Search Engine Ranking Factoren: Het gebruik van Keywords (artikel 1 van 5)

Geschatte leestijd: 3 minuten

Op basis van de Search Engine Ranking Factors v2 van SEOmoz, geven we deze week in een vijftal posts onze vertaling en uitgebreide visie op elk van deze factoren. Het was even wat werk om de ruim 50 factoren onder de loep te nemen, maar dan heb je ook een waardevol document voor het optimaliseren van elke website. Deze serie artikelen beginnen we met een uitleg van het gebruik van keywords. Kortom: de componenten die relateren aan het gebruik van de zoekopdrachten (keywords) van de gebruiker bij het bepalen van de ranking van een specifieke pagina. Tussen haakjes staat de gemiddelde waardering van de factoren op een schaal van 1.0 tot 5.0 vermeld.

Het gebruik van Keywords in de Title Tag (4.9)
Het plaatsen van het keyword waar de optimalisatie zich op richt in de Title Tag van de HTML header is zonder twijfel nog steeds de meest belangrijke ‘on-page’ optimalisatie factor. Het optimaal gebruiken van de Title Tag heeft tevens een zeer positief effect op de doorklikratio van het zoekresultaat.

Het gebruik van Keywords in de Body Tekst (3.7)
Het gebruiken van een keyword in de zichtbare HTML tekst op de pagina is belangrijk, mits op een natuurlijke wijze verwerkt. Het gebruik van semantische varianten op een keyword verdient de voorkeur boven het streven naar een hoge keyword dichtheid. Een te hoge keyword dichtheid kan zelfs een negatief effect hebben op de ranking.

De relatie tussen Keywords en de Content in de Body Tekst (3.4)
Zie ook het vorige punt. Het gebruik van de juiste semantisch gerelateerde keywords helpt bij het verhogen van de relevantie van de pagina (en de website) voor een breder spectrum aan keywords, inclusief de ‘long tail’.

Het gebruik van Keywords in de H1 Tag (3.4)
De H1 ‘header’ helpt rankings tegenwoordig minder dan in het verleden. Door de H1 in goede harmonie met de overige ‘on-page’ elemenenten te gebruiken, blijft het een redelijk waardevolle factor. Voor de opmaak van content zijn headers uiteraard prima geschikt.

Het gebruik van Keywords in de Domeinnaam (3.0)
Het gebruiken van een domeinnaam waar het keyword in voorkomt, kan het ranken op dit exacte keyword een stuk gemakkelijker maken. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat er vanzelfsprekend veel met de domeinnaam naar de website wordt gelinked, maar ook met de ‘trust’ die Google aan exacte domeinnamen geeft. Een bijkomend voordeel is dat het keyword in de domeinnaam in de SERP’s (Search Engine Ranking Pages) in bold wordt getoond wat een positief effect heeft op de doorklikratio.

Het gebruik van Keywords in de URL (2.8)
De waarde van schone, keyword-rijke url’s voor de rankings is vrij nihil. Het effect op de doorklikratio en de gebruiksvriendelijkheid is echter zeer positief. Omdat websites vaak linken met de volledige url, met een positief effect op de rankings tot gevolg, is het gebruik van keyword-rijke url’s ook vanuit die optiek waardevol.

Het gebruik van Keywords in de H2,H3,H(x) Tag (2.8)
In principe geldt hier hetzelfde voor als het gebruik van de H1 tag. Mits op een natuurlijke manier (dus niet overdreven) gebruikt, kan dit de rankings ietsjes helpen.

Het gebruik van Keywords in Alt Tags en titels van plaatjes (2.5)
Plaatjes op de juiste manier te benoemen, helpt voornamelijk de gebruiker en de image-zoekmachines. Plaatjes waarmee wordt gelinked bieden meer waarde, omdat de Alt Tag dan als link-tekst wordt gezien.

Het gebruik van Keywords in Bold/Strong Tags (2.4)
Door Bold Tags te gebruiken wordt het de gebruiker een stuk makkelijker gemaakt bij het scannen van een pagina. Voor de rankings is de toegevoegde waarde vrij nihil.

Het gebruik van Keywords in de Meta Description Tag (2.1)
Voor de rankings speelt de meta-descirption nauwelijks tot geen rol. Voor het beïnvloeden van de snippet in de zoekresultaten (en dus de doorklikratio) is het gebruik van keywords in de meta-description echter des te belangrijker. De meta description tag helpt tevens om pagina’s meer van elkaar te laten verschillen en kan zo helpen om duplicate content issues te voorkomen.

Het gebruik van Keywords in de Meta Keywords Tag (1.2)
De meta keywords is vooral een leuke herinnering aan het tijdperk waarin het behalen van topresultaten volstond met het volproppen van deze tag.

In deze search engine ranking serie verschenen tevens:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.