SEO tips voor titles

Geschatte leestijd: 3 minuten

Seo copywriters kunnen grofweg worden ingedeeld in alfa- en beta-georiënteerde mensen. Met name bij het geven van seo tips voor het schrijven van page titles komt deze tweedeling duidelijk boven drijven. Waar de alfa al zijn of haar creatieve vermogens aanspreekt om een attractieve title te schrijven, houdt de beta vooral zijn statistiekenprogramma in de gaten. Het goed plaatsen van keywords is dan ook het toverwoord en niet zozeer een aansprekende pagetitle of kop. Toch is de tweedeling tussen alfa’s en beta’s onterecht. Want creativiteit lijdt niet onder regels, maar gedijt er eerder onder.

wat verstaan we onder een title?

Workshop seo copywriting
Tijdens workshops seo copywriting merk ik het telkens weer: de creatieve copywriters zuchten onder de richtlijnen die worden gesteld aan zoekmachinevriendelijke copy. En ik word beschouwd als een ‘techy nerd’ die te lang met zijn neus in de statistieken heeft gezeten. Kortom: alfa’s gelden als creatieve personen die zo attractief mogelijk willen schrijven om zo lang mogelijk de aandacht van de lezer op te eisen. Daarbij is het doel een title op papier te zetten die prikkelt, de juiste doelgroep aanspreekt, inspireert, bijdraagt aan branding, maar vooral ook een title die uitnodigt om verder te lezen. Daar recht tegenover heb je de beta’s. Titles vormen voor hen de backbone van seo en zij experimenteren daarom volop met zaken als keyword volgorde, title structuur en keyworddichtheid. Het eerste wat ik tijdens deze workshops doe, is het ontzenuwen van deze tegenstelling. Want om een goede seo-copywriter te zijn, moet je zowel alfa als beta kunnen zijn.

Blogoshere
Het schrijven van goede titles is met de opkomst van de blogosphere in een stroomversnelling gekomen. Het betekent immers dat een title naast de lezer en de zoekmachine, ook moest beantwoorden aan de eisen van de social media sites. Vaak wordt geroepen dat nieuwe content drie doelgroepen moet aanspreken (zoekmachine, lezer en social media). Tone of voice en keywordverwerking zouden daarbij cruciaal verschillen. Maar schrijven voor drie doelgroepen is inmiddels een verouderd en uitgekauwd begrip. En bovendien onzin.

Kies je doelgroep
Een artikel of een ‘reguliere’ websitekst kan maar voor 1 doelgroep worden geschreven. Dus of een social media site, of een zoekmachine. De gewone lezer wordt in beide gevallen namelijk optimaal bediend. De snelheid van internet bepaalt immers dat nieuws en artikelen in rap tempo worden geselecteerd en geconsumeerd. Het medium leent zich daarom zelden voor het schrijven van een cryptische of mooi geformuleerde titles. Koppen worden gesneld en de focus van de copywriter moet liggen op het gebruik van gangbare keywords. Niet voor niets beschouw ik keywordonderzoek de eerste stap voor elke copywriter.

Kom erachter welke keywords je doelgroep gebruikt! Tip: kies daarbij de keywords die niet te populair zijn (teveel concurrentie, geen traffic), maar zich in een niche bevinden.

(Uiteraard zijn er betere manieren om keyword research te doen, maar dit zijn de gratis tools waar iedereen iets aan heeft.)

SEO tips voor creativiteit
Al eerder zei ik dat de alfa een beta moet kunnen zijn. Dat klinkt eenvoudig. Je houdt de volgende regels in acht en je bent er:

  • Koppen mogen niet langer dan 65 karakters zijn
  • keyword phrases moeten vooraan in de title staan
  • Structureer de title (Blogpost | Categorie | Blognaam) (beter nog: categorie en blognaam twee achterwege)
  • Herschrijf titles met nieuwswaarde minimaal 1 keer met social media sites in je achterhoofd

Ik hoor de copywriter zuchten. Maar door een stap verder te gaan, wordt het voor ze duidelijk dat deze regels onontbeerlijk zijn voor goede webcopy. Want hoe meer regels de copywriter in acht neemt, hoe creatiever de copy. Regelmatige oefening met een bepaalde format levert de beste titles op. Neem nu de beperking van 55 karakters die voor een zoekmachine geldt. Dat betekent dat de kop van je artikel kort en bondig moet zijn. Zeker als je je beseft dat de naam van je website ook ruimte inneemt. De copywriter moet al zijn of haar creativiteit aanspreken om een goede aansprekende kop te schrijven die binnen het kader past. Het gevolg is een passende title waarin de keywords voorkomen die de doelgroep aanspreekt en snel geconsumeerd kan worden. Kortom: neem de bovenstaande seo tips ter harte en merk hoe je creativiteit toeneemt. In mijn volgende posts zal ik verder ingaan op seo tips die de kwaliteit van je webcopy aanmerkelijk zal verbeteren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement
Meer interessante blogs over
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders en mede-oprichter van ons recruitmentzusje Traffic Builders People. Met ruim 17 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest ervaren en digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Traffic Builders verstuurt 1x per maand een nieuwsbrief. Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement