SEO tool test: SEMrush, Ahrefs en Moz op een rij

Het is weer tijd voor een SEO tool test! Er is a een scala aan SEO tools die we gebruiken om onze werkzaamheden uit te voeren.  Denk aan Screaming Frog en onze eigen keyword tool Rankinspector. Vandaag vergelijk ik SEMrush, Ahrefs en Moz met elkaar. Later volgen de meer uitgebreide reviews van de SEO tools individueel. 

SEO tool test: waarom SEMrush, Ahrefs & Moz?

Normaliter gaan wij altijd voor de kleinere dedicated SEO tools. Kleinere tools zijn namelijk vaak erg goed in één ding. En om meteen een tip te geven: deze tools zijn vaak ook gratis. Door de inzichten uit die verschillende tools op een slimme manier te combineren, kom je tegen veel minder kosten aan belangrijke data en inzichten. Daar moet ik wel bij opmerken dat onze SEO-specialisten ervaren genoeg zijn om op deze manier te werken. Onze hands on ervaringen met SearchMetrics vorig jaar heeft ons ook gesterkt in deze mening. Maar omdat juist backlink data veel arbeidsvermogen vereist, kijken we ook naar de grotere spelers in de markt. En laten we eerlijk zijn: als SEO’er wil je ook gewoon zoveel mogelijk vette tools hebben..

brent rambo loves seo tools
Een jonge SEO consultant in de dop (was ik vroeger blond? Raar verhaal..)

De reden dat we nu grote SEO-tool suites gaan testen, is de backlink data. Goede historische en up-to-date backlink data vereist een enorme slagkracht qua crawling. De data die hier uit komt is voor ons interessant, omdat we hiermee beter authority building werkzaamheden kunnen doen. Zeker in combinatie met Content Marketing is dit een must.

more fat guy meme
de gemiddelde SEO consultant over tools

Conclusie in cijfers

  SEMrush Ahrefs Moz
Backlink functionaliteiten 9/10 8.5/10 7/10
Backlink data 8/10 9/10 7/10
Keyword functionaliteiten 7/10 7/10 7/10
Keyword data 5/10 6/10 6/10
Content marketing functionaliteiten 7/10 5/10
Content marketing data 6/10 4/10
Kosten Pro $99/maand

Guru $199/maand

Business $399/maand

Enterprise custom

kosten

 

Lite $99/maand

Standard $179/maand

Advanced $249/maand

Agency $999/maand

kosten

Standard $99/maand

Medium $179/maand

Large $249/maand

Premium $999/maand

kosten

Review criteria voor de beste SEO tools

In deze review kijk ik naar de drie grote spelers in de markt: Moz, SEMrush en Ahrefs. We zullen met name de backlink data checken. Een kleine toelichting: omdat geen één tool kan je vertellen wat al je backlinks zijn, kies ik ervoor om geen vergelijking van de data weer te geven. Meer links betekent niet per se dat de data beter is. Maar ik neem zo’n vergelijking wel mee in mijn beoordeling, samen met achtergrondinformatie over de tool en mijn ervaringen met andere tools.

Daarnaast zijn keyword data en met name innovatieve keyword tools interessant. En mocht zo’n suite een goede tool voor content marketing onderzoek hebben, dan is dat mooi meegenomen, maar dat is niet de insteek van deze review. Er wordt niet gekeken naar crawling/site audit functionaliteiten, omdat we hier andere, completere tools voor hebben en we al eerder een vergelijkbare test hebben gedaan. Specifiek wordt nagegaan of de data die deze (Amerikaanse) tools aanbieden kwalitatief hoogstaand genoeg zijn voor de Nederlandse markt.

SEMrush: SEO tool met aparte toolkits voor advertising

semrush logoSEMrush is een van de grootste SEO tools, zo niet de bekendste. Het is inmiddels zo groot geworden dat het naast een SEO toolkit ook aparte toolkits voor advertising, social media, content marketing en competitive research aanbiedt. Dit is gelijk een van de nadelen aan SEMrush: het is geen dedicated SEO-toolkit meer.

