Online marketing onderzoek: meeste online conversies uit SEO

U wilt online conversies genereren? Zoekmachine-optmalisatie (SEO) is het meest effectieve kanaal als het gaat om het genereren van online conversies, zo blijkt uit onderzoek door Forbes Magazine in de VS onder marketeers. 48% van de marketeers geeft de voorkeur aan SEO boven e-mail marketing en nieuwsbrieven als het gaat om de online conversie van het marketingkanaal. Zoekmachine-adverteren (SEA) wordt door 32% van de marketeers op de 3e positie gezet.


Bijdrage online conversies
In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen de voorkeuren voor online marketing kanalen van marketeers met budgetten boven de 1 mln USD en marketeers met kleinere budgetten. Opvallend is dat bij de marketeers met de grotere budgetten het adverteren in zoekmachines m.b.t. de online conversie met 43% geprefereerd wordt boven e-mail marketing en nieuwsbrieven (39%). Het volledige overzicht van de beste online marketing kanalen gemeten naar online conversies is in onderstaande afbeelding weergegeven.

Online marketing kanalen naar effectiviteit online conversies

Bijdrage online branding
Naast de bijdrage aan online conversie werd ook de bijdrage aan online branding onderzocht. Het opbouwen en onderhouden van een merk en merkbeleving online vergt immers andere online marketing tactieken. Bij alle marketeers staat het sponsoren van sites of webpagina’s op 1 als het gaat om branding. Een opvallende nummer 2 is echter wederom zoekmachine-optimalisatie (SEO). 32% van alle respondenten plaatst SEO op de 2e positie. Onder de marketeers met de grotere budgetten is dit aandeel 29%. Binnen deze groep staat SEO daarmee op gelijke tred met bannercampagnes op basis van CPM.

Online marketing kanalen naar effectiviteit online branding

40% investeert meer in SEO
Behavioural targeting, pay per click (SEA) campagnes en SEO kennen de meest stabiele budgetallocatie. Respectievelijk 57%, 57% en 52% van de respondeten geeft aan het budget voor deze online marketing kanalen de komende 6 maanden gelijk te houden. 42% geeft aan meer uit te geven aan viral marketing, 40% zegt juist nog mer te wilen investeren in SEO de komende maanden. Grote verliezers zijn de advertentienetwerken; maar liefst 53% van de marketeers geeft aan minder uit te zullen geven aan deze vorm van online marketing in de teede helft van dit jaar.

Het volledige overzicht van wijzigingen in budgetallocatie per online marketingkanaal is in onderstaand overzicht weergegeven.

Online budgetallocatie per marketingkanaal

Offline vs. online marketing budget verdeling
Over de gehele linie geeft 57% van de marketeers aan nog altijd minder dan 25% van het marketingbudget online uit te geven. Maar wat ons betreft is het glas halfvol: het betekent immers dan inmiddels 43% van de marketeers meer dan 25% van het overall marketingbudget online spendeert. En dat is een positieve ontwikkeling.

Bron: eMarketer / Forbes