Oppassen met Adwords Broadmatch

Onze collega’s van Onetomarket vroegen zich een tijdje geleden al eens af wat Google aan het doen is met broad match. De broad match optie hoort er over het algemeen voor te zorgen dat ook relevante varianten van het opgegeven keyword jouw advertenties triggeren. Het komt helaas voor dat broad match uit de hand loopt, waardoor je campagne schade op kan lopen. Zojuist kwam ik hier weer een vervelend voorbeeld van tegen.

Vrije Tijd & Hobby’s
In de advertentiecampagne in kwestie adverteren we sinds gister op het keyword ‘vrije tijd’. In deze advertentiegroep is ook het keyword ‘vrije tijd hobby’ opgenomen, met broad match als match-type. Wat blijkt, ook op het keyword ‘hobby’ werd de advertentie getriggered, wat talloze onnodige vertoningen opleverde. Nu waren we er snel bij (oplossing: de match-type veranderen van broad naar phrase), maar dit soort grappen kunnen je campagne wel degelijk schaden. De mogelijke gevolgen:

  • Een lage CTR
  • Een lage Quality Score
  • Kliks met een lage conversie

Kortom: geldverspilling.

Voorkomen of genezen?
Het is vervelend om rekening te moeten houden met iets wat je toch wel als ‘bug’ in het advertentiesysteem kunt beschouwen. Je kunt je campagne wat strakker inrichten, door meer gebruik te maken van exact match en negative match, maar eigenlijk weet je vooraf nooit of die maatregel wel nodig is. Het zal dus voornamelijk neerkomen op genezen. Broad match problemen worden ‘gelukkig’ snel genoeg zichtbaar in je campagne of statistieken.

Onze tip van de dag: laat je niet verrassen, hou bij het ontwikkelen van Google Adwords campagnes in elk geval rekening met het mogelijke broad match probleem.