SEMrush heeft een grote database waarin Nederland prominent vertegenwoordigd wordt. Nederland staat op de 9e plek met 12,7 miljoen gevolgde keywords en 19,5 miljoen gevolgde sites (desktop). Qua mobiel staat Nederland op de 3e plek met respectievelijk 1,2 en 1,5 miljoen. Wat irritant werkt, is dat je bij het wisselen tussen tools het domein opnieuw moet invullen. SEMrush heeft dan wel weer Google Analytics en Google Search Console koppelingen, maar die moeten per onderdeel aangemaakt worden. Wat verder handig is, zijn de annotaties van SEMrush en Google updates in de grafieken.

semrush screenshot domain overview

Backlink data en functionaliteiten van SEMrush: Backlink Gap

De backlink features bestaan uit:

  • Backlink Analysis
  • Backlink Audit
  • Link Building Tool
  • Bulk Analysis

Daarnaast is er een functie Backlink Gap waarmee je je backlinkprofiel kan vergelijken met concurrenten. Hier ook wordt weergegeven hoeveel van je concurrenten bepaalde links hebben (dus 1/3 of 2/3) wat erg handig is. Hieronder een voorbeeld van Leaseplan, ANWB, Justlease, Athlon en Carnext.

semrush screenshot backlink gap

De Backlink Analysis is goed. Er is een duidelijk overzicht met hoeveelheid links en domeinen, anchors (met categorisering), follow/no-follow, spam-score, etc. Zo’n spam-score is handig voor ons om snel inzicht te geven. Ahrefs heeft dit niet. Het ‘lost & found’ rapport is ook erg handig. Helaas mis ik wel een outgoing links rapport. De link building tool kan erg handig zijn en de kwaliteit van de data schat ik hoog in.

Keyword data en functionaliteiten van SEMrush

De keyword data is oké. Het keyword difficulty overzicht is nuttig (met kolommen voor volume, SERP features en trend). De Keyword Gap analyse is erg handig. Hiermee kan je zien op welke keywords concurrenten ranken en welke jij nog kan gebruiken. Als je hier slim mee omgaat, kan dit een erg krachtige tool zijn. De Nederlandse data is matig. Een snelle check leert mij dat er nog belangrijke woorden missen en er staan veel Engelstalige keywords tussen. De Keyword Magic Tool (beta) die als vernieuwende tool wordt neergezet, is daarmee voor Nederlands niet bruikbaar. Hopelijk wordt dit door gebruik van AI snel beter.

semrush screenshot keyword magic tool

SEMrush scoort goed op content marketing functionaliteiten

Als we kijken naar content marketing functionaliteiten, heb ik de indruk dat SEMrush op dit gebied verder is dan de andere tools. Tools zoals de eerder genoemde Keyword Gap kunnen heel erg nuttig zijn. De SEO Content Template functie is vet. Op basis van het opgegeven keyword en de resultaten op de eerste pagina geeft de tool gerelateerde keywords, overeenkomende backlinks, leesbaarheid score en tekst lengte. Dit kan erg handig zijn om content te schrijven, al was het maar als inspiratiemiddel.

semrush screenshot keyword gap
Een Keyword Gap analyse tussen Leaseplan.com, ANWB.nl, Justlease.nl, Athlon.com en Carnext.com

Ahrefs: zeer uitgebreide SEO tool, makkelijk in gebruik

ahrefs logo

Ahrefs heeft ‘van oudsher’ de grootste database backlinks. Dit is nog steeds het geval: Ahrefs’ crawlbot is op Googlebot na de meest actieve bot en ze scheppen graag op zijn transparant over hun database. Nederland staat met 44,5 miljoen gevolgde keywords voor de keyword explorer op de 24ste plek en met bijna 6 miljoen getrackte keywords voor de site explorer op de 17e plek. Een nadeel is dat Ahrefs geen Google Analytics of Google Search Console koppeling heeft.

