Segmenteren in Google AdWords

Binnen Google AdWords zijn er veel rapportages beschikbaar waarmee inzicht kan worden verkregen in de prestaties van een campagne op een bepaalde dag, binnen een bepaald netwerk of met een bepaald type zoekwoord.

Binnen deze post zetten we de verschillende mogelijkheden op een rijtje die beschikbaar zijn binnen het tabblad ‘Campagnes’. Het  voordeel van deze, snel bereikbare, segmentatie opties is dat het mogelijk is snel te schakelen tussen de diverse opties.  Verder is er geen tijd benodigd om de rapportage aan te maken, zoals bij de uitgebreidere rapportages op het tabblad ‘Rapportage’ wel het geval is.


 • Netwerk
  Met deze optie worden de resultaten uitgesplitst zodat Google Zoeken, de Zoekpartners en het Inhoudsnetwerk te onderscheiden zijn.
 • Dag, Week, Maand, Kwartaal, Jaar
  Met de segmentatieopties die gebaseerd zijn op tijd is het eenvoudig om de prestaties van een campagne snel en overzichtelijk te vergelijken met een eerdere periode. Om de resultaten per dag te kunnen bekijken moet een periode van maximaal zeven dagen worden bekeken. Voor de overige segmentaties is een periode van minimaal de geselecteerde tijdseenheid met een dag erbij benodigd.
 • Dag van de week
  Door te segmenteren op dag van de week is eenvoudig te bekijken wat de invloed van bijvoorbeeld weekenden is op de campagne. In tegenstelling tot de Dag segmentatie is het bij dit rapport wel mogelijk om een langere periode te bekijken.
 • Klik type
  Wanneer gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die er zijn op het gebied van mobile advertising is met deze segmentatie inzichtelijk te krijgen hoe het aantal klikken zich verhoud tot het aantal telefoongesprekken.
 • Apparaat
  Met een toenemend aantal mensen dat een mobiel apparaat gebruikt om te internetten is het een erg mooie mogelijkheid dat nu inzichtelijk is welk deel van de bezoekers en/of vertoningen binnen een campagne afkomstig zijn van een computer of een mobiel apparaat. Met de verschillende manieren om het verkeer uit de campagne te analyseren is het mogelijk om de campagne steeds beter te verbeteren, zodat deze optimaal aansluit bij de doelgroep.

Wanneer bij een advertentiegroep een meerderheid van de bezoeker internet met een mobiel apparaat zou dit een mooie aanleiding kunnen zijn voor het opstarten van een campagne gericht op mobiele apparaten, waarbij de teksten gebruik maken van de kennis dat de gebruiker mobiel internet. Vervolgens kan ook worden bekeken hoe het aantal klikken zich verhoud tot het aantal telefoongesprekken.

Google blijft steeds bezig met het verbeteren van de mogelijkheden binnen het AdWords platform, waardoor de campagnes steeds verder geoptimaliseerd kunnen worden, welke verbeteringen zou jij graag willen zien?