Recap Bing Search Day – 26 februari 2015

Afgelopen donderdag organiseerde Microsoft op het hoofdkantoor in Amsterdam de allereerste Nederlandse Bing Ads Search Day, met nationale en internationale sprekers. Vanaf 12 uur kon iedereen zich registreren en stond er een uitgebreide lunch klaar. Om 13 uur begon het officiële programma met de eerste spreker: Dave Fieldman. Hier lees je meer over de hoogtepunten van de dag en over wat we in de komende tijd van Bing kunnen verwachten.

“De hedendaagse search faalt”

Dave Fieldman is ‘Search Advertising Lead Community Manager’ bij Microsoft. Hij begon zijn presentatie met een duidelijk statement: hedendaagse search faalt. Search is volgens Dave nog veel te reactief in plaats van proactief: het intoetsen van een zoekopdracht versus het aanbieden van informatie op een bepaald ingecalculeerd moment. Volgens Dave moet dit de komende jaren nog sterk verbeteren, onder meer door gebruik te maken van uitgebreide datasets en kunstmatige intelligentie (AI).

Dave vertoonde een video van een Microsoft live demo: Project Adam, een manier waarop Microsoft objecten voor je kan herkennen, bijvoorbeeld aan de hand van de camera in je mobiele telefoon. In deze video laat Microsoft zien dat Adam bijvoorbeeld hondenrassen kan herkennen als je dit aan Adam ‘vraagt’.

Als we verder kijken dan alleen de mogelijkheid om een hondenras te herkennen, wordt deze technologie behoorlijk interessant. Zou je hiermee bijvoorbeeld een foto van je gerecht kunnen maken en direct de voedingswaarde aflezen? Of in de medische sector: zou je een foto kunnen gebruiken om een diagnose te stellen, bijvoorbeeld door een moedervlek te fotograferen waar je al langer je twijfels over hebt? Dit kan wel eens een heel interessante nieuwe vorm van zoeken worden.

The computing paradigm is shifting from personal computing of the past to the future, as the user is now in the center. It’s no longer about the computing power or storage or bandwidth, it’s about people’s time and attention.

Cortana: de nieuwe spraakgestuurde assistent van Microsoft

Dave vervolgde zijn verhaal over Cortana – Siri 2.0 – een spraakgestuurde assistent die direct op je vragen reageert. Momenteel overigens alleen nog te gebruiken als je over een Windows Phone beschikt. Cortana zal in Windows 10 (gratis update voor Windows 7- en 8-gebruikers) echter een prominentere rol gaan vervullen en dus vaker rondom de basisfunctionaliteiten van Windows 10 verschijnen. Dave vertelde dat Cortana straks op jouw computer naar foto’s kan zoeken op basis van jouw beschrijving.

Microsoft HoloLens

Ook vertelde Dave over Microsoft’s HoloLens, een nieuwe futuristische bril die ons gezichtsveld zal verrijken met stijlvolle hologrammen. Het weer visueel in je huiskamer toveren of je volledige werkplaats importeren, het kan allemaal met de HoloLens.

https://www.youtube.com/watch?v=aThCr0PsyuA&feature=youtube_gdata_player

Het voornaamste verschil met Google’s Glass is dat de HoloLens vooral voor intern gebruik lijkt te zijn gemaakt. Hierdoor is het ontwerp direct een stuk minder belangrijk, wat mogelijk ten goede zal komen aan de vraag/verkoop. Welk effect dit echter op de hedendaagse search zal hebben mag je zelf bedenken; ik zag de directe link met Bing Ads in ieder geval niet. Overigens was dit ook het kenmerk van Dave’s presentatie: het was meer een algemene presentatie over search en aanverwante Microsoft-producten dan een presentatie waarin diep ingegaan werd op ontwikkelingen binnen Bing Ads.

Waarheen leidt de weg?

Maar gelukkig was daar Tor. Als ‘Director of Product Marketing EMEA’ was Tor Crockatt de aangewezen persoon om ons inhoudelijk wél voor te bereiden op de toekomst van Bing Ads. Bing Ads is de afgelopen jaren al sterk verbeterd en professioneler en sneller geworden. Mijn collega Tom heeft laatst dan ook al een artikel geschreven over waarom je nu al op Bing zou moeten adverteren. Kijk alleen maar naar de nieuwe interface en de MCC-mogelijkheden. Waar je vorig jaar nog allerlei capriolen moest uithalen om je advertenties live te krijgen, is dit nu (mede dankzij de snelle import vanuit AdWords) vele malen eenvoudiger. Daarnaast zijn er veel opties bijgekomen (sitelinks en nu ook enhanced sitelinks) en zijn de welbekende bugs verholpen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de lage kosten-per-klik.

