Personalisatie voor gerichte merkcommunicatie

Personalisatie in digital marketing. Een soort heilige graal waar je niet altijd volledig grip op kunt krijgen als marketeer. Terwijl we dat zo graag willen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bijna twee derde van de digital marketeers personalisatie het moeilijkste onderdeel van hun vak vindt, na contentmarketing, SEO en e-mailmarketing. Hoe passen we personalisatie toe en waarom is het zo’n belangrijk onderdeel binnen merkcommunicatie?

Nog een onderzoek. Want waarom willen we zo graag grip op personalisatie? Omdat blijkt dat bij 86% van de ondervraagde consumenten personalisatie impact heeft op hun aankoop. En een kwart geeft aan dat personalisatie een aanzienlijke invloed heeft op de uiteindelijke aankoop. In mijn vorige blog over onderscheidende merkcommunicatie had ik het al over persona’s en voorwaarden voor onderscheidende merkcommunicatie. In dit blog meer aandacht voor de pijler personalisatie.

De voordelen van personalisatie binnen digital marketing

 • Persoonlijke merkcommunicatie draagt bij aan een betere relatie met klant of prospect en verhoogt de effectiviteit van marketinginspanningen, zegt 92% van de marketeers
 • Meer kennis van je doelgroep en daarmee ook hoe je ze kunt benaderen, bereiken en overtuigen
 • Mogelijkheid om de customer experience en customer journey te verbeteren en optimaliseren
 • Verhogen van lead generation
 • De juiste boodschap, op het juiste moment bij de juiste doelgroep (iets wat ook terugkomt in het REAN-model)

De onderzoeken over (content)personalisatie vliegen je om de oren, daar kwam ik wel achter toen ik verdere research deed voor dit blog. De percentages en context verschillen, maar in principe is de strekking hetzelfde (personalisatie zorgt ervoor dat consumenten eerder een aankoop doen). Ik vond onderstaande graphic een erg interessante om met jullie te delen.

content personalisatie
Bron: Knexus Group

Personalisatie als ROI-versneller binnen content marketing

Mijn collega Niels schreef in 2018 al een drieluik met dé ROI-versnellers van content marketing. Vooral het tweede blog ‘maak het persoonlijk’ gaat verder in het op het onderwerp personalisatie, ook binnen merkcommunicatie. Een must-read (het hele drieluik) voor iedereen die bezig is met een relevante contentstrategie en merkcommunicatie.

Lees het blog van Niels

Wat heb je nodig voor (content) personalisatie?

Data! Uit onderzoek van Salesforce, lijkt dat 57% van de consumenten bereid is persoonlijke data te delen in ruil voor gepersonaliseerde aanbiedingen. Dus begin bij het leren kennen van je klantenbestand. Zonder data ga je personaliseren zonder zeker te weten dat je de juiste keuzes maakt. Kijk ook of je kunt werken met een data scientist. Want die kan accurate voorspellingen doen over het succes van jouw gepersonaliseerde content en merkcommunicatie. Ik heb even gespiekt bij collega Niels voor een handig overzicht van bruikbare databronnen:

 • Webstatistieken (denk aan Google Analytics en Search Console)
 • Mobile app-analytics
 • Social mediastatistieken
 • Op onderzoek gebaseerde actionable buyer persona’s
 • Resultaten van eerder content
 • Zoekwoordenonderzoek
 • Verrijkte CRM-gegevens
 • Data van e-mailmarketingcampagnes
 • A/B-testen

Welke data gebruik je?

Genoeg data om uit te kiezen, maar welke is bruikbaar? Zie hieronder een handig stappenplan voor de verdiepingsslag.
9. Proces via data-intelligence naar creatief idee & content

Met de GDPR is personalisatie en specifieke targeting een grotere uitdaging geworden. In het kader daarvan geef ik je leestip van het IAB. Het artikel heeft betrekking tot de GDPR en het effect op behavorial targeting.
Lees het artikel van IAB

Voorbeelden personalisatie: Share a Coke

Je zou het niet zeggen maar de ‘Share a Coke’-campagne stamt alweer uit 2012. Het idee van de campagne was om de liefde voor het merk te versterken door het logo te vervangen door namen zodat consumenten dit weer zouden delen met hun vrienden. Er kwam een run op de blikjes en flesjes en je kon zelfs speciale edities bestellen met jouw naam of een andere boodschap erop. In de nasleep van de campagne zag de frisdrankfabrikant voor het eerst in meer dan een decennium een omzetstijging. Een woordvoerder van Coca-Cola vertelde dat de campagne het merk had geleerd dat het succes van personalisatie afhankelijk is van hoe boeiend en effectief is en hoe deelbaar het is onder het grote publiek. De take away van deze campagne: personaliseer maar zorg dat het deelbaar is.

Spotify’s Discover Weekly

Spotify personaliseert aan de lopende band. Niet alleen met de Discover Weekly (waar overigens wekelijks ook aardig wat mismatches tussen zitten), maar ook met bijvoorbeeld je Daily Mixes (zie hiervoor ‘gemaakt voor jou’). Hier worden verschillende afspeellijsten opgesteld op basis van de verschillende genres die je luistert. Hoe duidelijker je aangeeft van welke muziek je houdt (door tracks toe te voegen aan afspeellijsten of liedjes die je voor het eerst hoort binnen 30 seconden te skippen, hoe beter Spotify begrijpt wat voor muziek ze je moeten voorschotelen. Maar er is meer. Want met jouw luistergedrag kan Spotify je ook fijne aanbiedingen doen. Als fan en luisteraar van De Jeugd van Tegenwoordig op Spotify kreeg ik bijvoorbeeld toegang tot de pre-sale kaartverkoop van hun 1000e show in het Olympisch Stadion op 7 juni. Voor iedereen die dit nu leest: het is uitverkocht maar wie weet biedt TicketSwap nog uitkomst

