Ga voor de gunfactor en optimaliseer je Contact-, Over Ons- en Bedankpagina met deze tips

De homepage, productpagina, het winkelmandje en het bestelproces. Dit zijn de pagina’s waar vaak naar wordt gekeken bij website-optimalisatie. Er zijn echter nog veel andere pagina’s die bijdragen aan een betere merkbeleving en meer conversies, maar deze worden vaak vergeten. In deel 1 van deze blogreeks gaf ik tips voor het optimaliseren van de vergeten out-of-stock- en de 404-pagina’s. In dit tweede deel leg ik de focus op de Contactpagina, de Over-Ons-pagina en de Bedankpagina.

Je doelgroep naar je website halen is één ding, maar de bezoekers daar houden en ook nog laten converteren is een tweede. Veel bedrijven denken nog steeds dat bezoekers naar je website komen, zij hun credit card pakken, lachen en converteren. Het draait om:

  • Je verplaatsen in je doelgroep
  • Een relatie aangaan met je doelgroep

Echter komt er veel meer kijken bij een conversie. De bezoeker moet worden overtuigd, gaat nadenken en vergelijken. Pas als de bezoeker is overtuigd van jouw merk, zal hij bij ook daadwerkelijk die creditcard pakken en converteren. Hierbij speelt de zogeheten ‘gunfactor’ een grote rol.

De gunfactor

De gunfactor is een set eigenschappen die ervoor zorgt dat de consument jou nét even wat meer gunt dan een ander. Als merk wil je natuurlijk die gunfactor creëren binnen je doelgroep. Maar hoe doe je dat?

Voorbeelden van eigenschappen die de gunfactor kunnen verhogen, zijn: open, eerlijk, vriendelijk, begripvol, meedenkend en behulpzaam. Door deze eigenschappen ontstaat sympathie. Sympathie is direct ook één van de beïnvloedingsprincipes van Cialdini en erg belangrijk om als merk toe te passen.

Zoals in een eerder artikel over brand activation beschreven staat: ‘Waar komt je merk nou beter tot recht dan op je website?’ Je website is de beste plek om de gunfactor te creëren. Hiervoor gaan we in dit artikel kijken naar drie ‘vergeten pagina’s. De pagina’s die over het algemeen worden overgeslagen bij website-optimalisatie, maar die wel degelijk belangrijk zijn voor zowel merkbeleving als conversie. We gaan kijken naar de vaak vergeten contactpagina, de over-ons-pagina en tot slot de bedankpagina.

De contactpagina

Behulpzaamheid is één van de zojuist genoemde eigenschappen die belangrijk is voor het creëren van de gunfactor en sympathie. Als bezoekers een vraag hebben die ze niet (gemakkelijk) kunnen beantwoorden met behulp van je website, is de kans groot dat ze belanden op de contactpagina.

Bij het optimaliseren van de contactpagina’s is ‘gemak’ het sleutelwoord. Maak het je doelgroep zo gemakkelijk mogelijk om contact met je op te nemen. De volgende tips zorgen ervoor dat je contactpagina geoptimaliseerd wordt voor gemak:

  1. contactmogelijkheden aanbieden op het juiste moment;
  2. Toon verschillende mogelijkheden om contact op te nemen;
  3. Contactformulieren met enkel de hoognodige informatie.

Contactmogelijkheden aanbieden op het juiste moment

Er zijn verschillende manieren om je bezoeker te laten zien dat ze contact met je kunnen opnemen. Wat we veel zien is de toepassing van een dynamisch invliegscherm dat de bezoeker naar de contactpagina leidt of dat vertelt dat de bezoeker kan chatten als er vragen zijn. Allemaal goed bedoeld, maar denk goed na voor je een dergelijke uiting toont aan je doelgroep. Het komt nog te vaak voor dat bijvoorbeeld de chatfunctie of een contactbutton alle aandacht trekt, terwijl een bezoeker nog maar net op de website is. Dit kan als vervelend en afleidend worden ervaren.

Onderstaand screenshot is een voorbeeld van contact zoeken op het verkeerde moment. Hier wordt een pop-up getoond met de vraag “Heb je kunnen vinden wat je zocht op de site?”, terwijl ik net 1 seconde op de site ben. Ik heb niet eens de kans gehad om te zoeken, laat staan scrollen om de website te bekijken.

optimaliseren over ons-. contact- en bedankpagina
Goed bedoeld, Praxis, maar heb niet eens de tijd gehad om te zoeken.

Je kunt dit vergelijken met het gevoel dat je krijgt bij de volgende situatie: je komt een winkel binnen en hebt nog niet de kans gehad om rond te kijken, laat staan om een vraag of opmerking te vormen. Binnen enkele seconden staat er al een medewerker voor je neus die je vraagt of hij je misschien kan helpen. Dit gevoel wil je je doelgroep niet bezorgen. Niet in de winkel, maar ook niet op je website.

