Reclame-uitgaven internet hebben televisie ingehaald

Op het gebied van reclame-uitgaven heeft internet de televisie voor het eerst in de geschiedenis ingehaald, zo meldt eMarketer. Groot-Brittannië heeft de eer om het eerste land te zijn waar dit gebeurt.


De reclame-uitgaven voor internet waren in de eerste helft van 2009 goed voor 23,5% van de totale mediabestedingen in Groot-Brittannië. Televisie kwam met 21,9% op de tweede plaats. Juist in deze economisch slechte tijden is deze verschuiving niet vreemd. Internet biedt veel kosteneffectievere en beter meetbare vormen van advertising. Vooral zoekmachine-adverteren is vele malen populairder geworden. Ten opzichte van 3 jaar geleden werd in de eerste helft van 2009 in Groot-Brittannië ruim 100% meer uitgegeven aan deze vorm van reclame op internet.

De reclame-uitgaven zijn, ondanks de relatieve winst voor internet, over de hele linie gedaald in 2009. De Britse advertisingindustrie streek 1,5 miljard pond minder op dan in het jaar daarvoor.

De televisiebranche zegt dat de reclame-uitgaven voor internet in scheve cijfers worden uitgedrukt. Online advertising behelst zoveel verschillende vormen van reclame (e-mail, bannering, zoekmachine-adverteren etc.), dat het beter zou zijn om al deze vormen van reclame op internet apart te bekijken.

Ondanks de eerste positie van internet is er nog weinig reden tot feest. De recessie hakt er nog steeds flink in, en de economische toekomst is nog onzeker. Toch wordt internet wel gezien als de redder van de Britse advertisingindustrie.