4 recente SEO Ontwikkelingen waar je niet omheen kunt: Penguin, Analytics en meer..

De afgelopen periode zijn er veel interessante SEO ontwikkelingen geweest. Omdat wij je graag op de hoogte houden, bij dezen een top 4 van zaken die we zeker willen aanstippen. Handig voor jou! Zo ben je in 5 minuten weer helemaal bij over alle belangrijke SEO punten die je tijdens je vakantie gemist hebt.

1. Penguin 4.0 – Google’s real-time UPDATE is uitgerold

Vers van de pers:  afgelopen vrijdag  kwam het nieuws via het officiële Google Webmaster Blog naar buiten dat vanaf nu het Penguin Algoritme van Google real-time gaat meelopen in het search-algoritme. Deze update,  ook wel Penguin 4.0 genoemd, zal de laatste zijn van zijn soort, aangezien het nu dus een onderdeel is geworden van het vaste algoritme van Google.

De eerste resultaten worden -net als  bij de vorige updates- al in de komende dagen verwacht. Ben je na de laatste Penguin update van alweer bijna 2 jaar geleden al aan het wachten tot jouw site opnieuw beoordeeld wordt? Houd dan de komende periode goed je data (traffic+rankings) in de gaten!

Goed om te weten: Naast het feit dat je site nu bij elke crawl real-time beoordeeld wordt op linkspam en je van vandaag op morgen een penalty kan krijgen, is het ook nieuw dat je ook alleen op losse niveaus van je site een penalty kunt krijgen.  Denk hierbij aan folders, pagina’s en wellicht keywords plus keywordgroepen. Het inzichtelijk krijgen of je een penalty hebt opgelopen wordt hierdoor dus moeilijker dan voorheen!

2. GROTE veranderingen in de Adwords-keywordplanner

Een punt dat de afgelopen periode ook al veel besproken is en nog steeds voor stof van discussie zorgt in diverse SEO-blogs en fora.  Hierbij een korte uitleg en mogelijke oplossingen.

Het begon met de AdWords-zoekwoordplanner data waarin sinds juni in plaats van exacte data, buckets schattingen getoond worden. Dit werd in juli bevestigd door een medewerker van AdWords.

zoekwoordplanner update bevestiging

Een afbeelding vertelt meer dan tekst. Daarom zie je hieronder het verschil met eerder dit jaar en wat je nu te zien krijgt als je op zoek bent naar zoekvolumes:

seo ontwikkelingen in adwords zoekwoordplanner
Voorbeelden komen van Twinklemagazine

Door deze update wordt het als SEO-er dus onmogelijk om door middel van deze tool nog de juiste keywords te gaan bepalen. Het lijkt er echter op dat als je actief adverteert je via de Adwords zoekwoordplanner wel juiste data ziet. Er zijn wat aannames of Google hiervoor naar bedragen die je besteedt kijkt of niet; het antwoord hierop is nog niet gegeven.

Andere methodes om als SEO-er de juiste data inzichtelijk te krijgen worden nu onderzocht. Onze vrienden van Search Engine Land komen al met een truc die voor nu ook lijkt te werken als je in zowel in je betaalde als onbetaalde account geen exacte resultaten meer terug kunt vinden. Deze methode vind je hier .

Als we het voorbeeld van de Iphone hoesjes aanhouden zie je met deze truc welk keyword de meeste aandacht verdient.

google keyword planner oude volume

Toevoeging: Ook synoniemen en bijna gelijke varianten die je met SEO wilt testen, kunnen niet meer vergeleken worden op zoekvolume via de AdWords zoekwoordplanner, deze filtert de ‘close variants’ namelijk weg en toont alleen het hoofd-keyword. Oftewel, het is de hoogste tijd om rond te gaan kijken naar een nieuwe keywordtool. 

3. In de toekomst SEO resultaten weer VOLLEDIG rapporteren vanuit Google Analytics?

Dit is een van de  SEO ontwikkelingen waar we als SEO’ers hoop van krijgen. Het is weer mogelijk om basis SEO-resultaten te rapporteren vanuit Analytics, mits je dit gekoppeld hebt met een goed ingericht Search Console account. We hopen dat er snel een uitbreiding volgt zodat er ook op keywordniveau weer meer zichtbaar wordt.