➔ Toon een eventuele pop-up of benadrukking van de contactpagina daarom ook pas later in het bestelproces. Bijvoorbeeld nadat bezoekers een x-aantal pagina’s hebben bekeken. Bezoekers hebben eerst een vraag of opmerking nodig, voordat ze contact met je zullen opnemen.

Toon verschillende contactmogelijkheden

Zorg er voor dat de verschillende manieren om in contact te komen, overzichtelijk gepresenteerd worden op de contactpagina. Waar de ene bezoeker graag belt, stuurt de ander liever een chatbericht. Wanneer alle contactmogelijkheden zichtbaar zijn, sluit je geen bezoekers uit en laat je zien dat je op allerlei manieren te bereiken bent. TravelBird past dit goed toe op de contactpagina:

optimaliseren over ons-. contact- en bedankpagina
Contactpagina Travelbird

Contactformulieren: vraag alleen om de nodige informatie

Voor contactformulieren geldt de hoofdregel: alleen de nodige info! Vraag dus alleen om de informatie die je echt nodig hebt om contact op te nemen met de bezoeker en leg uit dat deze gegevens alleen voor het contactmoment gebruikt gaan worden. Op deze manier schrik je je doelgroep niet af met lange formulieren waar om onnodige informatie gevraagd wordt. Zorg altijd dat dit in lijn is met de richtlijnen van GDPR.

De Over-Ons-pagina

Naast de contactpagina, wordt de Over-ons-pagina ook vaak vergeten als het gaat om website-optimalisatie. In het begin van dit artikel heb ik verteld dat het erg belangrijk is om sympathie te creëren op je website. Je wilt je doelgroep laten zien wie je bent en wat je doet. Waar sta je voor? Welk probleem los je op voor je doelgroep en hoe doe je dat? Welke gezichten zitten er achter de organisatie? Antwoorden op deze vragen kunnen er voor zorgen dat bezoekers overtuigd raken van jou als merk en sneller bij je zullen converteren.

“We’re more likely to be influenced by the people who we like.” (R. Cialdini)

Vertel je verhaal

Storytelling is een krachtige manier om je merk kracht bij te zetten. Bezoekers die de Over-Ons-pagina bezoeken, willen meer weten over jouw merk. Vertel hier dus je verhaal. Hieronder worden een aantal voorbeelden getoond van merken die storytelling inzetten op hun Over-Ons-pagina: De Over-Ons-pagina van Amnesty International is hier een erg mooi voorbeeld van.

optimaliseren over ons-. contact- en bedankpagina
De Over-Ons-pagina van Amnesty International

Medewerkers aan het woord

De Over-Ons-pagina is ook een plek om te laten zien welke gezichten er achter de organisatie zitten. Je medewerkers maken immers het merk. Laat de makers dus ook zien met behulp van foto’s en testimonials. Vertel niet alleen je eigen verhaal als merk, maar laat ook je medewerkers hun verhaal vertellen. Dit is goud waard.

Toon klantreviews

Naast verhalen van medewerkers, zijn verhalen van klanten essentieel op de Over-Ons-pagina. Bezoekers zijn gevoelig voor sociale bewijskracht en eerder geneigd om te converteren als anderen hebben aangegeven het merk te vertrouwen en goed te beoordelen.

optimaliseren over ons-. contact- en bedankpagina
Energie Direct heeft het goed begrepen

De Bedankpagina

De laatste ‘Vergeten pagina’ uit deze reeks is de bedankpagina. Dit is de pagina die bezoekers te zien krijgen nadat ze geconverteerd hebben. Nu denk je misschien: de conversie is toch al binnen. Waarom zou ik deze pagina nog optimaliseren? Stop niet bij de conversie, maar gebruik dit moment om klanten aan je te binden. Juist de bedankpagina geeft klanten bevestiging dat ze de juiste keuze hebben gemaakt (mits je deze goed inzet natuurlijk 😉). Hieronder een voorbeeld van een bedanktboodschap waarbij het na de aankoop ook echt stopt.

“Bedankt voor uw bestelling. We gaan uw order zo spoedig mogelijk verwerken.”

Echter zorgt deze mededeling (want meer dan dat is het niet) juist voor vragen. Wat is “zo spoedig mogelijk”? Wees daarom duidelijk in je communicatie op de bedankpagina.

Bied service

Het kan natuurlijk zo zijn dat je bezoeker na de aankoop bepaalde zaken wil checken over bijvoorbeeld de levertijd, retourvoorwaarden, etc. Zorg er daarom voor dat de FAQ wordt getoond op de bedankpagina. Of leg, zoals Coolblue doet, in een video uit wat er na de bestelling gebeurt:

bedankpagina coolblue
Coolblue is eindbaas

Sharing is caring

Zorg ervoor dat de bedankpagina de mogelijkheid bevat om de aankoop of ervaring te delen. Gebruik hiervoor social share buttons.

Conclusie

De contact-, over-ons- en bedankpagina zijn pagina’s die zich lenen voor het creëren van de gunfactor, sympathie en behulpzaamheid richting je doelgroep. Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van ‘vergeten pagina’s’? Neem dan gerust contact met ons op!