Presidentsverkiezingen VS 2008: met dank aan het internet en de zoekmachines

De presidentsverkiezingen van 2008 in de VS zijn weer voorbij. Barack Obama mag zich de nieuwe president van de VS noemen. De zoekmachines en de rest van het internet hebben bijgedragen aan een verkiezingsstrijd die recordaantallen noteerde op het gebied van campagnebestedingen en opkomstpercentages. Welke rol hebben de zoekmachines en andere delen van het internet gespeeld?

Zoekmachines hielpen de kiezer
De zoekmachines hebben de kiezer geholpen met allerlei tools om hun keuze en hun weg naar de stembus te vergemakkelijken. Hieronder een overzicht van de zoekmachines en hun behulpzaamheid.

Google
De zoekmachine met de meeste tools was Google. Niet minder dan drie applicaties van deze zoekmachine boden de kiezer de benodigde informatie.

Google News, de nieuwsservice van ’s werelds populairste zoekmachine, gaf na het invoeren van de naam van de presidentskandidaat direct een overzicht van de visie van deze kandidaat op bepaalde onderwerpen. In de zoekmachine van Google News werden belangrijke citaten bovenin getoond voor het nog sneller vergaren van informatie.

De zoekmachine had ook een leuke gadget voor kiezers die hun eigen mening lastig konden vormen. Op Google Earth konden zwevende kiezers en historici kijken wat in de voorgaande verkiezingsrondes de uitslagen per regio waren. Alle data vanaf 1980 had Google geïndexeerd.

Iedereen die op basis van de informatie zijn keuze had gemaakt, kon vervolgens op Google Mobile terecht om de locatie te vinden van de stembus. Wie de zoekmachine niet vertrouwde, kon zelfs bij Google Mobile terecht voor contactgegevens, zodat de uit de zoekmachine naar voren gekomen informatie geverifieerd kon worden.

Yahoo!
Yahoo! mag dan financiële problemen hebben, het weerhoudt de zoekmachine er niet van om ook mee te doen aan het bieden van ondersteuning voor kiezers. Yahoo! pakte hiervoor minder uit dan Google, en bood 2 tools: de Yahoo! Elections Hub en het Yahoo! Political Dashboard. In laatstgenoemde tool toonde de zoekmachine de laatste resultaten van de opiniepeilingen van de presidentsverkiezingen. De Yahoo! Elections Hub bracht veel nieuws en informatie.

Andere zoekmachines
Microsoft kon niet bij de concurrerende zoekmachines achterblijven en bracht op Microsoft Live xRank een politieke sectie. Al het politieke nieuws uit de nieuwsapplicatie van de zoekmachine kwam hierin terecht. MSN bracht een heuse Q&A, zodat kiezers vragen konden stellen over de verkiezingen. AOL droeg een steentje bij met de elections toolbar, die je meteen het laatste nieuws bracht, zodat je niet elke keer door de zoekmachines hoefde te spitten.

Donateurs op het internet hielpen de presidentskandidaten
Terwijl de zoekmachines de kiezer hielpen, hadden de presidentskandidaten veel te denken aan andere mogelijkheden van het internet. Ongeveer een kwart meer (4,1 miljard euro in totaal) werd er in de verkiezingscampagne gestoken. Veel van deze donaties kwamen binnen via het internet. Obama, die ervoor koos om van overheidsgeld af te zien, haalde verreweg het meeste geld binnen. Al dit kapitaal kwam van donaties uit bedrijven en particulieren. In zijn topmaand september wist Obama 150 miljoen dollar in te zamelen. Het leeuwendeel hiervan kwam binnen via zijn vele donateurs op internet.

Presidentsverkiezingen VS 2008 hebben kracht van zoekmachines en internet wederom bewezen
Zoekmachines en de andere mogelijkheden van het internet hebben tijdens de presidentsverkiezingen in de VS van 2008 wederom bewezen dat deze ingeburgerde tools onmisbaar zijn geworden. Nooit eerder was een presidentsverkiezing in de VS zo duur en zo populair. Zowel de kiezers als de kandidaten hebben daarbij veel hulp gehad. De kandidaten danken de donateurs op het internet en de kiezers mogen blij zijn met de zoekmachines.