Marek 25 april 2008 / Zoekmachine Optimalisatie (SEO)
Leestijd: 2 minuten

Alle SEO copywriters hebben hetzelfde probleem: je wilt een tekst zo compact en overzichtelijk mogelijk houden, maar tegelijkertijd moet hij zoekmachinevriendelijk zijn. Daarnaast wil de klant soms een heel boekwerk aan informatie overbrengen, ondanks advies om dit vooral niet te doen. Hoe maak je een lange tekst dan toch aantrekkelijk? Het antwoord is: de 3 Bs: Banaan, Bullets, Bold.

Banaan?
Voor de doorgewinterde copywriter is de term banaan een oude bekende. Seth Godin vergeleek internetbezoekers met aapjes die op zoek zijn naar de banaan. De banaan is een visueel element op een website waar de ogen en muis van de bezoeker als het ware naartoe gezogen worden. Een grote, dikke, vette en liefst van het design van de website afwijkende button die de bezoeker uitnodigt tot de volgende handeling, de conversie.

Een Banaan Werkt!

Omgeven door een jungle van tekst, is de banaan de oase van geruststelling: je hoeft niet door de overdaad aan woorden te ploegen. Klik gewoon op de banaan, en je komt waar je wilt zijn. Onmisbaar op elke website die een actie wil uitlokken.

Bullets
Bullets, ook wel bekend als opsommingstekens, maken een tekst vele malen aantrekkelijker om te lezen. Waarom?

 • De tekst wordt overzichtelijker;
 • het maakt scannend lezen mogelijk;
 • keywords die je erin gebruikt, krijgen extra nadruk;
 • het verkort de tekst.

Bold
Niet iedereen is er fan van, maar er zijn wel argumenten voor het gebruik van bold tekst. Bold tekst, net als bullets, maakt scannend lezen mogelijk. Lezers kunnen over de bold tekst scannen, dus schrijvers kunnen (mits ze het goed uitvoeren) snel de hoofdgedachte communiceren. Mocht de lezer meer informatie willen, dan kan altijd nog gekozen worden om de complete tekst te lezen.

Conclusie
Lezers hebben weinig tijd, houd daar rekening mee. Door het gebruik van:

 • Banaan
 • Bullet en
 • Bold

Bespaar je de lezer tijd en verhoog je de conversie, zonder dat je de (lang van stof zijnde) klant of de zoekmachine tegen je in het harnas jaagt.

Is er naast de 3 Bs nog ruimte voor een vierde, vijfde en misschien wel zesde B? Laat jouw B achter in de reacties!

 

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on SEO Teksten schrijven: de 3 B's
  Max van der Zee
  16 Jan 2013
  6:01pm

  Goeie tips, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/