Search Engine Ranking Factoren: Pagina Attributen (artikel 2 van 5)

Deze tweede post in een serie van 5 over het benoemen en waarderen van Search Engine Ranking factoren, gaat in op het belang van pagina attributen op de rankings van een website in Google. Deze pagina attributen geven aan op welke manier Google specifieke data interpreteert onafhankelijk van het gebruik van keywords op een webpagina. Deze post is een vertaling/bewerking van het artikel ‘Search Engine Ranking Factors v2’ van SEOmoz. Tussen haakjes staat de gemiddelde waardering van de factoren op een schaal van 1.0 tot 5.0 vermeld.

Linkpopulariteit binnen de Interne Linkstructuur van een Website (4.1)
Het belang van een goede interne linkstructuur is evident. Met een goede navigatie, site structuur en het optimaal benutten van de tekst waarmee wordt gelinked, kan de juiste waarde worden toegekend aan verschillende pagina’s binnen een website.

De Kwaliteit/Relevantie van Links naar Externe Websites/pagina’s (3.5)
Door zelf te linken naar betrouwbare thema-relevante websites (uiteraard in combinatie met een aantal trusted backlinks), maak je kenbaar tot welke ‘community’ je website behoort. Het feit dat de startpagina’s en de startkabels het nog steeds goed doen zegt natuurlijk ook genoeg.

De Leeftijd van een Webpagina (3.4)
Aan de ene kant is het zo dat oudere webpagina’s een hogere betrouwbaarheidsfactor hebben, aan de andere kant worden ook nieuwe pagina’s vaak goed geranked. Dat laatste komt onder andere, omdat nieuwe pagina’s meestal (tijdelijk) vanaf de homepage worden gelinked. Naast de leeftijd van het domein, de website en interne links vormt de leeftijd van webpagina een belangrijke plus.

De Hoeveelheid indexeerbare Tekstuele Content (3.2)
De invloed van de kwantiteit van tekstuele content op een webpagina hangt vanzelfsprekend vooral af van de kwaliteit (en trust) van de content. Pagina’s met weinig content kunnen net zo goed ranken als pagina’s met veel content. Des te hoger de ratio kwaliteit vs. kwantiteit, des te beter.

De Kwaliteit van de Content op een Pagina (3.0)
Aangenomen dat zoekmachines visuele en andere analytische methoden kunnen gebruiken om de geldigheid en waarde van content te bepalen, zou de kwaliteit van content op een pagina op zich ook invloed kunnen hebben op de rankings. Deze waarde komt in werkelijkheid echter alleen tot uiting in kwalitatieve backlinks en algehele trust. In theorie zou deze methode een zeer effectieve manier zijn om kwaliteitscontent van spam te onderscheiden.

De Hiërarchie van de Document ‘Flow’ (2.8)
De flow van de structuur van documenten binnen een website (gedetailleerde introductie, brede uiteenzetting, steeds verder specificeren en in detail treden) is een factor die vaak wordt onderschat. Een goed gestructureerde website profiteert van een betere themabepaling en meer potentiële deeplinks.

De Hoeveelheid Updates van een Pagina (2.4)
De frequentie en de tijdspanne van updates van webpagina’s is minder van belang dan het vers houden van de website zelf. Het uitgangspunt zou hier moeten zijn dat updaten alleen noodzakelijk is als de informatie anders niet meer relevant is.

Het Aantal Levels in de URL (1.9)
Het is aan te raden om URL’s niet dieper te laten gaan dan het vierde level (website.com/page/page/page/stop-dit-is-het-vierde-level). Het negatieve effect op de ranking is niet dramatisch, maar ook voor bezoekers is het prettig om de url’s overzichtelijk te houden.

De Juistheid van Spelling en Grammatica (1.8)
Slechte spelling en grammatica heeft hooguit een klein negatief effect op de trust van een website. Echter, voor bezoekers kan slchte speling egr storent zjin.

HTML Validatie van een Webpagina (1.4)
Valide code is een goed middel om te voorkomen dat zoekmachines moeite hebben met indexatie. Compleet valideren met het W3C Consortium draagt echter niets bij aan de rankings.

Tevens verschenen in de search engine ranking serie: