Rich Snippets en Google

Een relatief nieuwe SEO-variabele waar we steeds meer van zien, zijn de ‘rich snippets’: de verrijkte zoekresultaten in Google. Deze snippets hebben 3 grote voordelen: ze verbeteren A) de gebruikerservaring in Google, B) de CTR van een website én C) de kwaliteit van de bezoekers van je site. Je moet echter wel zelf met je broncode aan de slag om rich snippets te creëren.

Rich snippets vaker in Google.nl

Google toont rich snippets vooral in de Verenigde Staten en Engeland, maar gestaag dringt het ook door in Nederland. Rich snippets zijn er in vele variaties: denk aan sterretjes en andere icoontjes, relevante data en events etc. Het gaat dan bijvoorbeeld om een waardeoordeel of recensie (voor een product/dienst) of aanvullende informatie die relevant kan zijn voor de gebruiker.

harry potter rich snippet.jpg

Google heeft in april 2010 aangekondigd dat rich snippets vaker in meer landen zullen worden vertoond, waaronder Nederland. In Nederlandse zoekresultaten zien we rich snippets momenteel incidenteel voorbijkomen, zoals bijvoorbeeld de agenda van een concertorganisator, groot podium of bekende band:

rich snippets.jpg

Ook voor bijvoorbeeld grote fora, waar veel onderwerpen worden besproken, zien we soms al rich snippets getoond:

rich snippet tweakers.jpg

 

SEO vs. rich snippets: hoezo?

Rich snippets en zoekmachine marketing zijn zeker verwant. Ze geven een zoekmachine de gelegenheid nog beter te snappen welke informatie je aanbiedt; het is een soort verborgen vorm van meta-informatie (zie de alinea hieronder). Het grote voordeel van rich snippets laat zich raden. Doordat de gebruiker al in de organische zoekresultaten sneller ziet welke data hij op jouw website kan aantreffen, zal de CTR (click-through-rate) van je website hier waarschijnlijk mooie garen bij spinnen. Je trekt dus vanuit focus eerder de aandacht van de Google-gebruiker, waardoor je bovendien je (online) concurrent een stap voor bent.

 

Zelf rich snippets inzetten: data structureren in je broncode

Even voor de (technische) duidelijkheid… een rich snippet is simpel gezegd de weergave door Google van een microformat. Microformats zijn standaarden die je gebruikt om onderdelen in je broncode te beschrijven, zodat je een webpagina van additionele informatie kunt voorzien die je niet terug ziet in de daadwerkelijke opmaak. Een bekend microformat is bijvoorbeeld hCard, en ook iets als hRecipe en hProduct (voor webshops) begint populair te worden. Wist je dat ook de bekende ‘rel=nofollow’ (het zogenaamde linkcondoom) een vorm van een microformat is?

Met microformats (evenals RDFa en microdata) kun je additionele informatie in je broncode zodanig structureren, dat een zoekmachine inhoudelijk snapt – of noem het ‘goed interpreteert’ – wat er precies staat (bijvoorbeeld een recensie, recept of datum). Vervolgens kan deze informatie dan als rich snippet ‘aanvullend’ worden weergegeven in de organische zoekresultaten

Om eventueel rich snippets in Google terug te (kunnen) zien voor jouw website, moet je zelf gericht aan de slag en bepaalde data structureren. Bottomline: benoem in je broncode middels het gebruik van de juiste standaarden zaken als recencies, reviews, data, recepten of adresgegevens. Dit herkent de zoekmachine, wat het vertonen van die aanvullende rich snippets in de organische zoekresultaten in de hand werkt.

 

Oke, maar hoe zit het dus met rich snippets in Nederland?

Momenteel worden niet alle rich snippets getoond, maar we zullen ze ook hier in Nederland wel steeds vaker gaan zien, zoals Google dus heeft bevestigd. Gezegd wordt binnen een paar maanden, maar wanneer dit exact zal zijn is onduidelijk, Google’s wegen zijn soms onvoorspelbaar.

 

Moet ik ook aan de gang met rich snippets?

Vanuit de gedachte dat je Googlegebruikers helpt in hun zoektocht naar informatie, waardoor je CTR omhoog zou kunnen gaan en je kwalitatief beter verkeer op je website krijgt, zou je logischerwijs zeggen: iedereen moet aan de gang met rich snippets. Dit moet ik echter enigszins nuanceren.

Wanneer je een nieuwe site gaat bouwen, kan het geen kwaad alvast rekening te houden met deze verwachte ontwikkeling en hier en daar wat microformats i.v.m. weergave van rich snippets te implementeren. Verwacht er in eerste instantie echter nog niet teveel van. Google garandeert ook niet dat de rich snippets altijd worden getoond, zelfs als je de data correct in je broncodes hebt gestructureerd. En met name voor kleinere sites lijkt het heel erg lastig om die rich snippets getoond te krijgen. Je moet vooralsnog echt een grote jongen zijn in jouw sector, met een website met heel veel autoriteit. Denk daarbij aan grote nieuwsplatformen, retailers/webshops (met veel reviews) en sociale media-platformen:

facebook-snippet2.jpg

Het staat iedereen natuurlijk vrij te bepalen of het de moeite en het geld waard is om nu al met rich snippets aan de gang te gaan. Je kunt het ook anders bekijken: door er nu al aandacht aan te besteden, kun je op het moment dat rich snippets breder geïmplementeerd en getoond worden wel voorlopen op je concurrenten. Blijf ondertussen natuurlijk zo goed mogelijk je title tags en metadescriptions tags inzetten, want dat is en blijft ook een eerste ‘must’ om vanuit de getoonde organisch zoekresultaten je CTR te ‘pushen’.

Tenslotte:
Wat vind jij van de ontwikkeling van rich snippets? Welke kant denk jij dat het opgaat, en hoe zie jij de toegevoegde waarde m.b.t. SEO?