Reclamebestedingen online passeren krant in VS

In Amerika is het omslagpunt bereikt m.b.t. reclameuitgaven voor web en krant. Voor het eerst gaat er meer reclamegeld naar online kanalen dan naar papieren kranten. Dit blijkt uit onderzoek van eMarketer. De verwachting is dat de dalende trend bij kranten zich zal voortzetten.

Onderzoeksbureau eMarketer toont hoe papieren kranten in de Verenigde Staten hun omzet zien dalen ten gunste van online bestedingen. Consumenten in Amerika zijn per dag ongeveer even lang online als dat ze televisie kijken.

Adverteerders VS volgen mediaconsumptie

Het gedrag in mediaconsumptie verandert, ook in Nederland, en adverteerders zetten de achtervolging in. Gister presenteerde eMarketer hun onderzoek dat fundamentele verschuivingen aangeeft in mediabestedingen in de VS. Zie onderstaande illustratie.

Illustratie: verschuiving mediabestedingen VS – 2004 t/m 2010, incl. prognose (bron: eMarketer)

verschuiving reclamebestedingen online en krant in vs.jpg

Meer online reclame ten koste van krant

Bedrijven geven vergeleken met vijf jaar geleden nog maar de helft van hun reclame-dollars uit bij kranten. Daarentegen verdubbelden de online uitgaven sinds 2005. Voor dit jaar verwacht eMarketer dat bedrijven +/- 25,8 miljard dollar uitgaven aan internetreclame en +/- 22,8 miljard aan reclame in kranten.

Bron: emerce.nl