Wolter Tjeenk Willink 22 december 2011 / Zoekmachine Optimalisatie (SEO)
Leestijd: 2 minuten

‘Hoe sterk oriënteert de consument zich online en offline voordat hij een product daadwerkelijk koopt?’ Het onderzoeksrapport van marktonderzoeker en GfK Retail & Technologie en media-exploitant IMNetworks laat zien hoe de Nederlandse consument zich per sector oriënteert voor de aanschaf van duurzame consumptiegoederen.


Het blijkt dat er geen eenduidig antwoord is te geven op de vraag hoe Nederlanders zich oriënteren als er iets gekocht gaat/moet worden. Het verschilt per segment: soms voldoet een fysieke winkel beter, soms een webwinkel c.q. website.


online en offline orintatie winkelend nl.jpg

Klik hier voor een vergroting

Hoe leest deze infographic?

Saskia Delfgaauw van IMNetworks over bovenstaande infographic : “Op basis van het consumentenonderzoek zijn voor online en offline winkels 10 kritische criteria onderling vergeleken en verwerkt tot een rating, waarbij de score 0,0 een neutrale balans is (gemiddeld). Bij een negatief cijfer is het vertrouwen, c.q. voorkeur van de consument minder dan gemiddeld en bij een positief cijfer meer dan gemiddeld. Door dit per sector voor zowel online als offline (gewone) winkels te berekenen en naast elkaar te zetten kunnen we zien welke soort winkel in rating beter of slechter scoort.”

Scherpe verschillen in een sector

Saskia: “De nullijn is het gemiddelde. Daar waar de verschillen in een sector tussen online en offline duidelijk scherp verschillen, is de trend te zien waar de keuze van de consument uiteindelijk naar toe gaat.”

“Een duidelijk voorbeeld: in de sectoren Entertainment en Mobiele telecom is het gat tussen online (positief) en offline (negatief) zo groot dat de gewone winkels zich zorgen moeten maken om in de huidige markt de consumenten te kunnen behouden. Fietsenwinkels daarentegen hebben voor de verkoop van fietsen niet bijster veel te vrezen van de online fietsenhandel.”

Consument wil online meer beleving en emotie

Eerder deze week werd uit hetzelfde onderzoek al duidelijk dat zowel productvergelijkers als fysieke winkels zich fors moeten vernieuwen om tot 2020 te kunnen overleven. De consument gaat meer beleving en emotie verwachten op de digitale kanalen. Kale opsommingen van feiten volstaan niet meer op een gegeven moment. Fysieke winkels moeten zich op hun beurt meer gaan richten op het overbrengen van merkbeleving en bieden van klantenservice. Een zaak die bestaat uit schappen, prijslabels en een kassa zal ook niet meer toereikend zijn voor de consument.

Bron: emerce.nl

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Oriëntatie koopgraag NL: online of offline?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/