Oriëntatie koopgraag NL: online of offline?
‘Hoe sterk oriënteert de consument zich online en offline voordat hij een product daadwerkelijk koopt?’ Het onderzoeksrapport van marktonderzoeker en GfK Retail & Technologie en media-exploitant IMNetworks laat zien hoe de Nederlandse consument zich per sector oriënteert voor de aanschaf van duurzame consumptiegoederen.
Het blijkt dat er geen eenduidig antwoord is te geven op de vraag hoe Nederlanders zich oriënteren als er iets gekocht gaat/moet worden. Het verschilt per segment: soms voldoet een fysieke winkel beter, soms een webwinkel c.q. website.
Hoe leest deze infographic?
Saskia Delfgaauw van IMNetworks over bovenstaande infographic : “Op basis van het consumentenonderzoek zijn voor online en offline winkels 10 kritische criteria onderling vergeleken en verwerkt tot een rating, waarbij de score 0,0 een neutrale balans is (gemiddeld). Bij een negatief cijfer is het vertrouwen, c.q. voorkeur van de consument minder dan gemiddeld en bij een positief cijfer meer dan gemiddeld. Door dit per sector voor zowel online als offline (gewone) winkels te berekenen en naast elkaar te zetten kunnen we zien welke soort winkel in rating beter of slechter scoort.”
Scherpe verschillen in een sector
Saskia: “De nullijn is het gemiddelde. Daar waar de verschillen in een sector tussen online en offline duidelijk scherp verschillen, is de trend te zien waar de keuze van de consument uiteindelijk naar toe gaat.”
“Een duidelijk voorbeeld: in de sectoren Entertainment en Mobiele telecom is het gat tussen online (positief) en offline (negatief) zo groot dat de gewone winkels zich zorgen moeten maken om in de huidige markt de consumenten te kunnen behouden. Fietsenwinkels daarentegen hebben voor de verkoop van fietsen niet bijster veel te vrezen van de online fietsenhandel.”
Consument wil online meer beleving en emotie
Eerder deze week werd uit hetzelfde onderzoek al duidelijk dat zowel productvergelijkers als fysieke winkels zich fors moeten vernieuwen om tot 2020 te kunnen overleven. De consument gaat meer beleving en emotie verwachten op de digitale kanalen. Kale opsommingen van feiten volstaan niet meer op een gegeven moment. Fysieke winkels moeten zich op hun beurt meer gaan richten op het overbrengen van merkbeleving en bieden van klantenservice. Een zaak die bestaat uit schappen, prijslabels en een kassa zal ook niet meer toereikend zijn voor de consument.
Bron: emerce.nl