ahrefs screenshot dashboard

Backlink data en functionaliteiten van Ahrefs

Zoals gezegd staat Ahrefs bekend om de enorme backlink database. Dit blijkt ook uit de data. Vaak geeft Ahrefs van alle tools de meeste backlinks terug. De sorteeropties zijn erg handig. Zo kan je direct sorteren op website categorie: dit scheelt ons erg veel tijd. Ahrefs maakt meer onderscheid in best presterende pagina’s. Zo kan je zien welke pagina’s de meeste links binnenhalen, welke de meeste groei hebben en welke pagina’s het best presteren qua social shares. Ook is er de Link Intersect tool waar je kan zien welke overlap er is in backlinks met concurrenten. Helaas doet Ahrefs niet aan een spam-score, want ‘lastig, moeilijk, Google doet het ook niet’ en geven ze aan dat je het maar handmatig moet doen. Wat mij betreft een minpunt.

SEO tool review ahrefs screenshot site explorer top pages

Keyword data en functionaliteiten van Ahrefs

Net als de andere tools is er ook bij Ahrefs ruis in de Nederlandstalige data. Er komen geregeld Engelstalige keywords in de data naar boven. Er zijn wel meer mogelijkheden qua SERP-features. Zo kan je bv. alle featured snippets zien waarvoor je domein rankt: supervet. Bij SEMrush zie je alleen de featured snippets waarvoor je zélf rankt. De zoekvolumedata is erg geavanceerd met keyword planner, Google Ads voorspellingen, trends en clickstream data. Onderzoek (van Moz weliwaar) wijst echter Moz aan als het meest accuraat qua verhouding tussen keywords.

UPDATE: Wat uniek is aan Ahrefs, én een groot USP, is de komst van YouTube zoekvolumes. Ik ben al lang op zoek naar een goede tool hiervoor: hopelijk wordt Ahrefs het antwoord.

De alerts zijn handig, maar moeten wel per week ingesteld worden, anders word je er gek van. Ook zijn de mentions niet accuraat: ik krijg een melding als er een pagina ’traffic’ en ‘builder’ vermeldt, terwijl die melding ingesteld staat op ’traffic builders’.

ahrefs screenshot kw explorer suggestions

Content marketing functionaliteiten van Ahrefs

De Content Explorer van Ahrefs toont de best presterende content qua social shares voor de zoekwoorden die je invoert. Dit kan erg handig zijn voor inspiratie voor nieuwe/ontbrekende content. Maar ik ben nooit zo van de social shares, want die zijn makkelijk te faken. Bovendien is dit alleen nuttig voor populaire content. In niches wordt nou eenmaal minder content gedeeld.

SEO tool review ahrefs screenshot rankings

 

Moz: SEO tool zonder poespas

moz logo

Moz is dankzij ieders favoriete knuffel-SEO’er en über tech-hipster Rand Fishkin uitgegroeid tot één van de bekendste SEO tools. Na een omgang als inbound marketing partij is Moz weer terug op SEO. De Moz tools zijn niet zo groot als die van SEMrush en Ahrefs. Hoewel ze het afgelopen jaar wel slagen hebben gemaakt in hun database, is die toch minder groot en goed dan de databases van Ahrefs en SEMrush. Moz’ tools zijn dan ook meer basic gehouden. Dat werkt op zich goed en je kan wat kleinere taken hier prima mee uitvoeren.

