Samenstelling keywordlijst in (semi-)volwassen SEA-markten

Zoekmachine-adverteren wordt steeds volwassener. Als gevolg van deze volwassenheid zijn er steeds meer bedrijven die in het Google search network concurreren voor de acht of elf beschikbare advertentieposities. Als gevolg van de extended broadmatch is de concurrentie alleen nog maar toegenomen. Hierdoor stijgen klikprijzen structureel, waardoor winstmarges steeds vaker onder druk komen te staan. Hoe kun je ervoor zorgen dat je meekomt met deze steeds zwaarder wordende concurrentie?

Zoektermen nader bekeken
Een zoekterm is een zoekwoordcombinatie waarmee een zoekmachinegebruiker op zoek is naar informatie (al dan niet in een aankoopproces). De zoekterm die ingegeven wordt in de zoekmachine vertelt zeer veel over de persoon achter deze zoekopdracht en zijn of haar zoekintentie.

Een goede keuze van de zoekwoorden waarop geboden wordt, is één van de belangrijkste succesfactoren in een SEA-campagne. De cruciale vraag hierin is: hoe kies je je zoekwoorden? Is dit ook jouw manier van campagne opzetten?

In de meeste reeds bestaande klantaccounts die wij onder ogen krijgen, zien we dat de volgende keywordstrategie is toegepast:

 1. Open de Google Keyword Tool;
 2. toets 1 of 2 generieke en relevante zoekwoorden in;
 3. selecteer alle ietwat gerelateerde zoektermen;
 4. exporteer deze lijst en gebruik deze als basis voor vrij grote generiek ingestoken woordgroepen;
 5. neem binnen deze groep alle (of veruit de meeste) zoektermen alleen als broadmatch mee;
 6. schrijf 2 redelijk generieke advertenties, en
 7. voer de campagne of handmatig in (meestal) of upload deze met de AdWords Editor.

Herken je deze strategie voor het genereren van je keywordlijst?

Dit kon lang, maar nu niet meer!
Bovenstaande methode is veruit de snelste om een redelijk effectieve advertentiecampagne op te zetten. In het verleden kon iedereen hier redelijk goed mee wegkomen, echter in (semi-)volwassen markten is die tijd echt over.

Gevolgen van een niet optimale keywordstrategie zijn groot! Denk aan een relatief lage CTR die je Quality Score negatief beïnvloedt, waardoor je CPC weer omhooggaat, wat weer een negatieve impact heeft op je marges en overall winstgevendheid.

Oplossing: bekijk kritisch waar en hoe je je geld spendeert
Zeker in (semi-)volwassen markten waar minimaal 4 van de 8 of 6 van de 11 vertoonde advertenties op belangrijke keywords serieus getarget zijn en van hoge kwaliteit zijn, dien je scherp te zijn.

Denk bij elk keyword dat je selecteert na waarom een zoeker dit zoekwoord intoetst en of dit bij de informatie, het product of de dienst past die je aanbiedt. Wanneer dit niet het geval is, neem dan dit keyword niet op in je keywordlijst. De kans is namelijk groot dat je hiermee je campagne meer schade berokkent dan goed doet.

Deze strategie heeft als gevolg dat:

 • Het aantal keywords in je keywordlijst afneemt;
 • het aantal negative keywords in je keywordlijst groeit;
 • je advertentiegroepen kleiner en gerichter worden, en
 • je advertentieteksten specifieker zijn.

Vragen over dit proces? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.