Pagerank Update

Pagerank UpdateNa maanden van radiostilte heeft er aan de overkant van de oceaan een interessante Google pagerank update plaatsgevonden. De meeste sites die een verandering hebben waargenomen, zijn getroffen door een (soms zelfs forse) daling in (de) Pagerank (toolbar), hoewel er wordt beweerd dat dit nog niet merkbaar is in de algehele rankings. En daar gaat het uiteindelijk om. De vraag is of het algoritme is aangepast of dat er vanuit het Googleplex een signaal wordt afgegeven aan de opinieleiders.

Pagerank inflatie
De reden waarom ik zeg dat er mogelijk een signaal door Google wordt afgegeven, is omdat de beste voorbeelden van websites die hun pagerank zagen dalen, voornamelijk in de SEM Blogoshere actief zijn. Maar misschien is de reden wel dat mijn focus het meeste ligt op deze websites en zijn websites in andere branches ook getroffen. Ik hoor het graag in de comments. In ieder geval hebben Problogger, Seo Scoop en Seroundtable de pagerank dans aan den lijve ondervonden. De oorzaak van de pagerank update werd aanvankelijk gezocht in het actief verkopen van links. Zo kreeg ook JoostdeValk.nl een tik op de vingers in de vorm van een daling in pagerank. Na een reconsidation request bij Brian White werd de oude pr-waarde snel in oude ere hersteld.

Het blijft dus gissen naar het motief van Google voor deze opmerkelijke herschikking. Is het algoritme aangepast of is het een handmatige actie. De recente wijzigingen die vanuit het Googleplex worden bekokstoofd bevestigen in ieder geval niet de uiteindelijke verwijdering van de pagerank toolbar. De aanleiding moet dus eerder worden gezocht in het temperen van de geestdrift van de opinieleiders in onze branche. Google geeft aan dat ze meester van de situatie zijn (de omkering geldt naar mening nog niet).

Leven na de Pagerank toolbar
Is er een leven na het verdwijnen van de Pagerank Toolbar? Mijn antwoord is jazeker, indien de Google Pagerank Toolbar is verdwenen, moeten we het met slechts 1 kenmerk minder doen als we een site met voldoende authority/trust willen herkennen. De kenmerken waar we ons op focusten moeten even nauwgezet als voorheen worden bekeken en als het goed is blijft de conclusie dan uiteindelijk gelijk. Als je bijvoorbeeld wilt bepalen of een link van een andere website waardevol is, kun je het beste aan de hand van de volgende stappenlijst de trust van het domein inschatten:

  1. Rankings: controleer de rankings van een website op de meest belangrijke keywords. Vraag jezelf vervolgens af of je onder de indruk bent of niet.
  2. Cache date: een site met een recente cache date is een goede indicatie van een website waar je een link van wilt. De cache date is de datum van de laatste keer dat Google je site heeft bezocht. In het algemeen geldt dat als een website vaak opnieuw in de cache worden opgenomen, meer authority of trust heeft. Het is een goede methode om te zien hoe Google de website in kwestie ‘ziet’. Een ander voordeel is dat je link die op een derlijke site is opgenomene, sneller door Google wordt ontdekt en sneller wordt doorberekend in je eigen trustrank. Sommigen beoordelen de cache date zelfs als de nieuwe Google Pagerank. Zo iemand is bijvoorbeeld Aaron Wall van SEOBook.com.
  3. Inboud links: Het aantal waardevolle links dat naar een website verwijst: dit kun je het best controleren met Yahoo Site Explorer.
  4. Site age: vaak hebben websites die al langere tijd actief zijn meer trust/authority opgebouwd. Check ook Archive.org om de historie van een domein te bekijken.

De pagerank van TBlog is in ieder geval niet geupdate. Iemand een link met hoge Trustrank kopen?