Frans van Dolderen 12 maart 2013 / Feed-based Advertising
Leestijd: 3 minuten

Geloof het of niet, maar bovenstaande uitspraken zorgen regelmatig – jazeker, regelmatig – bewust voor (verhitte) discussies binnen Traffic Builders. En hier en daar een blauw oog of gekwetst ego… Er heerst tussen onze SEA– en SEO-consultants namelijk een gezonde rivaliteit. Elkaar uittesten c.q. uithoren hoort daar zeker bij. Maar wij zijn nu benieuwd: wat vind jij?

Hoewel er uiteraard zeer veel wordt samengewerkt tussen onze SEO- en SEA-consultants, is er om de zoveel tijd een collega die tussen neus en lippen meldt dat SEO nu echt wel zijn langste tijd heeft gehad, of dat SEA een aflopende zaak is… De messen worden dan geslepen. Voor de zoveelste keer.

 

Is SEA dood?
Is SEO alweer dood?

 

Weer actueel door Product Listing Ads…

Natuurlijk, we weten het dondersgoed: deze discussie wordt al jaren gevoerd. Maar tegelijkertijd blijft het thema onveranderd actueel. Er gebeurt om de zoveel tijd namelijk weer wat. Omdat er momenteel steeds meer Product Listing Ads (plaatjes van artikelen) binnen de betaalde resultaten getoond worden, is deze discussie ook nu wederom zeer relevant.

Elke geïnformeerde online marketeer weet: SEO en SEA worden jaar na jaar dood verklaard, óók door marketing-guru’s. Maar waarom eigenlijk ? Het gebruik van Google is nog onverminderd hoog en dit biedt voor de adverteerder en online entrepreneurs volop mogelijkheden. Vandaag én morgen!

Kansen door veranderingen!

Panda-updates, Penguin-updates en andere toekomstige beestjes, enhanced campaigns, social extentions, upgraded sitelinks, product listing ads etc. Eén ding moet duidelijk zijn: de SEM-wereld is constant in beweging, en elke verandering biedt ook weer nieuwe kansen. De vraag is: hoe kom je tot die inzichten, en hoe ga je daar ROI-gericht mee om?

 

Voorbeeld: Product listing ads, ratings, sitelinks en social extentions in de zoekresultaten

Product listing ads, ratings, sitelinks en social extentions in de zoekresultaten

Kritisch vergrootglas = nieuwe inzichten

Als Traffic Builders geloven wij heilig in de synergie tussen (onder meer) SEO en SEA. Beide disciplines bieden veel kansen. Door deze disciplines vervolgens ook op de juiste wijze op geïntegreerde wijze in te zetten, maximaliseer je jouw online vindbaarheid en zichtbaarheid binnen zoekmachines, op kostenefficiënte wijze.

Juist daarom leggen we voortgaande ontwikkelingen dagelijks onder een kritisch vergrootglas, en nemen we graag intern een boute stelling in. Why not spice it up a little? Uit deze discussies volgen namelijk geregeld nieuwe inzichten. Zo houden we elkaar messcherp in ons werk.

Goed, over welke boute stellingen hadden we het ook al weer?

“SEA is dood”

Een argument van SEO-ers dat SEA dood is, is dat klikprijzen in sommige markten zo hoog worden dat weinig partijen meer mee kunnen doen om dit rendabel te krijgen. Zie bijvoorbeeld de verzekerings-of hypotheek-branche. Zoekwoorden waarbij tussen de 5 tot 20 euro per klik wordt betaald zijn al lang geen uitzondering meer.

“SEO is dood”

Een argument van SEA-ers dat SEO dood is, is dat de betaalde resultaten met al haar extenties (sitelinks, ratings, locatie-extenties, sociale extenties, product- en aanbieding-extenties) steeds meer ruimte op de resultatenpagina in Google opnemen. Ook de relatief nieuwe (en eerder benoemde) ‘product listing ads’ trekken veel aandacht van de zoeker naar de betaalde resultaten. Dit alles maakt dat onbetaalde resultaten steeds verder ‘uit beeld worden gedrukt’ en/of minder opvallen. Zoek bijvoorbeeld in Google maar eens op concurrerende woorden als “hypotheek advies”, “autoverzekering” of “scheerapparaat kopen”. Afhankelijk van de grootte van je beeldscherm zie je – zonder te scrollen – slechts 2 of 3 onbetaalde resultaten en 8 of 9 betaalde resultaten.

Wat is waarheid?

Hoewel bovenstaande argumenten – in bepaalde markten – een kern van waarheid bevatten, is volgens ons nuance zeker op z’n plaats. “SEO en/of SEA dood?” No way!

Omdat deze discussie wat ons betreft altijd nieuw leven ingeblazen mag worden, stellen we jou graag hier de vraag:

 • Hoe zie jij dit?
 • Waar zou jij die nuance graag leggen?
 • Welke kansen signaleer jij?

Alvast dank voor je bijdrage, we zijn benieuwd!

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
8 Thoughts on SEO en SEA zijn (alweer) dood!
  Jung Media
  12 Mar 2013
  5:09pm

  Denk dat SEO en SEA nog lang niet dood zijn. Het wordt juist steeds moeilijker voor ondernemers om goed vindbaar te worden, door de toenemende concurrentie en constante veranderingen binnen Google. En juist hierbij kunnen SEM bedrijven veel werk verwachten van bedrijven. SEO en SEA blijven volgens mij nog een lange tijd bestaan.

