
20 februari 2014. 8.30 uur. Ik loop het Tobacco Theater in Amsterdam binnen. Met een hoofd vol verwachtingen en mijn buik vol klotsende koffie begint even later Friends of Search 2014. Ik voel mij een beetje onwennig. Vrienden worden? Met Google? Ik geef mij over en zie wel wat er komt.
Het programma is sterk. Ik verheug mij vooral op ‘The Dangers of Personalized Search’. De Nederlandse Barry Adams (Nederlands, yarly) vangt mijn aandacht met zijn provocerende presentatie. Terwijl zijn zinnen langzaam door de ruimte zoemen bekijk ik zijn Twitterbio. ‘Twitter Polemicist’. Accountnaam: @badams. Aha! Dus deze meneer wil provoceren. Be my guest, denk ik. Niet hardop natuurlijk. Ik zwijg en luister louter nog.
Gevaren? Oh, echt?
Adams houdt een beknopt verhaal over het gevaar van Personalized Search. Jullie kennen dit begrip vast wel. (Psst: jij niet? Wikipedia is je vriend). Je vraagt je nu af: wat is het probleem volgens Adams? Waarin zit dat gevaar dan?
Adams geeft een simpel voorbeeld. Stel: een Republikein in de VS bezoekt vooral websites die zijn blik op de wereld bevestigen. Voor het nieuws vertrouwt hij bijvoorbeeld op de conservatieve nieuwszender Fox News. Een week later zoekt hij in Google op ‘klimaatverandering’. Google toont hem vooral sites die de huidige klimaatverandering ontkennen of de bewijzen hiervoor buiten de menselijke invloed zoeken. Is dit eigenlijk niet wat hij wil lezen? Dit sluit immers aan op wat hij denkt. Tevreden gaat hij slapen. Zie je wel dat ik gelijk heb! Het tegenovergestelde is ook waar: de Democratische kiezer die overtuigd is van klimaatverandering en alleen maar websites te zien krijgt met onderbouwing hiervoor.
Waarom jij altijd gelijk hebt
Maatschappelijk gezien is dit misschien niet wenselijk. Hoe meer informatie en hoe vaker jouw wereldbeeld wordt uitgedaagd hoe beter, toch? Nee dus! Mensen willen helemaal niet uitgedaagd worden. Ze willen bevestigd worden in hun eigen mening. Psychologen verzonnen er ooit een naampje voor: confirmation bias. Heel menselijk dus! We doen dit allemaal. In search zie je dit ook geregeld. Mensen hebben een bepaalde mening gevormd en zoeken in Google naar bevestiging.
Een voorbeeld is de discussie rondom het gevaar van e-nummers in Nederland. Grofweg kun je twee groepen onderscheiden: mensen die zich geen zorgen maken en mensen die zich wel zorgen maken. Deze eerste groep zal soms in Google algemene informatie zoeken over e-nummers. De meerderheid voelt echter geen noodzaak meer informatie te zoeken. De laatste groep zoekt in Google naar bevestiging. Onderstaande zoekopdrachten zijn daar een duidelijk voorbeeld van.
Google: jouw persoonlijke ja-knikker?
Volgens Adams bevestigt Google jouw mening graag. Hij waarschuwt voor de ‘glijdende schaal’ waarbij Google in kleine stapjes steeds meer macht krijgt. Op het Friends of Search congres hoor ik meer kritische geluiden. Is Personalized Search niet hartstikke slim van Google? Google heeft namelijk marketeers in dienst. Goede marketeers, die de term cognitieve dissonantie kennen. Welk bedrijf is zo gek een klant iets te tonen waar hij niet naar op zoek is? Wat het tegenovergestelde toont van wat de klant wil én denkt?
Kwaadaardig of kletskoek?
