Oriëntatie koopgraag NL: online of offline?

Geschatte leestijd: 2 minuten

‘Hoe sterk oriënteert de consument zich online en offline voordat hij een product daadwerkelijk koopt?’ Het onderzoeksrapport van marktonderzoeker en GfK Retail & Technologie en media-exploitant IMNetworks laat zien hoe de Nederlandse consument zich per sector oriënteert voor de aanschaf van duurzame consumptiegoederen.


Het blijkt dat er geen eenduidig antwoord is te geven op de vraag hoe Nederlanders zich oriënteren als er iets gekocht gaat/moet worden. Het verschilt per segment: soms voldoet een fysieke winkel beter, soms een webwinkel c.q. website.


online en offline orintatie winkelend nl.jpg

Klik hier voor een vergroting

Hoe leest deze infographic?

Saskia Delfgaauw van IMNetworks over bovenstaande infographic : “Op basis van het consumentenonderzoek zijn voor online en offline winkels 10 kritische criteria onderling vergeleken en verwerkt tot een rating, waarbij de score 0,0 een neutrale balans is (gemiddeld). Bij een negatief cijfer is het vertrouwen, c.q. voorkeur van de consument minder dan gemiddeld en bij een positief cijfer meer dan gemiddeld. Door dit per sector voor zowel online als offline (gewone) winkels te berekenen en naast elkaar te zetten kunnen we zien welke soort winkel in rating beter of slechter scoort.”

Scherpe verschillen in een sector

Saskia: “De nullijn is het gemiddelde. Daar waar de verschillen in een sector tussen online en offline duidelijk scherp verschillen, is de trend te zien waar de keuze van de consument uiteindelijk naar toe gaat.”

“Een duidelijk voorbeeld: in de sectoren Entertainment en Mobiele telecom is het gat tussen online (positief) en offline (negatief) zo groot dat de gewone winkels zich zorgen moeten maken om in de huidige markt de consumenten te kunnen behouden. Fietsenwinkels daarentegen hebben voor de verkoop van fietsen niet bijster veel te vrezen van de online fietsenhandel.”

Consument wil online meer beleving en emotie

Eerder deze week werd uit hetzelfde onderzoek al duidelijk dat zowel productvergelijkers als fysieke winkels zich fors moeten vernieuwen om tot 2020 te kunnen overleven. De consument gaat meer beleving en emotie verwachten op de digitale kanalen. Kale opsommingen van feiten volstaan niet meer op een gegeven moment. Fysieke winkels moeten zich op hun beurt meer gaan richten op het overbrengen van merkbeleving en bieden van klantenservice. Een zaak die bestaat uit schappen, prijslabels en een kassa zal ook niet meer toereikend zijn voor de consument.

Bron: emerce.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer interessante blogs over
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.