Online mediabestedingen Nederland nadert 1 miljard

Nederlandse consumenten ‘mobiliseren’ en verschuiven steeds meer naar online. Adverteerders gaven zodoende in 2010 – met in totaal 962 miljard – weer meer uit aan reclame op internet dan aan televisiecommercials. Lezen van papier neemt daarnaast ook af. Het gat tussen oude en media nieuwe zal alleen maar toenemen, zo is de verwachting.

1 miljard euro bijna voorbij..

De online mediabestedingen in Nederland stegen in 2010 met 18 procent ten opzichte van 2009 tot 962 miljard. Uit een onderzoek dat Deloitte uitvoerde voor IAB Nederland, waarvan de resultaten vandaag verschenen, blijkt dat de uitgaven aan digitale reclame in 2011 de 1 miljard euro gaan overschrijden.

online mediabestedingen 2010-2011 in nederland nadert 1 miljard.jpg

 

De cijfers per discipline uitgelicht:

 • Search c.q. SEO (aanname) 460 miljoen euro
 • Classifieds (aanname) 179 miljoen
 • Display 139 miljoen
 • Affiliate marketing 119 miljoen
 • Branded content 30 miljoen
 • Online video advertising 15 miljoen
 • E-mailmarketing 4 miljoen
 • In game advertising 2 miljoen
 • Dedicated mobile/tablet advertising 1,5 miljoen

Twaalf procent van de display-uitgaven, of 16 miljoen euro, vinden plaats met behulp van personaliseringstechnologie: behavioural targeting.

‘Online (marketing) groeit harder’

Volgens bovenstaande cijfers is internet in termen van reclamegeld al tijden groter dan televisie. Spot-cijfers laten echter zien dat er in 2010 voor 984 miljoen euro naar tv-reclame ging. Het is haasje-over tussen de twee, maar het staat vast dat online harder groeit in termen van euros en genoten aandacht door de consument. Per week, zo meldt het onderzoek, zitten de gemiddelde Nederlander 9,5 uur online. Het Europees gemiddelde ligt met 7,8 uur iets lager.

Adverteerders: verdeling per sector

De financiële sector vormt de grootste groep adverteerders (11 procent), gevolgd door de verkopers van Consumentenartikelen en Telecom (beiden 10 procent). Automotive en Technologie zijn goed voor respectievelijk 9 en 6 procent van de online bestedingen. De verdeling van de overige 54 procent detailleert IAB (vooralsnog) niet.

Het CPM-model is leidend bij uitgevers. Bij affiliatenetwerken rekent men bij voorkeur naar resultaat af:

online mediabestedingen 2010-2011 in nederland nadert 1 miljard_2.jpg

 

Waar komt online reclameomzet vandaan?

Bij uitgevers komt exact de helft van de online reclameomzet binnen via mediabureaus, 39 procent uit eigen verkoopinspanningen, 7 procent van ad exchanges en 4 procent via ad networks en saleshouses.

Trends voor 2012

Als trends voor 2012 schetst Deloitte voor IAB:

 • Tijd die men bij tv en radio besteedt stabiliseert, mogelijk kleine teruggang
 • Het lezen van papieren kranten en tijdschriften blijft afnemen
 • Digitaal mediagebruik, vast en mobiel, krijgt steeds meer tijd van de consument

Aanstaande woensdag 8 juni presenteert IAB Europa in Barcelona zijn onderzoek naar de Europese mediabestedingen over 2010.

Bron: emerce.nl