RLSA & Google AdWords: Extra doeltreffend adverteren

Al geruime tijd konden we websitebezoekers met remarketing nógmaals benaderen in het Google Display Netwerk. Sinds een aantal maanden is het ook mogelijk om die bezoekers in Google Search te (re)targetten, het zogenoemde RLSA. Dit kan een enorme toevoeging zijn in Google AdWords. Je leest in dit artikel hoe RLSA werkt en wat voor tips & tricks er zijn.

Wat is RLSA?

Remarketing Lists for Search Advertisement (RLSA) is een feature in AdWords waarmee je doelgroepen remarket. In AdWords maak je een lijst aan met verkeer dat bijvoorbeeld je website bezoekt of specifieke pagina’s. Deze lijst ziet AdWords als een speciale doelgroep. Deze doelgroep heeft doorgaans al een bepaalde mate van betrokkenheid met de website, waardoor je daar graag op remarket in Google Search. Een voorbeeld is om voor deze doelgroep een betere positie in te nemen in Google d.m.v. het verhogen van de biedingen voor een bepaalde thematiek.

(Ben je helemaal onbekend met deze ontwikkeling? Lees hier ook Google’s achtergrondinformatie over RLSA)

RLSA volgorde Traffic Builders

Hoe implementeer je RLSA?

Om RLSA juist in te kunnen zetten zijn er enkele belangrijke stappen die moeten worden genomen. Het gaat specifiek om de volgende 3 stappen:

1. RLSA-code toevoegen in de broncode van de website

Om met RLSA aan de slag te kunnen moet de RLSA-code vanuit AdWords worden toegevoegd aan de broncode van de website. Deze code vinden we terug in de gedeelde bibliotheek onder de noemer ‘Doelgroepen’. Op deze pagina vind je rechtsboven een kader genaamd remarketingtag. Zodra je hier op klikt komen we de button ’tagdetails weergeven’ tegen. Hieronder vind je de juiste code die je moet kopiëren. Voeg deze code toe aan al jouw webpagina’s, onmiddellijk vóór de tag </body>.

broncode RLSA en AdWords

2. Remarketinglijsten aanmaken

Op de doelgroepenpagina staat een rode button met ‘Lijst voor remarketing’. Hierin kunnen we exact aangeven welke doelgroep er moet worden aangemaakt. Maak hier een lijst aan met de doelgroep waarop je wilt (re)targetten, bijvoorbeeld al het verkeer dat jouw website bezoekt of een specifieke webpagina. Zodra deze lijst aangemaakt is en het stukje javascript goed staat, dan neemt deze lijst van dag tot dag toe. De vereisten die Google stelt om RLSA te starten in AdWords betreft een lijst die gevuld is met een minimum van 1.000 unieke bezoekers. Houd hier dus rekening mee bij het bepalen van je strategie!

3. Strategische doorvoering van RLSA

Zodra de voorbereidingen in orde zijn kan RLSA worden doorgevoerd. Als we weer terug gaan naar ‘Alle online campagnes’ klik je de campagne aan waarin RLSA moet worden doorgevoerd. Vervolgens kan er in het tabblad Doelgroepen op de button remarketing worden geklikt. Hierin selecteer je de zojuist aangemaakte remarketingdoelgroep. RLSA wordt overigens doorgevoerd op advertentiegroep-niveau.

TIP: VIDEO OVER IMPLEMENTATIE VAN RLSA
Voor een zeer gedetailleerde uitleg van het implementeren van RLSA voor jouw AdWords account, bekijk deze video.

Targeten en bieden óf bieden?

Bij het instellen van RLSA moet je kiezen of je gaat ’targetten en bieden’ óf ‘alleen bieden’. In het geval van targetten en bieden wordt er in de betreffende advertentiegroep alleen getarget op deze doelgroep, waarna je vervolgens je strategie uitwerkt voor deze doelgroep. Bij alleen bieden kan je een bodaanpassing meegeven aan de doelgroep die je selecteert. De advertentiegroep target nog steeds alles wat buiten de doelgroep valt, maar de bodaanpassing in het tabblad Doelgroep geldt alleen voor de geselecteerde doelgroep.

3. RLSA bieden of targeten en bieden

TIP: Indien je nog geen strategische aanpassingen wilt maken voor de geselecteerde doelgroep, maar wel wilt weten wat deze specifieke doelgroep presteert in jouw huidige advertentiegroep kan je er voor kiezen om de doelgroep alvast toe te voegen. In dit geval kan je alvast waarnemen, naarmate er data binnenkomt, wat jouw doelgroep voor (toegevoegde) waarde heeft. In dit geval kies je voor de optie bieden in een bestaande campagne en laat je het bod onveranderd.

Welke strategische keuzes kan je maken met RLSA?

