Dé onmisbare SEO-competentie: Management!

Management als SEO-competentie? Ja!
Vandaag de dag kun je namelijk als SEO-verantwoordelijke zomaar een mailtje van je leidinggevende binnenkrijgen met ongeveer de volgende inhoud:

‘Morning! Zorg jij dat we vanaf volgende maand op 1 ranken op deze keywords met die nieuwe zomer- actiepagina? Kun je verder vandaag even kijken of deze teksten op het blog goed staan voor SEO, en wil je tussendoor uitzoeken waarom het verkeer vanuit België af is genomen? Ps.: ik las net een blog, wat zegt dat het voor Google niet goed is dat onze mobiele site niet responsive is, zorg je ervoor dat dit bij ons ook z.s.m. goed staat?’

Leonardo-DiCaprio-Sarcastic-Laugh
Bron

Leidinggevenden worden steeds veeleisender, maar missen vaak inhoudelijke SEO kennis.  Jij als SEO-verantwoordelijke/ Online marketeer -vul maar in- hebt 40 uur in de week waarin je al heel veel moet doen. Hoe ga je het voor elkaar krijgen om aan alle verwachtingen rond deze steeds maar groeiende wensenlijst te blijven voldoen? Hoe houd je het overzicht, zorg je dat je alles optimaal uitvoert, blijf je op de hoogte van de nieuwste eisen en tools en ga zo maar door?

Nou, je kunt een heel eind komen maar álles bijhouden, dat lukt je met updates die elkaar maar op blijven volgen niet meer. SEO is namelijk de laatste jaren volgroeid naar een dynamisch vak dat continu onderhevig is aan veranderingen en nieuwe trends.

→  P.S. iedereen die denkt wel alle updates bij te kunnen houden en ernaar te handelen mag direct bij ons komen solliciteren 😉

Wat is SEO eigenlijk nog Anno 2016?

Om dit toe te lichten even een stapje verder terug, want wat is SEO tegenwoordig? ‘Vroegah’ zat je al goed met een tekst met een aantal keer het keyword benoemd en een link of wat van een paar startpagina’s.

Google kijkt tegenwoordig door middel van haar algoritme echter naar steeds meer factoren, om zo te proberen haar bezoekers het ideale zoekresultaat te bieden. Om voor SEO optimaal te presteren, wil je op al die factoren zo goed mogelijk inspelen. Zeker in competitieve markten gaat het vandaag de dag om de details als je jouw concurrent wilt verslaan! Om Google een plezier te doen gaan we dus steeds verder, niet alleen must-haves zoals techniek, content en autoriteit, maar ook engagement van bezoekers (en dus ook user experience) wordt onderdeel van de SEO strategie.

Dit blog zou toch over SEO MANAGEMENT gaan?

Yes, wil je toch nog verder lezen over SEO inhoudelijke zaken en tips <- lees daar dan straks verder, want nu en hier kickt het SEO-management-deel erin!

seo management start
Bron

Ondanks het volgen van tientallen uren mindfulness of het onszelf aanmeten van hippe benamingen zoals T-marketeer, is het erbij doen van SEO dus bijna onmogelijk aan het worden in zeer concurrerende branches (let op de nuancering die ik hier aanbreng). Werk je in zo’n branche? Then pick your fights! Hoe doe je dat? Weet waar jezelf goed in bent en kijk of je andere zaken kan uitbesteden of dat je jezelf hier in kunt laten ondersteunen door collega’s of een gespecialiseerd bureau. Oftewel; ga aan de slag met SEO management!

Je doet dit wellicht nu bewust of onbewust ook al: kost het jou -net als ik- 3 dagen om een fatsoenlijk blog uit je vingers te krijgen dan is het vaak effectiever dit uit te besteden aan een goede copywriter. Hierdoor ben jij alleen tijd kwijt aan het vooronderzoek en een eventuele keywordfocus die je in het blog terug wilt zien.

Hoe en wat uitbesteden?

Terwijl je jouw eigen werkzaamheden blijft doen, kun je jezelf prima parallel laten ondersteunen in SEO-deelgebieden waar je minder sterk in bent of qua tijd gewoon niet aan toekomt. Doe dit bij voorkeur samen met één van de beste bureaus in Nederland … en til door middel van deze effectiviteitsslag het SEO aandeel op jullie website naar een hoger niveau. Bonuspunt: je kunt hierdoor de wensenlijst van je leidinggevende -voor zover realistisch- blijven nakomen, of in ieder geval alle vragen met steun van ervaringsdeskundigen beantwoorden.

Onderdelen waar je voor steun aan kunt denken zijn bijvoorbeeld de volgende punten:

  1. Check op technische valkuilen voor indexatie
  2. Advies om de laadsnelheid van de website te verbeteren
  3. Check op de juiste implementatie van HTML
  4. Advies met betrekking tot de zoektermfocus
  5. Advies over de sitestructuur
  6. Advies voor de verbetering van de kwaliteit van de content
  7. Aanbevelingen voor tests met een call-to-action
  8. Een check op de kwaliteit van inkomende links
  9. Een controle op de zoektermen in linkteksten
  10. Het opsporen van problemen op je website ( ook m.b.t. webanalytics en gebruiksvriendelijkheid)


Aan-/ bijsturen en rapporteren

Wil je aan de slag met SEO management? Dan is het handig dat je probeert voor jezelf een overzicht te creëren. Werk eerst altijd een plan van aanpak uit met een ultiem SEO doel aan de horizon waar je naar toe wilt werken. Probeer alle subdoelstellingen ook te benoemen. Je tijd en resources zijn altijd beperkt, dus als je iets niet benoemt weet je van tevoren al dat je er minder tijd aan zult besteden. Kader het een en ander verder goed af door rekening te houden met beperkingen en aannames. Je kunt het plan van aanpak later in stukken knippen en onder verdelen in delen (sprints).

Je werkt voor SEO vaak met KPI’s die gebaseerd zijn op het aantal bezoekers uit de niet betaalde zoekresultaten. Houd een wekelijks overzicht bij waarin je trends snel kunt spotten, en gooi je 0-meting data niet weg. Een simpele tabel in Excel met het aantal bezoekers organic vs. bezoekers overall, beiden verdeeld in branded/non branded en het aantal behaalde doelen/ conversies geeft vaak al genoeg inzicht en kost je niet veel tijd. Ga je met veel data aan de slag dan is een data-visualisatietool als Tableau wellicht wat meer voor je.

Overweeg ook om specifieke dashboards te creëren voor de verschillende stakeholders. Een MT-lid wil wel op de hoogte blijven, maar hoeft niet alle details te weten, een contentmarketeer is geïnteresseerd in de rankings en reads van zijn blogposts. Dit voorkomt vaak ook extra vragen.

Take-away

De iteratieve benadering van projecten, ook wel Agile genoemd, is tegenwoordig helemaal hip en happening en een goede manier om overzicht te houden. Ook ik ben er voorstander van en voor mijn dagdagelijkse werkzaamheden gebruik ik dan ook fanatiek de backlog-to do-doing-done borden (tip: Trello).

Let wel op: Voor SEO trajecten is het juist belangrijk om de strategische lange termijn in de gaten te houden. Zet al je beslissingen dan ook elke keer weer af tegen je basis, het eerder opgestelde plan van aanpak!

 Hulp nodig met SEO management of op zoek naar meer antwoorden? Neem zeker even contact op via Peter@Traffic-Builders.com of laat een reactie achter onder mijn blog.