SEO tool review moz screenshot overview

Backlink data en functionaliteiten: groter aandeel in link directories

Moz heeft nagenoeg dezelfde backlink functionaliteiten als SEMrush en Ahrefs: inkomende links, anchor teksten, top pages, nieuwe links, verloren links en wél een spam-score. Ook heeft Moz een competitieve link vergelijker. Je kan wel duidelijk zien dat Moz stappen heeft gemaakt in hun backlink database: deze is aanzienlijk beter dan een jaar geleden. Ik zie bij Moz wel een groter aandeel in link directories dan bij de andere tools. Het zou erg fijn zijn als je hier kon categoriseren op soort site (linkgidsen, nieuws, corporate, blog, etc.). Alleen Ahrefs een optie heeft om te filteren op platform (blogs, e-commerce, fora, wiki’s, cms), maar die zou ik graag specifieker zien. In de praktijk heb ik wel eens mijn twijfels bij de versheid van de data. Vaak zijn pagina’s al verwijderd of iets dergelijks, maar is dat in de Moz data nog niet bijgewerkt. Wat peper in Roger’s reet dus!

SEO tool review moz screenshot link intersect

Keyword data en functionaliteiten: nog meer Engelse data

Ik gebruik Moz’ Keyword Explorer vaak om de eerste pagina op een bepaald keyword te analyseren en verschillende keywords te vergelijken. Dit werkt wat mij betreft handig en snel. Moz geeft ook suggesties waarbij je kan filteren op hoe dicht de suggesties matchen met het originele keyword: handig! Helaas komt ook hier Engelstalige data omhoog.

seo tool review moz screenshot keyword explorer

Content marketing functionaliteiten

Op Followerwonk en de on-page tool na heeft Moz eigenlijk geen content marketing functionaliteiten. Moz is zich weer gaan focussen op SEO tools na een slecht bevallen uitstapje naar inbound marketing.

SEO tool test conclusie

Met name Ahrefs en SEMrush lijken erg op elkaar, zowel qua mogelijkheden als qua kosten. Moz is wat kleiner, meer basic en goedkoper. Moz mist wel echt een Content Gap analyse, dat is een vette tool en pre bij de andere tools. Je weet pas wat je mist als je het niet meer hebt, he 🙂 Moz heeft überhaupt geen content marketing tools, maar de vraag is of dat een voor of een tegen is. De prijsverschillen zijn klein: de midden pakketten van Moz zijn een tikkeltje goedkoper. Basic pakketten komen overeen qua functionaliteiten en limieten. Vanaf het standaard pakket zijn SEMrush en Ahrefs uitgebreider qua functionaliteiten. Bij Moz worden eigenlijk alleen de limieten verhoogd.

  SEMrush Ahrefs Moz
Backlink functionaliteiten 9/10 8.5/10 7/10
Backlink data 8/10 9/10 7/10
Keyword functionaliteiten 7/10 7/10 7/10
Keyword data 5/10 6/10 6/10
Content marketing functionaliteiten 7/10 5/10
Content marketing data 6/10 4/10
Kosten Pro $99/maand

Guru $199/maand

Business $399/maand

Enterprise custom

kosten

 

Lite $99/maand

Standard $179/maand

Advanced $249/maand

Agency $999/maand

kosten

Standard $99/maand

Medium $179/maand

Large $249/maand

Premium $999/maand

kosten

 

Advies

Zo. Dat was de review van deze SEO tools. Ik zal de komende maanden dieper ingaan op de verschillende tools en ze afzonderlijk reviewen. Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Hieronder mijn advies voor deze drie tools:

  • Ga je voor een tool suite die ook Content Marketing, PPC en Display functionaliteiten moet hebben? Kies dan voor SEMrush.
  • Ga je voor een uitgebreide SEO tool met veel functionaliteiten, maar die toch relatief eenvoudig werkt? Dan is Ahrefs de beste keuze.
  • Ga je voor een dedicated SEO tool zonder poespas die niet veel kost, maar toch goed functioneert? Moz is hiervoor een prima optie.

NB: we krijgen geen compensatie van SEMrush, Ahrefs of Moz in welke vorm dan ook. Raad je andere tools aan? We horen het graag! Laat in de opmerkingen weten welke en waarom, dan gaan wij nog meer tools voor je testen!