
Op basis van de Search Engine Ranking Factors v2 van SEOmoz, geven we deze week in een vijftal posts onze vertaling en uitgebreide visie op elk van deze factoren. Het was even wat werk om de ruim 50 factoren onder de loep te nemen, maar dan heb je ook een waardevol document voor het optimaliseren van elke website. Deze serie artikelen beginnen we met een uitleg van het gebruik van keywords. Kortom: de componenten die relateren aan het gebruik van de zoekopdrachten (keywords) van de gebruiker bij het bepalen van de ranking van een specifieke pagina. Tussen haakjes staat de gemiddelde waardering van de factoren op een schaal van 1.0 tot 5.0 vermeld.
Het gebruik van Keywords in de Title Tag (4.9)
Het plaatsen van het keyword waar de optimalisatie zich op richt in de Title Tag van de HTML header is zonder twijfel nog steeds de meest belangrijke ‘on-page’ optimalisatie factor. Het optimaal gebruiken van de Title Tag heeft tevens een zeer positief effect op de doorklikratio van het zoekresultaat.
Het gebruik van Keywords in de Body Tekst (3.7)
Het gebruiken van een keyword in de zichtbare HTML tekst op de pagina is belangrijk, mits op een natuurlijke wijze verwerkt. Het gebruik van semantische varianten op een keyword verdient de voorkeur boven het streven naar een hoge keyword dichtheid. Een te hoge keyword dichtheid kan zelfs een negatief effect hebben op de ranking.
De relatie tussen Keywords en de Content in de Body Tekst (3.4)
Zie ook het vorige punt. Het gebruik van de juiste semantisch gerelateerde keywords helpt bij het verhogen van de relevantie van de pagina (en de website) voor een breder spectrum aan keywords, inclusief de ‘long tail’.
Het gebruik van Keywords in de H1 Tag (3.4)
De H1 ‘header’ helpt rankings tegenwoordig minder dan in het verleden. Door de H1 in goede harmonie met de overige ‘on-page’ elemenenten te gebruiken, blijft het een redelijk waardevolle factor. Voor de opmaak van content zijn headers uiteraard prima geschikt.
Het gebruik van Keywords in de Domeinnaam (3.0)
Het gebruiken van een domeinnaam waar het keyword in voorkomt, kan het ranken op dit exacte keyword een stuk gemakkelijker maken. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat er vanzelfsprekend veel met de domeinnaam naar de website wordt gelinked, maar ook met de ‘trust’ die Google aan exacte domeinnamen geeft. Een bijkomend voordeel is dat het keyword in de domeinnaam in de SERP’s (Search Engine Ranking Pages) in bold wordt getoond wat een positief effect heeft op de doorklikratio.
Het gebruik van Keywords in de URL (2.8)
De waarde van schone, keyword-rijke url’s voor de rankings is vrij nihil. Het effect op de doorklikratio en de gebruiksvriendelijkheid is echter zeer positief. Omdat websites vaak linken met de volledige url, met een positief effect op de rankings tot gevolg, is het gebruik van keyword-rijke url’s ook vanuit die optiek waardevol.
Het gebruik van Keywords in de H2,H3,H(x) Tag (2.8)
In principe geldt hier hetzelfde voor als het gebruik van de H1 tag. Mits op een natuurlijke manier (dus niet overdreven) gebruikt, kan dit de rankings ietsjes helpen.
Het gebruik van Keywords in Alt Tags en titels van plaatjes (2.5)
Plaatjes op de juiste manier te benoemen, helpt voornamelijk de gebruiker en de image-zoekmachines. Plaatjes waarmee wordt gelinked bieden meer waarde, omdat de Alt Tag dan als link-tekst wordt gezien.
Het gebruik van Keywords in Bold/Strong Tags (2.4)
Door Bold Tags te gebruiken wordt het de gebruiker een stuk makkelijker gemaakt bij het scannen van een pagina. Voor de rankings is de toegevoegde waarde vrij nihil.
Het gebruik van Keywords in de Meta Description Tag (2.1)
Voor de rankings speelt de meta-descirption nauwelijks tot geen rol. Voor het beïnvloeden van de snippet in de zoekresultaten (en dus de doorklikratio) is het gebruik van keywords in de meta-description echter des te belangrijker. De meta description tag helpt tevens om pagina’s meer van elkaar te laten verschillen en kan zo helpen om duplicate content issues te voorkomen.
Het gebruik van Keywords in de Meta Keywords Tag (1.2)
De meta keywords is vooral een leuke herinnering aan het tijdperk waarin het behalen van topresultaten volstond met het volproppen van deze tag.
In deze search engine ranking serie verschenen tevens:
- Pagina attributen
- Website en domein attributen
- Inkomende link attributen
- Negatieve indexatie/ranking attributen

Maak kennis met Wolter
Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders en mede-oprichter van ons recruitmentzusje Traffic Builders People. Met ruim 17 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest ervaren en digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.
Neem contact op met WolterBlogartikelen
Wat is Edge SEO? De Technische SEO Trend van 2019!
Robbert van Ekris - 15 februari 2019Geschatte leestijd: 3 minuten Edge SEO is een nieuwe trend binnen technische SEO, wat gebruik maakt van edge computing-technologieën om totale HTTP(s)-verzoeken (incl. URLs, status, headers en body content) aan…
SEMrush review: one tool to rule them all?
Brent Meulenberg - 14 februari 2019Geschatte leestijd: 3 minuten In hoeverre is SEMrush voor ons een goede aanvulling op ons huidig SEO pakket? Is SEMrush voor ons in 2019 een betere keuze dan Ahrefs of…
SEO in 2019 – Belangrijkste trends & onze visie
Sem van der Klauw - 15 januari 2019Geschatte leestijd: 3 minuten Opnieuw een jaar dat voorbij is; tijd om de SEO trends te bespreken. Wil je in 2019 de ROI van je digitale marketingstrategie verhogen met doelgerichte…
SEO tool test: SEMrush, Ahrefs en Moz op een rij
Brent Meulenberg - 10 januari 2019Geschatte leestijd: 3 minuten Het is weer tijd voor een SEO tool test! Er is a een scala aan SEO tools die we gebruiken om onze werkzaamheden uit te voeren. …
7 Site Speed Oud & Nieuwtjes (incl. Nieuwe Favo WP Cache Plugin)
Robbert van Ekris - 29 november 2018Geschatte leestijd: 3 minuten AMP was de ster van 2017. Dit zijn de web performance en site speed nieuwtjes die mij het afgelopen jaar zijn bijgebleven: 1. Google Speed Update…
Het wie-wat-waar-wanneer van structured data 📌
Brent Meulenberg - 27 september 2018Geschatte leestijd: 3 minuten De laatste jaren heb ik me vrij veel bezig gehouden met structured data en hier een aantal blogs over geschreven. Ik merkte echter vaak dat het…
3 SEO-(Quick)wins bij de bouw van een nieuwe website
Sem van der Klauw - 20 september 2018Geschatte leestijd: 3 minuten Een nieuwe website (laten bouwen) geeft de mogelijkheid om jouw creativiteit op hol te laten slaan en je digitale ambities waar te maken. Het design mag…
Geef een reactie