Met RLSA zijn de opties bijna eindeloos, maar het gaat erom wat je de potentiële klant/consument wilt bieden. Strategische keuzes zijn:

  • Specifieke targeting: Richt je op een gespecificeerde doelgroep. Analyseer op voorhand welke doelgroep voor jouw je cash cow is óf bekijk waar je momenteel kansen laat liggen. Ga daar vervolgens mee testen. Enkele voorbeelden van doelgroepen zijn: geconverteerd verkeer, niet geconverteerd verkeer, alle bezoekers website, bezoekers specifieke pagina (bijv. abonnementen pagina), etc.
  • Bodaanpassingen: Met bodaanpassingen (bijv. +20%) kan je er voor kiezen een betere advertentiepositie in te nemen voor de gekozen doelgroep. Geeft je data bijvoorbeeld aan dat herhalingsbezoekers sneller converteren, kies er dan voor om voor dit verkeer een hogere advertentiepositie in te nemen. Hierdoor vergroot je de kans dat je doelgroep eerder op je advertentie klikt t.o.v. het algemene verkeer. De tegenstelling zou ook een oplossing kunnen zijn. Heb je een doelgroep die nauwelijks converteert, verlaag dan de biedingen óf sluit deze doelgroep uit.
  • Gerichte advertentieteksten: Het voordeel van een specifieke doelgroep targetten met RLSA is dat je deze groep anders kan aanspreken. Iedere doelgroep kan zijn eigen advertentietekst/propositie geserveerd krijgen. Speel met mogelijkheden als korting, service, onderhoud, upsell, crosssell, etc.
  • Gerichte landingspagina’s: Omdat je je richt op een specifieke remarketingdoelgroep kan er ook voor worden gekozen om een specifiekere landingspagina in te zetten. Stel: je richt je op terugkerend (geconverteerd) bezoek, dan zijn dit bezoekers die vaak al de weg op je website kennen. In dit geval kan een test zijn om dit verkeer een stap verder in het bestelproces te laten landen.
    Óók kunnen we nog een stap verder gaan. Laat eerder geconverteerd bezoek landen op een speciaal ingerichte pagina en biedt hen, als geste voor hun herhalingsaankoop, een korting aan van 10% op deze pagina.
  • Variatie zoekwoorden: Is je AdWords-account op ‘safe’ ingericht met een strak geordende campagnestructuur? Met RLSA kan je een stap wagen richten meer generieke zoekwoorden. Stel: je hebt een webshop die zich richt op de verkoop van koptelefoons. Dit is een zeer concurrerende markt. Met RLSA kan je er voor kiezen om je m.b.t. een betrokken doelgroep specifiek te richten op generieke zoekwoorden als ‘hoofdtelefoon’, ‘koptelefoon’ en ‘headset’. Zo kan je de eerste stap zetten richting het uitbreiden van het AdWords-account.
  • Gerichte sitelinks: Sitelinks kun je benutten om extra zaken rondom je bedrijf en product uit te lichten. In het geval van RLSA kan je de sitelinks ook specifiek op de target-doelgroep afstemmen. Ook hier zijn opties te over. Stel je richt je op al eerder geconverteerd bezoek. Breng bij deze doelgroep dan specifiekere zaken onder de aandacht. Geef bijvoorbeeld je service/onderhoud weer of geef een sitelink weer die zich richt op een abonnement in plaats van telkens losse verkopen.

TIP 1: Zit je met RLSA in een testfase en wil je het niet te groots oppakken? Kies er voor om RLSA alleen op enkele goed presterende advertentiegroepen te testen. Let dan wel op dat je de optie ‘bieden’ selecteert, anders sluit je ineens het algemene verkeer uit.

TIP 2: Een andere test insteek kan zijn om een goed presterende campagne te kopiëren. Vervolgens kies je met de optie ‘targeten en bieden’ ervoor om alleen de testdoelgroep te targeten en hierin je strategische aanpassingen te maken.

>> Lees hier meer over strategie bepaling voor remarketing.

personalized advertisement

3 take aways over RLSA

RLSA kan voor veel bedrijven een toevoeging zijn. Deze manier van adverteren zorgt namelijk voor een stap in de richting van personalized advertisement. Neem daarom de volgende 3 punten mee in je beslissingsproces:

1. RLSA verschilt per bedrijf, per doelgroep en per type product. Kopieer niet lukraak een succesformule, maar benader iedere situatie apart.

2. Maak keuzes op basis van data. Analyseer (bijv. in Google Analytics) welke doelgroep voor jou interessant is en vermijd ‘onderbuikgevoel’. Vervolgens laat je RLSA een periode draaien voor deze doelgroep. Zo vermijd je aansturing op basis van enkele klikken of enkele conversies.

3. Testen.. testen.. testen.. Geef iedere test een kans, speel budget en tijd vrij voor iedere test. Indien een test succesvol is, bouw dit verder uit of pak de volgende test op. Indien een test mislukt, analyseer de data en pas waar mogelijk de test aan (trial-and-error).

Succesvolle RLSA-case, hier op TBLOG

Om het thema verder uit te diepen test ik zelf ook RLSA voor de accounts die ik beheer. Binnenkort zal ik hier op TBlog een case presenteren waarvoor RLSA werkelijk een schot in de roos is gebleken.

Ben je benieuwd naar SEA-kansen voor jouw bedrijf?
RLSA is een van de vele features die kunnen bijdragen aan een rendabele manier van adverteren in zoekmachines. Wil je graag eens een consult om te kijken waar je online nog kansen laat liggen? Traffic Builders helpt je graag verder met doeltreffend online adverteren. Neem vrijblijvend contact met ons op.