  Edwin Bierling
  13 Mar 2013
  9:25am

  Ik denk dat SEO en SEA absoluut naast elkaar blijven bestaan. Zodra de zoekmachines namelijk alleen maar advertenties laten zien, lopen de mensen weg naar een andere zoekmachine, zeg maar het zapp-gedrag.

  Sommige mensen kiezen bewust voor een bedrijf met een goede organische positie in de zoekmachine. Dat schept vertrouwen en als bedrijf kun je dat versterken door nog een keer op die pagina aanwezig te zijn met een ad.
  Behalve voor vindbaarheid is SEO ook belangrijk voor de inrichting van je winkel. Eenmaal op de site moet men ook snel en logisch zijn weg kunnen vinden. Als je rare url’s gebruikt is dat slecht voor je SEO maar ook voor zoekgedrag binnen de site.
  Ik zie SEO en SEA als 2 onderdelen van een brede marketingmix.

  Rick van Geel
  13 Mar 2013
  9:27am

  Ik ben ook van mening dat het te kort door de bocht is om te stellen dat SEO en SEA in het algemeen dood zijn. Ik denk dat het, zoals Frans al aangeeft, sterk afhangt van de markt waarin je je bevindt: B2C of B2B, wat voor soort producten verkoop je, hoeveel concurrentie is er, in hoeverre benut de concurrentie alle mogelijkheden en extensies van SEA, enz.
  Ik denk dat juist de combinatie tussen SEO en SEA belangrijk is. Met een AdWords-advertentie, Product Listing Ad/Google Shopping-vermelding én goede positie in de organische zoekresultaten ben je op drie plaatsen aanwezig en maximaliseer je de kans op een klik. Daarbij draagt maximale zichtbaarheid denk ik indirect bij aan het vergroten van de herkenbaarheid van je merk, bedrijf of product. Ten slotte ben ik van mening dat er op het gebied van SEA nog veel winst te behalen is c.q. kosten te besparen zijn door campagnes (nog) gericht(er) te targetten en niet met de massa mee te bieden en op elk moment van de dag, op elk apparaat en door heel Nederland zichtbaar te willen zijn.

  Bart Lukassen
  13 Mar 2013
  1:19pm

  Ik denk dat SEO en SEA nog een geruime tijd bestaan. In mijn ogen is het zaak om erg goed te inventariseren wat de doelstellingen zijn, bij het inzetten van welk kanaal dan ook. Veel ondernemers denken veel te generiek en zetten hier de campagnes op in. Je moet de niche ingaan om de echte “wakkerligpunten” en het zoekgedrag van je doelgroep te ontdekken. Dat kost behoorlijk wat denkwerk, je bent er niet door alleen vanuit de producten te gaan zoeken!Heb je de niche gevonden, dan is daar over het algemeen een stuk minder concurrentie en meestal zit de doelgroep in de beslissingsfase.

  Hans van Schip
  14 Mar 2013
  10:27am

  Alle argumentaties die voor het afschieten beide standpunten het eerste bij mij opkomen, noemen jij hier ook direct in de post.

  Één gedachte die altijd opgaat is die van de overall winnaar: Google 😉

  Gr. Hans
  @OMAlkmaar

  Agnes
  19 Mar 2013
  5:08pm

  Denkt dat SEO toch de basis moet zijn in je vindbaarheid. Het voelt een beetje als het grootkapitaal, SEA, tegen hard werken voor organische traffic, SEO. Ben eigenlijk wel benieuwd of de gemiddelde zoekmachine-gebruiker het onderscheid tussen advertenties en natuurlijke treffers opmerkt.

  bart meijer
  20 Mar 2013
  2:08pm

  Niet alleen Google wint, ook copy/tekst !!!

  Adriaantje!
  30 Mar 2013
  5:27pm

  He Frans!

  Vet artikel, stof tot nadenken… Zeker als SEM zorgt voor je bammetjes op de plank.
  Volgens mij is SEA nog niet dood, het is gewoon uitdagender geworden.
  En SEO is ook niet dood, dat is gewoon voor mensen die SEA te uitdagend vinden! 😉

  Er doen juist meer mensen op serieuze wijze mee aan het spel… het is dus levendiger dan ooit. Meer spelers in het spel maakt het wel moeilijker om te winnen, in mijn optiek voornamelijk op SEO vlak. De ‘makkelijke’ manier (CPC) wordt dan ook makkelijk verkocht, hierdoor wordt SEA inderdaad een stuk prominenter in de zoekresultaten.

  Google blijft ook vast nog wat jaren domineren. Elk SEM bureau op de wereld is een salesbureau voor Google. Er hebben zich complete vakgebieden ontwikkeld rondom dit bedrijf en dat willen ze graag zo houden.
  Daarom moeten deze vakgebieden ook in beweging blijven. Als je geen dagtaak hebt aan het onderhouden van je SEO-kennis, dan is het geen specialisme en dan is het zeker geen €120 per uur waard. En dan is het ook het verkopen niet meer waard.

  Dus als je af en toe een Pinguïn, Panda, afbeelding, video of affiliate programma de revue laat passeren, dan blijft het specialisme altijd een specialisme. En deze specialisten zullen de diensten van Google blijven slijten. Al die fancy foefjes zijn echt niet voor de gebruikersbeleving.

  Zodra Google de gebruiker gaat irriteren, dan verschuift het spel zich misschien naar een andere zoekmachine. Dus echt dood is het voorlopig nog niet. Daar kan denk ik alleen een nieuwe technologie voor zorgen.

  Maar als het Google-hoepels springen je uit de keel gaat hangen… Genoeg andere bronnen van traffic en business zou ik zeggen. Dus misschien is SEM niet dead, maar afscheid nemen kan altijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/