personalisatie Spotify profielen

Personalisatie Buzzfeed

Buzzfeed is geen kleine speler als het aankomt op personalisatie en automation. Dankzij de enorme volgersaantallen en nieuwe dagelijkse aanwas aan content, kan er constant worden getest en geoptimaliseerd. Inmiddels kunnen ze op basis van de data die ze hebben, voorspellen welke titel (tot op het aantal tekens gespecificeerd), van een artikel voor meer clicks zorgt en hoeveel verkeer, likes en shares het gaat opleveren. Dagelijks worden er op Buzzfeed honderden (ja, echt) nieuwe artikelen geplaatst en zijn er miljoenen pageviews per dag. Niet ieder artikel zien jij en ik in onze tijdlijn voorbij komen. We zien voornamelijk artikelen en posts in lijn met nieuws waar we eerder op hebben geklikt. Vanwege de verschillende categorieën (denk aan food, entertainment, animals, news, politics, etc. etc.) weet Buzzfeed hoe groot bepaalde fanbases zijn en wat voor content ze daarvoor moeten maken.

Nurture personalisatie

Waar veel marketingmodellen ophouden na de conversie (denk Touch Tell Sell) slaat ons REAN-model de stap na de aankoop niet over. De Nurture-fase is wat Traffic Builders betreft namelijk minstens zo belangrijk. Want heb je de klant eenmaal in je bestand, dan kun je zoveel van deze groep leren! Met bijvoorbeeld mails, zoekgedrag in de mijn-omgeving etc. En: ze hebben de potentie om echte merkambassadeurs te worden, die iedere keer weer bij je terug komen omdat ze vertrouwen in je diensten en producten, en je aanbevelen in hun omgeving.

Voorbeelden personalisatie Nurture

In een eerdere blog over de content marketingtrends van 2019, werd de kracht van personalisatie in e-mailmarketing belicht. Zo verstuurde Burberry collega Kelly een mail over de mogelijkheid voor gepersonaliseerde sieraden met haar initialen. En bovenaan de mail: die sieraden met haar initialen. Klein detail, groots effect.

content marketing trend e-mail

Segmentatie en personalisatie e-mailmarketing

Personalisatie bij je bestaande e-mailbestand begint bij de aanhef. Hoe vaak ik nog mails binnenkrijg met beste meneer/mevrouw… Zonde, een gemiste kans en basis e-mailmarketing wat mij betreft. Maar personalisatie kan op verschillende manieren worden ingezet. Begin met de volgende onderstaande tips.

Enkele tips:

 • Kijk naar de e-mailbenchmarks en ontdek hoe jij het doet ten opzichte van de branchebenchmarks.
 • Loop je achter op bijvoorbeeld je open rate: dan zul je de content en inhoud meer moeten laten aansluiten bij wat de ontvanger interessant vindt (= personalisatie).
 • Test! Met afbeeldingen, CTA’s, tone of voice, onderwerpregels etc. Ook hierdoor leer je heel veel over wat wel en niet werkt en waar je verschillende doelgroepen in geïnteresseerd zijn. Met de learnings kun je vervolgens beter personaliseren. Blijf ook vooral testen!
 • Schoon je e-mailbestand op. Waarom tijd en moeite steken in een groep die je mails niet opent terwijl je veel meer hebt aan die groep die wel converteert. Daar zit meer interessante informatie en data dan bij de groep die al drie jaar je e-mails zonder te openen naar de prullenmand stuurt.
 • Probeer je bestand te (verder) te segmenteren. Uit onderzoek blijkt dat mailings naar kleinere groepen een beter openingspercentage hebben tot 25% hoger dan mailings die naar grote groepen worden verstuurd. Hoe relevanter de boodschap per groep, des te groter de kans op een conversie etc.
 • Automatiseer zoveel mogelijk. Scheelt tijd, moeite en geld.

Hoe Traffic Builders personalisatie toepast

Personalisatie begint bij het verspreiden van de juiste boodschap in de juiste fase van de customer journey. Voor onze opdrachtgevers communiceren we in bijv. ads, banners en op de site met andere copy en creatives in de verschillende fases van het REAN-model. Maar personalisatie stopt uiteraard niet bij REAN. We kijken ook naar de verschillende persona’s en wat we per persona moeten communiceren. Dat betekent dat op basis van online zoekopdrachten een match ontstaat met een persona en REAN-fase.

Iemand die bijvoorbeeld zoekt op:
‘best geteste wasmachine 2019’
Krijgt een andere ad/tekst te zien dan iemand die zoekt op:
‘best geprijsde wasmachine MERK X 2019’

Dat klinkt logisch, maar we merken dat hier nog altijd veel winst op is te behalen. Door personalisatie vroeg toe te passen in je merkcommunicatie kun je je nog meer onderscheiden van de concurrent en content bieden die écht relevant is voor de verschillende persona’s. Dit doen we ook door de krachten met bijvoorbeeld Digital Analytics en onze collega’s van CXO.

Lees daarvoor de blog van collega Eva: 16 tips om meer conversies te behalen met personalisatie.

Personalisatie voor jouw organisatie

Wat doe jij binnen je organisatie op het gebied van (content) personalisatie? Pas je het al toe in je online strategie en merkcommunicatie? Een eerste begin kan al worden gemaakt door meer te testen en te segmenteren in je e-maillijsten. Begin bij het door en door kennen van je doelgroep en scherp je persona’s aan. Heb je hulp nodig met merkcommunicatie, personalisatie en het opstellen van persona’s? Neem contact met ons op!