Persbericht Online – SEO Checklist voor betere rankings!

Online persberichten hebben, mits goed opgesteld, veel voordelen. Het kan traffic naar je site een boost geven, verhoogt je zichtbaarheid in zoekmachines én – en dat is voor seo / zoekmachine-optimalisatie zeer belangrijk – genereert mogelijk waardevolle inbound-links naar je website, waardoor de oh zo belangrijke autoriteit van je pagina/site toeneemt. Houd daarom de onderstaande tips voor het seo-optimaliseren van online persberichten bij de hand, als je de wereld wilt verblijden met jouw nieuws. Zo niet, dan is dat een gemiste kans!

Zorg dat je echt nieuws hebt!

Goed om te weten: een persbericht heeft nog altijd de meeste kans om opgepikt te worden als het ‘echte nieuwswaarde’ heeft. Het zal je verbazen hoe vaak hieraan voorbij gegaan wordt – met nutteloze inspanningen als gevolg. Net zoals in de offline-wereld worden mensen online vooral getriggerd door iets dat uniek-interessant-relevant-opvallend-bijzonder-authentiek-vernieuwend etc. is.

Dát soort nieuws zal men het ook willen delen of doorvertellen (via social media, op hun blog e.d.). Vanuit je marketing- of communicatiedoelstelling eigenlijk heel logisch, toch?

Vermijd dat je onzinberichten het web opsmijt. Eén van de redenen: webredacteurs van (waardevolle) nieuwssites die jouw bericht moeten opnemen, zullen bij teveel van dit soort halfbakken pogingen voortaan hun digitale archief (lees: prullenbak) maar wat graag op voorhand met jouw ‘persbericht’ willen vullen. Exit, delete, goodbye, don’t come again! Nieuws hoeft echter niet altijd wereldschokkend te zijn; voor de juiste doelgroep is op het juiste moment altijd een relevante insteek te vinden voor een inhoudelijk goed persbericht.

Laat ik het zo zeggen: Kwaliteit van nieuws + Doelgroepselectie = Succes (en dat gaat dan soms weer makkelijker dan je denkt).

Hoe maak ik een goed online persbericht?

Belangrijk is om – naast nieuwswaarde – een aantal basisbeginselen in je achterhoofd te houden als je een (online) persbericht gaat schrijven. Basisbeginselen die dus opgaan nog vóórdat je een seo / zoekmachine-optimalisatie-slag gaat toepassen (dit bespreek ik zo dadelijk ;-):

  • Zorg dat je datum klopt (niemand wil oud nieuws 😉
  • Verwerk het echte nieuwsfeit in de titel
  • Houd de titel kort, of i.i.g. niet langer dan nodig is
  • Vermeld in het intro ‘wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe’
  • Voor je intro geldt: hoe korter, hoe beter
  • Pak in de daaropvolgende tekst direct het nieuws op, wees ’to-the-point’
  • Richt je op feiten en klop nooit jezelf op de borst
  • Spreek je over jezelf, gebruik dan je bedrijfsnaam
  • Spreek je doelgroep doorgaans aan met ‘u’
  • Gebruik voor meningen altijd een herkenbaar citaat
  • Vermijd vakjargon, schrijf duidelijk, foutloos en gestructureerd
  • Vergeet niet de noot voor de redactie, waaronder juiste contactgegevens

Vanzelfsprekend verzend je een persbericht op tijd. Zeker als je afhankelijk bent van webredacties van bijvoorbeeld nieuwssites, of persdiensten. Plaats je zelf je online persberichten op uiteenlopende sites: ook dan check je natuurlijk datumweergave en actualiteit van je bericht.

SEO voor online persbericht

Vervolgens is het zaak op de juiste wijze een zogenaamd ‘seo-sausje’ over je online persbericht uit te gieten. Waarom ook alweer? Omdat een geoptimaliseerd persbericht dus kan bijdragen aan:

  • Toename van traffic naar je site
  • Het innemen van hogere posities in zoekmachines
  • Toename van aantal (gewenste) links naar je website
  • Het ‘wegdrukken’van concurrenten in zoekmachineresultaten
  • Vermeldingen op blogs, nieuwssites e.d.
  • Links en zichtbaarheid via social media-platforms

Figuur: SEO & Online persberichten voor optimale rankings
online persbericht - seo - optimale ranking.jpg

Je hoofddoel is natuurlijk: je persbericht moet opkomen in zoekmachines, en via links bewust pagina’s een ‘boost’ geven. Die zoekmachines moet je dus van de juiste informatie voorzien. Dat doe je door op de juiste wijze woorden (lees: zoekwoorden of keywords) te benutten die je doelgroepen en prospects gebruiken. Zowel qua extra content op je site (een persbericht is daar ook gewoon weer een unieke pagina, mits geïndexeerd 😉 als op externe sites wil je zo met een voor jou interessante focus vermeld staan – bijvoorbeeld omdat lezers/geïnteresseerden nieuwe business kunnen opleveren.

