Opgelet: update je AdWords bestemmings-URL’s vóór 1 juli
Met ingang van 1 juli voert Google de aangekondigde URL-wijzigingen door voor AdWords. Het principe van de AdWords upgrade is simpel: waar de oude bestemmings-URL’s in AdWords bestonden uit de landingspagina en eventuele trackingparameters, worden deze nu uit elkaar getrokken, zodat bij wijzigingen aan de tracking niet de volledige URL door Google opnieuw hoeft te worden goedgekeurd én je geen data verliest.
URL’s
De URL die we nu in AdWords gebruiken is eigenlijk een samenstelling van meerdere elementen. In sommige gevallen hebben we te maken met een kale URL, maar soms wordt er extra trackinginformatie meegegeven om meer te kunnen zeggen over de herkomst van bezoek. De huidige bestemmings-URL is als volgt opgebouwd:
De uiteindelijke URL is in feite de bestemmingspagina zonder enige trackinginformatie. In AdWords voeg je vervolgens handmatig op zoekwoord- of advertentieniveau de trackingparameters toe.
Als je de trackinginformatie wilt aanpassen, dan moet de hele URL worden aangepast. Dit maakt dat Google deze opnieuw moet goedkeuren, waardoor je advertenties tijdelijk niet worden weergegeven. Dit betekent dat je advertentie even niet draait, maar het zorgt er ook nog eens voor dat alle data gereset wordt. Wat dat betreft is de uiteindelijke URL dus een verbetering.
Voordelen van de uiteindelijke URL
- Minder tijd kwijt aan het updaten van je trackers in de URL’s
- Meer inzicht in je campagne-‘performance’ (zoals locatie, informatie voor remarketing)
- Minder crawlacties op je website en minder laadtijd
Wat verandert er dan precies?
Met de geüpgradede URL’s (uiteindelijke URL in de interface) maakt Google het eenvoudiger om je URL’s en trackingdetails te beheren; je kunt ze namelijk op account-, campagne- én advertentiegroepniveau toevoegen. Je hoeft niet meer te wachten op goedkeuring van Google en je verliest geen data meer als je de trackingparameters aanpast.
De twee onderdelen ‘bestemmingspagina’ en ’trackinginformatie’ zijn nu van elkaar los getrokken en je kunt gebruik maken van twee nieuwe velden: een veld voor de uiteindelijke bestemmingspagina-URL en een veld voor de trackingsjabloonparameters:
De URL-upgrade doorvoeren
Er zijn drie scenario’s die van toepassing kunnen zijn op je account, deze beïnvloeden de beste manier om deze upgrade door te voeren. Vooral de manier waarop je tracking momenteel is ingericht heeft invloed.
Scenario 1:
Je maakt geen gebruik van trackingparameters in je bestemmings-URL’s. Je URL ziet er als volgt uit:
● www.voorbeeld.nl
Scenario 2:
Je maakt wel gebruik van trackingparameters in je bestemmings-URL’s. Je URL ziet er als volgt uit:
● www.voorbeeld.nl?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=example
Vanaf 1 juli 2015 start Google met het uitvoeren van de auto-upgrade door de bestemmings-URL’s te kopiëren naar het uiteindelijke URL-veld. Alle nieuwe URL’s die worden toegevoegd moeten voldoen aan het uiteindelijke URL-formaat en bestemmings-URL’s zullen niet langer aanpasbaar zijn. Je kunt er voor kiezen om de upgrade zelf uit te voeren, door gebruik te maken van de stappen die worden toegelicht in de upgrade guide van Google.
Scenario 3:
Je maakt op dit moment gebruik van een redirect in de bestemmings-URL’s (eventueel in samenwerking met een meetpartner) om metingen te doen. Je URL ziet er als volgt uit:
● http://tracker.redirect.com/redir?url=http://www.voorbeeld.nl/example&ad={creative}
Als de bestemmings-URL een crossdomain redirect bevat is het noodzakelijk om de upgrade handmatig uit te voeren. Dit kan via een Basic- of via een Advanced-methode, maar dient wel voor 1 juli 2015 uitgevoerd te worden. Vanaf 1 juli 2015 dienen alle nieuwe URL’s te voldoen aan het Uiteindelijke URL-format en zullen bestemmings-URL’s niet langer aan te passen zijn.
Hieronder kort de voor- en nadelen van de Basic of Advanced (Uitgebreide) methode.
Opmerking
Maak je regelmatig aanpassingen in de trackingparameters? Dan is op de lange termijn de uitgebreide methode gunstiger.
Google heeft als ondersteuning een uitgebreide instructievideo gemaakt om je te helpen bij het doorvoeren, zo kun je gericht aan de slag met het upgraden van jouw tracking-methoden:
Tot slot
★ Ben jij al aan de slag gegaan met het doorvoeren van de URL-upgrade? Is dit inderdaad prettiger werken? Wij horen graag meer over jouw ervaringen, dus laat vooral je reactie achter onder dit blog.
Hulp nodig bij het doorvoeren van de URL-upgrade?
Wil je weten hoe je deze upgrade doorvoert? We helpen je er graag mee. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bekijk al onze SEA-diensten.