Picasa van Google kan gezichten herkennen

Picasa, het fotoprogramma van Google, krijgt er één dezer dagen een leuke en handige functie bij. Picasa 3.0 beta wordt door Google namelijk voorzien van gezichtsherkenning. De overname van Neven Vision door Google heeft bijgedragen aan deze functie voor Picasa.

Net als Google Streetview zal de nieuwe versie van Picasa dus gezichten van personen op een foto kunnen herkennen. Bij een nieuwe foto wordt de gebruiker gevraagd om tags (bij voorkeur de namen van de personen) in te vullen. Mochten deze personen later op foto's in Picasa opduiken, dan weet de applicatie van Google zelf de personen te indentificeren op basis van deze eerder verkregen informatie.

Deze door Google geïmplementeerde technologie in Picasa maakt de applicatie buitengewoon levendig en leuk om mee te werken. De technologie is echter nog niet 100% accuraat. Zo werkt de gezichtsherkenning het beste wanneer een persoon recht in de camera kijkt. Foto's die een persoon vanuit een andere hoek of in een andere belichting tonen, kunnen Picasa nog wel op het verkeerde been zetten.

Picasa is vooralsnog alleen beschikbaar voor Windows. Of en wanneer Google met een versie van Picasa voor de Mac komt, is nog onbekend.