De toekomst van Bing Ads

Ik was dan ook zeer benieuwd waar Bing zich het komende jaar op zal gaan richten. In principe is dit eenvoudig samen te vatten: alles wat Bing nog niet heeft en AdWords wél. Want waarom het wiel steeds opnieuw uitvinden als het eigenlijk al voor je gedaan is? En gelijk hebben ze: iedereen heeft decennia lang van Microsoft afgekeken, dat mag nu best een keer andersom.

Tor liet vervolgens resultaten uit een onderzoek zien waaruit blijkt dat het gebruik van Google afgelopen jaar ‘slechts’ met 13% y-o-y is gegroeid en het gebruik van Bing (en Yahoo! samen) y-o-y met 39% is toegenomen. Dit is overigens niet zo vreemd, aangezien Google een veel groter marktaandeel in handen heeft (~93% in Nederland) en Bing pas een jaar écht om de hoek komt kijken.

Bing Search Day Focus

Om deze groei aankomende jaren door te zetten zal Bing dan ook een aantal nieuwe releases gaan doorvoeren, waaronder het langverwachte Bing Shopping. Tor verwacht dat Bing Shopping binnen een aantal maanden wereldwijd wordt uitgerold.

Daarnaast komen er tal van nieuwe uitbreidingen aan (UI wijzigingen, app-extensie, remarketing, image ads, campagne planner etc.) en zal Bing zich ook actiever gaan richten op het efficiënter targeten van mobiel zoekverkeer. Later dit jaar zal remarketing via Bing beschikbaar worden gesteld. Dit gaat dan om een pilotfase. Hierdoor kunnen we straks met het gebruik van slechts één tag (de Universal Event Tag) diverse doelgroeplijsten bouwen en deze gebruiken voor onze remarketing inspanningen.

Bing simplified device targeting update

Dit zal dan ook deels beginnen met de release van iets dat lijkt op AdWords Enhanced Campaigns, de ‘Bing Simplified Device Targeting-update’. Bing biedt ons marketeers dan straks wél de mogelijkheid om een bodaanpassing voor tabletverkeer toe te passen. Hierdoor kunnen we onze inspanningen voor tabletverkeer veel beter verfijnen en afstemmen voor bijvoorbeeld een specifieke campagne.

Voor tabletverkeer zouden we bij Bing namelijk, in tegenstelling tot bij AdWords, een bodaanpassing van -20% tot +300% kunnen meegeven. In AdWords is dit, zoals jullie misschien weten, niet voor tablets apart in te stellen. Google stelt namelijk dat er nauwelijks verschil zit in het zoekgedrag van mensen die desktops of tablets gebruiken.

Bing Simplified Device Targeting

Alle reguliere Bing search-campagnes zullen naar verwachting eind maart automatisch worden aangepast naar dit nieuwe type campagne. Houd dus even rekening met je bodaanpassingen en -instellingen, want deze worden volgens Tor niet allemaal automatisch meegenomen!

Verder stonden deze middag nog twee sessies gepland, die inhoudelijk helaas weinig nieuws boden en het niet haalden bij de tweede presentatie van Tor.

Beperkte adoptie van Bing in Europa

Wel kon één van de aanwezigen nog een Xbox One winnen door het invullen van een enquête over het event. Ondergetekende had helaas geen geluk. Maar eigenlijk was dat niet wat me het meeste dwars zat. Ik was vooral teleurgesteld over het feit dat ik wellicht de belangrijkste vraag van de dag vergeten was te stellen. Wat ik namelijk niet gehoord heb is hoe Microsoft van plan is het gebruik van zoekmachine Bing überhaupt te stimuleren? Want als Bing doorgaat met het kopiëren van AdWords, zullen ze binnen een aantal jaar ongetwijfeld over een goed geolied advertentieplatform beschikken. Maar ligt het probleem nu niet ergens anders, namelijk bij het beperkte marktaandeel van Bing in Europa en voor ons nog belangrijker: in Nederland?

Door een toename van het gebruik van Bing zullen marketeers namelijk wél in de rij staan om ook uitgebreider en prominenter op Bing te gaan adverteren. En als Microsoft op deze manier doorgaat blijft Bing eigenlijk nog steeds het ondergeschoven kindje van Google AdWords…

Tot slot…

  Ben jij al een fervent Bing-gebruiker? En waarom wel of niet? Wij horen het graag van je, dus laat vooral je reactie achter onder dit blog.

Hulp nodig om meer uit Bing te halen?

Ben jij benieuwd of je met Bing je zoekvolume nog verder kunt stimuleren? De Online Advertising medewerkers van Traffic Builders zijn allemaal Bing Ads Accredited Professional en doen hun uiterste best om het maximale rendement uit AdWords en Bing te halen. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!