Vijf maanden remote werken vanuit Bali: interview met collega Denie

Bij Traffic Builders hechten we veel waarde aan het geluk en werkplezier van onze collega’s. Dus toen collega Denie met het plan kwam om zijn werk voor TB vanuit Bali voort te zetten, gaven we hem die kans. Vijf weken remote werken werden vijf maanden. Digital Nomad Denie is net terug en we interviewden hem over zijn ervaringen. Ook geeft hij tips voor iedereen die ervan droomt ook remote te werken!

Denie, je bent net terug van vijf maanden remote werken voor TB vanuit Bali. Hoe is dit zo ontstaan?

Ik heb altijd erg van reizen gehouden en toen we noodgedwongen maandenlang vanuit huis hebben moeten werken, realiseerde ik me (net als vele andere mensen) dat dit minstens zo goed werkt als vanuit kantoor. Ik vroeg me af ‘waarom zou ik wel aan de eettafel kunnen werken, maar niet een professionele werkplek vanuit het buitenland?’. Het idee kreeg steeds meer vorm en op een keer heb ik dit gewoon bij TB gelegd en waren ze vanaf het begin supportive.

Hoe heb je het aangepakt voor vertrek?

Tijdens corona heb ik veel onderzoek gedaan naar de lokale corona-maatregelen, passende accommodatie (en de wifi-kwaliteit) en geschikte co-werkplekken. Ook heb ik ervaringen en learnings van andere remote werkers verzameld. Een website die mij veel geholpen heeft met het doen van onderzoek vooraf is Nomadlist.com. Hier heb je een actieve community waar je met al je vragen kwijt kunt.

Hoe waren de eerste weken? En hoe was het om te werken vanuit een andere tijdzone?

De eerste dagen en weken waren vooral veel zweten in wet-season en een ritme vinden. Wanneer je overlap wilt hebben met Nederlandse kantoortijden werk je van 15.00 uur tot 23.30 uur in de avond. Dat is een ritme waar je snel aan went omdat je eerst de hele dag voor jezelf hebt, voordat je aan je werkdag begint. De zon gaat op Bali ook om rond half zeven al onder dus eigenlijk mis je maar 3,5 uur van het daglicht. 

Waarom besloot je om langer te blijven?

Het ritme wende snel en ik merkte dat ik hier ontzettend makkelijk door mijn werkdagen en weken heen kwam. Fluitend. Ik had ook minder het gevoel van weekend naar weekend te leven omdat je doordeweeks ook dingen kan ondernemen. Daarnaast was mijn productiviteit hoger. Het verlengen was om die reden ook geen enkel probleem. Ook kreeg ik de volgende reactie van het management: “We zien dat je productiviteit hoger is en je komt steeds vrolijk de meetings binnen. We hebben geen reden om je terug te halen. Blijf maar zo lang als je wilt.” Win-win dus!

Wat vond je zelf het meest bijzondere aan de afgelopen vijf maanden?

Het besef dat je dit soort mooie ervaringen kan hebben zonder dat dit je werken of je normale leven in de weg staat. Ik heb altijd van reizen gehouden en dacht dat dit nu niet meer of op slechts heel specifieke momenten zou gaan lukken. Nu blijkt dat het remote werken vanuit het buitenland zo goed werkt, heb ik me gerealiseerd dat dit gewoon hand in hand kan gaan. Tijdens weekendjes weg heb ik veel van Bali en omringende eilanden kunnen zien. Ik heb in vijf maanden tijd ook slechts een weekje vakantie opgenomen omdat ik helemaal niet meer de behoefte had om vakantiedagen op te nemen. Ik zal niet snel meer werken voor een werkgever die remote werken niet toe staat. 

Hoe reageerden collega’s en opdrachtgevers op het remote werken?

Een van de dingen waar ik mij vooraf de meeste zorgen over maakte, was dat mijn collega’s en opdrachtgevers last zouden hebben van het feit dat ik vanuit het buitenland werk. Om die reden heb ik altijd afgesproken dat ik volledige overlap heb met Nederlandse kantoortijden. De angst bleek niet nodig want ik kreeg enkel positieve reacties. Elke meeting werd er geïnteresseerd naar gevraagd en leidde het tot leuke gesprekken. Meerdere collega’s gaven aan dat zij ook interesse hadden in het ondernemen van een dergelijke stap.

Met de contactpersonen bij de opdrachtgevers van Traffic Builders heb ik een goede band. Ik kreeg enkel positieve reacties en ze gaven aan dat ze in de samenwerking weinig van mijn remote werken avontuur gemerkt hebben.

Omdat dit vanuit Traffic Builders ook sterk aangemoedigd wordt, heb ik tijdens de maandupdate het podium gepakt om anderen hier enthousiast voor te krijgen. Al eerder heeft een collega met steun van Traffic Builders drie weken vanuit Barcelona gewerkt met de hulp van het bedrijf Sweet Spot Abroad. Een bedrijf dat werknemers en werkgevers helpt om laagdrempelig kennis te laten maken met remote werken.

Wat zijn je tips voor mensen die een tijdje vanuit het buitenland willen werken?

 • Per bestemming vind je er een een volledige gids met co-werkplekken, de juiste buurten om accommodatie te boeken, prijzen, internet inzichten en een community chat.
 • Zorg naast een fijne co-werkplek ook altijd voor een accommodatie waar je vandaan kan werken. Laat ook de eigenaar van de accommodatie een internetsnelheid uitslag sturen. Benchmark hierin is vaak vanaf 10mb/s om videocall te kunnen hebben met meerdere mensen. Per baan kan de benodigde internetsnelheid verschillen.
 • Scheid werktijd en privétijd. Je kan niet productief aan het werk als je bij een beachclub ligt en niet genieten van de beachclub als je aan het werk bent. Je haalt het meeste uit beiden als je werk en privé scheidt. Waarborgen van productiviteit is een van de belangrijkste redenen wat dit leven mogelijk maakt.
 • Zorg voor de juiste equipment: 
  • (draadloos) muis & toetsenbord
  • Laptopstandaard
  • Optioneel: portable monitor als second screen
 • Het hoeft niet lang en het hoeft niet ver weg. Test eerst met een bestemming in Europa hoe het remote werken voor jou bevalt. De grootste voordelen aan remote werken hangen niet aan een verre bestemming of lang van huis zijn.

Vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid

Werken bij Traffic Builders betekent vanaf het begin veel vrijheid en verantwoordelijkheid. We weten door een niet nader te noemen pandemie dat werk niet gebonden is aan een kantoor. Zeker niet wanneer we ons beseffen dat we 99% van ons werk online doen. Een data-analyse of het schrijven van een rapportage kun je doen in je tuin, op een dakterras met uitzicht op de Sagrada Familia, maar net zo goed in een co-working space in Kaapstad, San Francisco of Nairobi.

We vinden het uiteraard het gezelligst als iedereen op kantoor is, maar begrijpen ook heel goed dat deze tijd vraagt om flexibiliteit. Wanneer jij met een goed remote plan komt en wij er alle vertrouwen in hebben dat je vanaf daar ook goed je werkt kunt doen, dan staat niets je in de weg om bij ons dat avontuur aan te gaan. Bekijk dan ook snel onze vacatures, want we zijn op zoek naar een lading nieuwe collega’s!