Oppassen met Adwords Broadmatch

Geschatte leestijd: < 1 minuten

Onze collega’s van Onetomarket vroegen zich een tijdje geleden al eens af wat Google aan het doen is met broad match. De broad match optie hoort er over het algemeen voor te zorgen dat ook relevante varianten van het opgegeven keyword jouw advertenties triggeren. Het komt helaas voor dat broad match uit de hand loopt, waardoor je campagne schade op kan lopen. Zojuist kwam ik hier weer een vervelend voorbeeld van tegen.

Vrije Tijd & Hobby’s
In de advertentiecampagne in kwestie adverteren we sinds gister op het keyword ‘vrije tijd’. In deze advertentiegroep is ook het keyword ‘vrije tijd hobby’ opgenomen, met broad match als match-type. Wat blijkt, ook op het keyword ‘hobby’ werd de advertentie getriggered, wat talloze onnodige vertoningen opleverde. Nu waren we er snel bij (oplossing: de match-type veranderen van broad naar phrase), maar dit soort grappen kunnen je campagne wel degelijk schaden. De mogelijke gevolgen:

  • Een lage CTR
  • Een lage Quality Score
  • Kliks met een lage conversie

Kortom: geldverspilling.

Voorkomen of genezen?
Het is vervelend om rekening te moeten houden met iets wat je toch wel als ‘bug’ in het advertentiesysteem kunt beschouwen. Je kunt je campagne wat strakker inrichten, door meer gebruik te maken van exact match en negative match, maar eigenlijk weet je vooraf nooit of die maatregel wel nodig is. Het zal dus voornamelijk neerkomen op genezen. Broad match problemen worden ‘gelukkig’ snel genoeg zichtbaar in je campagne of statistieken.

Onze tip van de dag: laat je niet verrassen, hou bij het ontwikkelen van Google Adwords campagnes in elk geval rekening met het mogelijke broad match probleem.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.