Search Update – SES Londen 2007

Namens Traffic Builders zijn wij (Marinka Jongkind en Jurgen Huwae) naar Londen afgereisd om daar de Search Engine Strategies 2007 bij te wonen. Tijdens de SES (Search Engine Strategies) wordt de bezoeker via diverse presentaties, forum discussies en workshops overladen met het laatste nieuws op het gebied van Search. Deze derde en laatste post gaat in op de ontwikkelingen op het gebied van het ‘search’ in het algemeen.

Search anno 2007
Search is tegenwoordig al lang niet meer beperkt tot het uitvoeren van een zoekopdracht in bijvoorbeeld Google.nl. Anno 2007 zoeken we via ‘verticals’ naar video’s, nieuws, plaatjes, podcasts en boeken tot patenten, code en satellietfoto’s van je vakantiebestemming. Het is goed om even stil te staan bij wat er allemaal al vindbaar is gemaakt en wat er mogelijk nog voor de deur staat. Om dit te relativeren: alle zoekopdrachten via verticals van bijv. Google vormen nog steeds maar een fractie van het totaal.

Aanbieders van Search
Wat houdt de grote aanbieders van Search (Google, Microsoft, Yahoo), vandaag de dag bezig? Dit gaat veel verder dan Search alleen. Google lanceert continu gratis diensten (Google Base, Desktop Search, Google Pack) om haar gebruikers meer te binden. Yahoo doet dat ook, maar probeert vooral een voorsprong te creëren op Social Media en User Generated Content (Flickr, 360 °, Delicious, Answers). Yahoo mikt daarmee op de lange termijn ontwikkeling van Search. Microsoft tot slot heeft een tienjarenplan voor Windows Live Search en hoopt o.a. via Vista marktaandeel te winnen.

Google’s heerschappij
Ondanks de inspanningen van Yahoo en Microsoft blijft het marktaandeel van Google vooralsnog stijgen. Is er ruimte voor een “nieuwe Google”? Deze vraag staat gelijk aan de vraag of er nog ruimte is voor innovatie binnen Search. Die ruimte is er in principe altijd, ware het niet dat de kans groot is dat nieuwkomers al in een vroeg stadium worden opgeslokt door de big ones. Een optie die meer voor de hand ligt is dat Google wereldwijd marktaandeel ‘verliest’ door de groei van niet Westerse zoekmachines als Baidu en Yandex.

Personalized Search
Zoals ook al besproken in de zoekmachine-optimalisatie update gaat personalized search een belangrijke rol spelen in het rangschikken van zoekresultaten. Om dit voor elkaar te krijgen hebben de zoekmachines gegevens nodig. Dat is goed nieuws voor de data-miners van deze wereld. Vraag is uiteraard of de gebruiker wel op personalized search zit te wachten. De algemene opinie hierover is dat deze discussie niet relevant is zolang je personalized search kan uitschakelen.

Andere Search ontwikkelingen
In de diverse presentaties kwamen onder andere ontwikkelingen als Blog & RSS search, Video & Podcast search en Social search aan de orde. Dit zijn goede voorbeelden van onderwerpen die we in de toekomst op dit blog verder zullen uitdiepen. Hieronder gaan we nog even kort in op enkele belangrijke toekomstige ontwikkelingen:

  • Local Search; 40% van de zoekopdrachten zijn lokaal georiënteerd. Het is daarom logisch dat local search in de komende jaren meer aandacht krijgt van de zoekmachines. Een voorbeeldje: Google toont tegenwoordig een OneBox met local search resultaten. Zowel Google, Yahoo en Microsoft werken hard aan de diverse zoekdiensten voor maps en routes. Een belangrijke ontwikkeling op het gebied van Local is de combinatie met Social. Een goed voorbeeld hiervan is Yahoo’s ‘Our City‘.

  • Mobile Search; Momenteel staat mobile search duidelijk nog in de kinderschoenen. Wanneer de massa over een aantal jaar over een mobiel beschikt met gratis (wireless) internet, dan valt te verwachten dat mobile search een vlucht neemt. Het gevolg is dat mensen nog meer online zijn en ook de mobiel als volwaardige ‘zoekmachine’ zullen gebruiken.

  • Social Search; Het rangschikken van zoekresultaten met behulp van user-generated bookmarks, tags en votes is een manier van zoeken die zich naast het normale zoeken op grote schaal ontwikkeld. Denk aan het succes van websites als Digg, Delicious, Reddit en Technorati. Tekenend voor social search is dat het bijvoorbeeld in Nederland nog maar op kleine schaal gebeurd. Dat komt omdat er uiteraard wel eerst een gebruikersgroep nodig is om social search succesvol te maken. Hoe dit zich het komende jaar gaat ontwikkelen is in elk geval erg interessant voor de Nederlandse search markt.

Tot zover het nieuws gerelateerd aan search. Traffic Builders is in de persoon van Wolter Tjeenk Willink en Tuncay Oner tevens aanwezig bij de Search Engine Strategies in New York (10 tot 13 april). Hiervan doen we uiteraard weer uitgebreid verslag op het TB-Log!