Online (marketing) tijdens corona – week 12

Online (marketing) tijdens Corona

Massaal thuiswerken, social distancing en gezondheid voorop. De impact van corona op het bedrijfsleven en de economie is enorm. Het is een onzekere en kwetsbare periode en we lezen veel nare berichten over het, nog grotendeels onbekende, virus. Gelukkig is er ook een andere kant aan deze moeilijke tijd: mensen helpen elkaar door deze periode heen, initiatieven vanuit ondernemers en andere mooie berichten laten de saamhorigheid in deze crisis zien. Traffic Builders deelt deze periode daarom elke vrijdag de mooiste, meest creatieve en positieve berichten van merken en andere initiatieven. Handjes in de lucht, een applaus voor de zorg en geniet ervan wanneer je ziet dat slechte tijden het beste in de mens naar boven kunnen halen (op het hamsteren na).

1.LVMH Sanitizer

Louis Vuitton doet zelf ook een duit in het (designer) zakje. Daar waar het merk normaal gesproken peperdure beauty- en fashion-items produceert, heeft het besloten om (hand)desinfecterende middelen te produceren. Op deze manier hopen ze de verspreiding van het virus te bestrijden. Ook het moederbedrijf van Zara, Inditex biedt een helpende hand en stort zich op de productie van mondkapjes en de eerste tienduizend exemplaren zijn inmiddels gedoneerd.

2.#tussenkunstenquarantaineCorona actie online marketing #tussenkunstenquarantaine

Helaas hebben ook musea hun deuren moeten sluiten deze periode. Maar om toch aan je dosis kunst te komen, heeft Anneloes Officier een challenge bedacht. De hashtag #tussenkunstenquarantaine is tegen de verveling thuis en gaat viral op Instagram en in het nieuws. Mensen maken delen een foto waar ze kunst thuis namaken, met maximaal drie items. Vermakelijk én een goede tip om met de kinderen op te pakken?

3.KLM

Een van de eerste Nederlandse bedrijven die het hardst werd getroffen is KLM. Het coronavirus heeft de eerste klappen uitgedeeld aan de reis- en luchtvaartindustrie. KLM is op social media al jaren ijzersterk en is met man en macht bezig om alle vragen te beantwoorden van onder andere gestrande reizigers. Een shout-out naar het social team en webcareteam dat roeit met de riemen die het heeft en naar de heldere communicatie en bedrijfsupdates in deze periode!

4.Horeca op slot: de bezorg- en afhaalservice aanCorona actie online marketing I owe you

De initiatieven van de Nederlandse bevolking om de horeca te steunen, zijn ontroerend. Zo zetten de nu thuiszittende horecamedewerkers zich massaal in om mensen in de buurt of in de zorg te helpen met boodschappen of andere (contactloze) klusjes.

Andersom is er het initiatief “I owe you”, waar je vooraf een knipbeurt of een patatje kunt kopen om de plaatselijke (horeca-)ondernemer te steunen tijdens deze moeilijke periode. Zie het als een investering voor later – we hebben allemaal een knipbeurt nodig én een patatje op zijn tijd .

Bij andere horecagelegenheden kun je bestellingen plaatsen die worden bezorgd.

5.Bloemisten en de zorg

Bloemen zijn niet lang houdbaar, we hebben vast allemaal wel meegemaakt dat een bos bloemen op een gegeven moment meer op gedroogde kunst leek. Zo hebben bloemisten de bloemen die ze niet konden verkopen aan ziekenhuispersoneel gegeven om ze te bedanken voor hun voor hun harde werk in strijd met het virus. Daarnaast kopen mensen vaker bloemen voor thuis om deze ondernemers toch te steunen. Laten we nou eerlijk zijn, het fleurt het quarantaine-leven wel lekker op!
bloemist ziekenhuis corona

6.Niet hamsterenCorona actie online marketing hamsteren

Eind vorige week ging het los. Mensen besloten 100 rollen wc-papier in te slaan en massaal pasta op het menu te zetten de komende weken. Al snel werd aangegeven dat de voorraden voldoende zijn en dat hamsteren niet nodig is. Dat resulteerde in een iconisch gifje van gebarentolk Irma Sluis, maar ook Albert Heijn ging hier goed mee om. De supermarkt publiceerde snel een video om aan te geven dat AH achter de schermen keihard werkt en gaf uitleg over de logistiek die bij bevoorrading komt kijken.

7.Gewoon mensen die willen helpen

Samen zijn we allemaal gewoon mensen die willen helpen. Er zijn in Nederland genoeg positieve berichten van jongeren die ouderen en zieken helpen met de boodschappen, hond uitlaten of andere klusjes. Hiervoor is een website in het leven geroepen. Een hele simpele interface “Ik wil helpen” of “Ik kan hulp gebruiken”. Samen staan we sterk en het is mooi om te zien dat we er voor elkaar zijn in zware tijden.

8.Online fitnessklassen

Alle sportscholen hebben inmiddels ook de deuren moeten sluiten. Diverse sportscholen kiezen er daarom voor om online klasjes aan te bieden. Virtuele CrossFit en HIIT trainingen worden wereldwijd (gratis) aangeboden om de gezondheid te bevorderen voor de mensen die nu thuis zitten. Mooi initiatief en zeker nodig nu een groot deel van werkend Nederland aan de eettafel zit te werken!

Neem een voorbeeld aan de Amsterdamse sportschool voor vrouwen FemmeGym en doe mee met hun pilatesles

9.Live concerten

Ook de evenementenbranche ligt stil. Een moeilijke periode voor poppodia, schouwburgen, theaterzalen en festivalorganisatoren. Artiesten proberen hun steentje bij te dragen met grote donaties. Een ander initiatief kwam van Coldplay-zanger Chris Martin die via Instagram live ging met een miniconcert. John Legend volgde niet lang daarna. Ook Lowlands en 3FM denken mee met de thuiszitters en zenden diverse concerten uit van de afgelopen jaren zoals die van Mumford & Sons en Anderson Paak.

10.OLVG Corona Check

Binnen enkele dagen hebben het Amsterdamse ziekenhuis OLVG en app-bouwers een Corona Check app ontwikkeld. De app, Luscii, kan alleen worden gedownload nadat je je hebt ingeschreven. Vooralsnog is het alleen voor inwoners van Amsterdam beschikbaar, maar dit wordt later mogelijk uitgebreid. Op basis van je beantwoording van een aantal vragen zullen zorgmedewerkers van het OLVG binnen 24 uur contact met je opnemen indien daar een medische reden voor is. Als er niets aan de hand is, krijg je binnen 48 uur een bericht. Dit neemt een hoop onzekerheid en angst weg bij mensen die ziek zijn, maar niet weten of het coronavirus de oorzaak is.

Ondanks dat de hele wereld een klap krijgt, werkt de hele wereld ook samen. Corona actie online marketing polette
Steun van onbekenden en bedrijven die het nu van online omzet moeten hebben. De lijn tussen succesvolle markting en een misser is tijdens corona echter erg dun. Probeer dus geen acties te verzinnen zoals Polette Eyewear probeert #misservandeweek. Het zijn bijzondere tijden, maar door juist de positieve geluiden met elkaar te delen, hopen we dat we deze thuiswerkperiode voor jullie een beetje beter maken. Heb je aanvullingen of ideeën voor de lijst van volgende week? Laat het ons weten!

Wij zien ook dat opdrachtgevers hun campagnes pauzeren of online (marketing) tijdens corona anders willen inzetten. Dat vergt snel schakelen van onze kant en creatief nadenken over campagnes. Ook wij willen ons steentje bijdragen. Dus mocht je nog op zoek zijn naar kennis over online marketing en merkcommunicatie juist in deze periode? Neem gerust contact met ons op!