Personalized Search zou het zelfs nog makkelijker maken voor Google. Indien de al eerder genoemde Republikein zoekt op iets breeds als ‘klimaatverandering’, krijgt hij alleen nog pagina’s te zien met meningen die hem goed uitkomen. Hij hoeft niet eens meer te zoeken op ‘climate change hoax’. Hetzelfde geldt voor andere omstreden kwesties: homohuwelijk, Obama, immigratie… [vul zelf in]
Google zou met zo’n vergevorderde Personalized Search altijd het antwoord geven dat jij wilt. Zo treedt er nooit cognitieve dissonantie op en blijf je terugkomen. Je blijft dus klant bij Google. Kwaadaardig of kletskoek? Gewiekst of gezeur? Wat denk jij? Waar ligt de grens?

Een kleine nuancering…
Zoals altijd kleven er aan verhalen nuances. Ook hier dus. Saai he? Je hebt namelijk altijd zelf nog een keuze. You’re in control! Gewoon niet inloggen en je hebt niets te maken met Personalized Search. Zo simpel is het. Je denkt nu vast: waar maakt die Adams zich dan druk om? Dat legt hij je graag nog eens uit in dit interview.
Your votes, please!
En wat denk jij? Zouden Google-marketeers nou echt zo slim zijn dat ze Personalized Search zo gewiekst inzetten? Om cognitieve dissonantie bij zoekers (lees: klanten) te verkleinen? Of is dit weer de zoveelste poging om Google onterecht weg te zetten als kwaadaardig?
Verhalen over jouw eigen ervaring als marketeer zijn ook meer dan welkom. Ben je het type dat smult van oppositie en zich nooit schuldig maakt aan ‘confirmation bias’? We horen graag van je!
P.S. Maak ik mij niet stiekem ook een beetje schuldig aan confirmation bias?
Ook voorop blijven lopen?
Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

Maak kennis met Wolter
Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.
Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.
Neem contact op met WolterBlogartikelen
SEO trends 2021: er is meer dan ‘great content’ en voice search
Brent Meulenberg - 10 februari 2021Geschatte leestijd: 3 minuten Elk jaar verschijnen er vele ‘SEO trends blogs’. Vaak wordt alles “volgend jaar nóg belangrijker”, maar dat kan natuurlijk niet. Omdat niemand precies de waarde kent…
Headless CMS en SEO - houd je koppie erbij
Brent Meulenberg - 7 januari 2021Geschatte leestijd: 3 minuten Een headless CMS. Misschien heb je er wel eens van gehoord, omdat je webbouwer de term wel eens heeft laten vallen. Misschien ben je zelfs al…
Wat is GPT-3? 🤖 Weer Een Stapje Verder in Het Decennium Van De Digitale Assistent
Robbert van Ekris - 17 augustus 2020Geschatte leestijd: 3 minuten Afgelopen jaren gaan veel van mijn blogs over de ontwikkeling van Google in hun transitie van “Mobile First” naar “AI First”. Een belangrijk onderdeel daarvan is…
Geschatte leestijd: 3 minuten Wellicht heb je ervan gehoord: Google Page Experience. Klinkt belangrijk, maar wat is het eigenlijk en wat betekent het voor jou? En moet je nu als…
Geschatte leestijd: 3 minuten Er zijn al vele blogs geschreven over de synergie tussen SEO en SEA. Toch vind ik dat er maar weinig geschreven wordt over de samenwerking tussen…
Hoe gebruik ik Google Jobs voor SEO?
Brent Meulenberg - 5 maart 2020Geschatte leestijd: 3 minuten Begin februari kwamen er berichten omhoog dat Google for Jobs live is in Nederland. In dit stuk lees je meer over wat Google Jobs (of Google…
Dé 4 SEO-trends voor 2020
Sem van der Klauw - 12 december 2019Geschatte leestijd: 3 minuten De SEO-trein rijdt en hij stopt niet voor niemand. Als je op de hoogte wilt zijn en blijven, moet je daar serieus tijd in investeren. Wij…
Geef een reactie