Bepaal je SEO-focus – Benut je kansen!

Hoe spreek je met je persbericht nou zoekmachines én de interesse van je doelgroep(en) aan? Allereerst door een correct zoekwoorden-onderzoek uit te voeren (bv. via Google Adwords Tool). Bepaal zo je kansrijke primaire (en eventueel secundaire) keywords, en verwerk ze vervolgens op de juiste plekken in je persbericht. En plaats strategische hyperlinks (zie onder).

Let op: zorg ervoor dat alles nog steeds goed leesbaar blijft! SEO copywriting – want dat is dus wat je doet door persberichten te optimaliseren voor zoekmachines – heeft mensen als doelgroep, niet zoekmachines…

Belangrijkste SEO-elementen in je online persbericht:

– Keyword(s) in titel (belangrijkste zoekterm vooraan)
– Keyword(s) in intro
– Keyword(s) in kopjes
– Keyword(s) in hyperlink(s)

Attentie, attentie! Linktekst in online persbericht

We hebben het over internet, en dus over links, links, links! Geen hocus pocus, wel hééél belangrijk. Gebruikte linkteksten (ook wel anchor-tekst genoemd) wegen, voor zoekmachines, zwaar mee in het bepalen van de autoriteit van een webpagina of website. Hoe concreter de linktekst benoemt waar de achterliggende pagina over gaat (‘focus’), hoe beter. Ter verduidelijking; een linktekst als ‘klik hier’ zegt niets over bijvoorbeeld een webpagina over een ‘workshop seo copywriting’.

Waar moet je op letten?

  • Gebruik de juiste linktekst, gebaseerd op kansrijke zoektermkeuze
  • Linktekst moet overeenkomen met de zoektermfocus van achterliggende pagina
  • Geen goede landingspagina beschikbaar? Maak er een of verander je zoektermkeuze
  • Zet één link met primair keyword hoog in je intro/ eerste alinea (hoge positie telt zwaar)
  • Verwerk HTML-tekstlinks van tevoren in de tekst en naar de juiste pagina!
  • Link binnen een persbericht niet meermaals naar dezelfde landingspagina/ url
  • Richtlijn: verwerk in de tekst maximaal 1 link per 100 woorden
  • Link ook een keer naar je homepage, bijvoorbeeld met je bedrijfsnaam als linktekst
  • Verwerk eventueel 1 volledige url in je persbericht, voor het geval ‘externen’ de linktekst niet overnemen

Vooral de specifieke pagina die je via de hyperlinks gevonden wilt laten worden, moet aansluiten bij je doelstellingen. Je homepage vermelden is leuk, maar doorgaans niet relevant genoeg. Je wilt juist meer links vergaren voor pagina’s die gaan over dat specifieke product, event, rapport, whitepaper, video, fusie etc. Gebruik die url, en stem de paginainhoud en de linktekst in je online persbericht goed op elkaar af.

Succes, en binnenkort extra uitleg!

Ik hoop dat je met deze tips een flinke stap kunt zetten om je online persberichten écht in je voordeel te laten werken, bijvoorbeeld als onderdeel van je authority building-strategie. De komende tijd probeer ik een vervolgblogpost over SEO Persberichten te schrijven. Er is namelijk veel over te vertellen, zoals onder meer:

– Het nut van het schrijven van (gepersonaliseerde) variaties
– Herschrijven van persberichten
– Ideeën voor insteek van persberichten
– Social media inzetten voor bredere verspreiding
– Opvallende titels vs. keyword-focus
– Meet het succes van je online persbericht-strategie

Houd dus ons TBlog in de gaten, dan ‘zien’ jij en ik elkaar hier binnenkort wellicht weer. Tot dan veel succes met het seo-optimaliseren van jouw online persberichten.

SEO & Online PR effectief inzetten voor jouw bedrijf?

Mail mij (ook als je gewoon een vraag hebt over SEO PR) of neem vrijblijvend contact op met Traffic Builders.