Op URL niveau kun je nu al de volgende data rapporteren:

  • Kliks
  • Vertoningen
  • CTR
  • Rankings
  • Conversies + waardes

Erg handig om in 1 overzicht zichtbaar te krijgen welke URL’s (en waarschijnlijk keywords) goed converteren maar qua positie nog net een zetje kunnen krijgen of welke keywords genoeg vertoningen ontvangen maar wellicht een betere CTA in hun title tag nodig hebben om meer kliks te ontvangen in de zoekresultaten.

  • Je vindt dit in Analytics onder Rapportage -> Acquisitie -> Search Console -> Bestemmingspagina

Kritische noot: Je kunt op dit moment nog niet segmenteren met deze data. Hiernaast zijn de rankings gebaseerd op gemiddelden zoals we kennen vanuit Search Console, je actuele rankings kunnen dus -flink- afwijken.

seo ontwikkelingen seo rapportage via Google analytics

4. ER IS EEN NIEUWE POSITIE OM OP TE RANKEN!

Featured snippets/ Direct answers ofwel de 0-positie. Dit resultaat, waarin Google zo direct mogelijk antwoord geeft op een zoekvraag, is al wat langer beschikbaar in Nederland maar toch nog zeker het noemen nog waard. Hoe rank je namelijk op deze 0-posities? (want ranken met een Featured snippet vs. een normale #1 positie = 114% CTR boost! bron)

Het lijkt erop dat je door slim gebruik van goede content met keywords die de vraag en het antwoord bevatten, plus een combinatie van autoriteit een heel eind kunt komen. In het korte onderzoek dat wij gedaan hebben, valt op dat recent geplaatste artikelen regelmatig beter scoren dan websites met enorme autoriteit.

Pas echter op, creëer geen keyword stuffing maar verwerk behoorlijk strikt de vraag en het antwoord zo hoog mogelijk binnen de content bestaand uit 54 tot 58 woorden (zo groot zijn de boxen namelijk).

Neem ook onderstaande punten nog mee:

  • Maak van een vraag een Heading Tag op de pagina (h2 titel bijvoorbeeld)
  • Vat het antwoord samen in een enkele paragraaf
  • Richt je op uitgebreide zoekopdrachten
  • Voeg <ol> & <table> in op de pagina

featured snippet - o-positie - direct answer

OVERIGE NOEMENSWAARDIGE SEO Ontwikkelingen :

Naast bovenstaande SEO ontwikkelingen zijn er ook nog de volgende nieuwsfeitjes die ik even aan wil stippen:

# AMP WORDT STEEDS belangrijkER (maar GEEFT (NOG) geen rankingboost)

Het is nu echt zover. AMP (Accelerated Mobile Pages) wordt sinds 20 september door Google ondersteund. De verwachting is dat het eind dit jaar wereldwijd is uitgerold. Google herhaalt wel dat er (nog) geen speciale (mobiele) rankingboost is voor sites die voldoen aan AMP. bron

Google zelf geeft een aantal tips via haar Webmaster blog dat je hier vindt.

# LOCAL ALGORITME UPDATE *POSSUM*

Het is nog redelijk vers van de pers, maar het lijkt erop dat er op 1 september een algoritme update is uitgerold voor local SEO. De inhoud richt zich op een verbetering in de filtering van lokale resultaten. Bedrijven die fysiek buiten een stad vielen hadden voorheen problemen om in de lokale resultaten terug te komen.

Aangezien we nog meer data willen afwachten en de resultaten op dit moment nog erg fluctueren volgt hierover later meer.  Meer weten over local, kijk dan zeker eens naar deze local SEO checklist van mijn collega Brent!

bron

Nu al benieuwd naar de volgende SEO-Update?

Bij Traffic Builders houden we nieuwe SEO ontwikkelingen scherp in de gaten. We vinden het leuk er helemaal in te duiken en onze bevindingen met jullie te delen. Volg dan ook zeker ons blog via de diverse Social kanalen zodat je niets hoeft te missen!