprefereerd wordt boven e-mail marketing en nieuwsbrieven (39%). Het volledige overzicht van de beste online marketing kanalen gemeten naar online conversies is in onderstaande afbeelding weergegeven.

Online marketing kanalen naar effectiviteit online conversies

Bijdrage online branding
Naast de bijdrage aan online conversie werd ook de bijdrage aan online branding onderzocht. Het opbouwen en onderhouden van een merk en merkbeleving online vergt immers andere online marketing tactieken. Bij alle marketeers staat het sponsoren van sites of webpagina’s op 1 als het gaat om branding. Een opvallende nummer 2 is echter wederom zoekmachine-optimalisatie (SEO). 32% van alle respondenten plaatst SEO op de 2e positie. Onder de marketeers met de grotere budgetten is dit aandeel 29%. Binnen deze groep staat SEO daarmee op gelijke tred met bannercampagnes op basis van CPM.

Online marketing kanalen naar effectiviteit online branding

40% investeert meer in SEO
Behavioural targeting, pay per click (SEA) campagnes en SEO kennen de meest stabiele budgetallocatie. Respectievelijk 57%, 57% en 52% van de respondeten geeft aan het budget voor deze online marketing kanalen de komende 6 maanden gelijk te houden. 42% geeft aan meer uit te geven aan viral marketing, 40% zegt juist nog mer te wilen investeren in SEO de komende maanden. Grote verliezers zijn de advertentienetwerken; maar liefst 53% van de marketeers geeft aan minder uit te zullen geven aan deze vorm van online marketing in de teede helft van dit jaar.

Het volledige overzicht van wijzigingen in budgetallocatie per online marketingkanaal is in onderstaand overzicht weergegeven.

Online budgetallocatie per marketingkanaal

Offline vs. online marketing budget verdeling
Over de gehele linie geeft 57% van de marketeers aan nog altijd minder dan 25% van het marketingbudget online uit te geven. Maar wat ons betreft is het glas halfvol: het betekent immers dan inmiddels 43% van de marketeers meer dan 25% van het overall marketingbudget online spendeert. En dat is een positieve ontwikkeling.

Bron: eMarketer / Forbes


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Traffic Builders verstuurt 1x per maand een nieuwsbrief. Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.