Presentaties Google Analytics User Conference (GAUC) 2013 – REAN-model & Tag Management

Op 26 en 27 maart 2013 vond alweer de vijfde editie plaats van de Google Analytics User Conference (GAUC) 2013 in Amsterdam. De GAUC wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van Google Analytics certified partners in Nederland, waaronder Traffic Builders, en was ook ditmaal weer helemaal uitverkocht. Het evenement is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig webanalytics en conversie-optimalisatie spektakel, met sprekers uit binnen- en buitenland. Traffic Builders verzorgde 5 sessies dit jaar.

In deze blogpost delen we graag de presentaties van Traffic Builders, zoals gegeven tijdens de Conference Day van de Google Analytics User Conference 2013.

Webanalytics: van data naar inzicht met het REAN-model

In deze sessie ging Felipe Wesbonk, webanalist bij Traffic Builders, in op het REAN-framework: een model om webanalytics begrijpelijk te maken en KPI’s te definiëren die passen bij de verschillende stadia van het oriëntatie- en koopproces van je doelgroep. Traffic Builders gebruikt dit model veel om de organisatorische implementatie van webanalytics binnen zowel grote als kleinere organisaties te vergemakkelijken. Het model is begrijpelijk, inzichtelijk en biedt op die manier houvast voor zowel meer ervaren als onervaren stakeholders, waarvan wordt verwacht dat zij webanalytics inzichten in de dagelijkse praktijk vertalen naar concrete, doelgerichte acties.

Ook dashboards kunnen helemaal worden ingericht volgens het REAN-model, zodat KPI’s continu worden getoetst aan de targets of benchmarks en effectieve bijsturing mogelijk is. Want dat is immers waar webanalytics om draait, toch? Van data, naar inzicht! Bekijk de presentatie om meer te weten te komen over het REAN-model:

Tag Management: effectiever beheer van (webanalytics) tags

Van Tag Management oplossingen wordt vaak gedacht dat ze alleen bedoeld zijn voor webanalytics toepassingen. Of als veredelde oplossing voor de cookiewet, die dan weer wel, dan weer half, dan weer niet, wordt uitgerold in Nederland. Maar een goede tag management tool is veel meer dan dat. Ultimo is het een oplossing die online marketeers in staat stelt om hun tijd te besteden aan het analyseren van data, en deze te vertalen naar actiegerichte marketinginzichten. Tijd die nu deels noodgedwongen besteed wordt aan frustraties als:

  • trage of kostbare implementaties van webanalytics tools als Google Analytics, SiteCatalyst of andere oplossingen;
  • incorrect geplaatste of ontbrekende conversie tracking tags waardoor campagnes niet of slecht worden gemeten;
  • tags die fouten veroorzaken in de opmaak van webpagina’s;
  • tag implementaties die een negatieve impact hebben op de laadsnelheid van webpagina’s;
  • overleg met ICT-afdelingen of kostbare externe webbouwers, die je eigenlijk wilt besteden aan online marketing.

Herken je jezelf in deze frustraties? Dan ben je zeker geïnteresseerd in de voordelen die tag management je kan bieden in je dagelijkse werkzaamheden als online marketeer of webanalist. Bekijk en download onderstaande presentatie van Eva Louwen, webanalist bij Traffic Builders, over Tag Management oplossingen als Google Tag Manager en Satellite: