SEO Valkuilen Top-10

SEO (ook wel bekend als zoekmachine-optimalisatie) is voor velen een grijs tot donkergrijs gebied. Veel nieuwkomers in de zoekmachinemarketingbranche denken ‘het varkentje dat zoekmachine-optimalisatie heet wel even te wassen’. Daarbij worden echter vaak dezelfde fouten gemaakt. Hieronder daarom speciaal de SEO Valkuilen Top-10 (in willekeurige volgorde). Zorg dat je er zelf niet in valt!

Twee kanttekeningen vooraf aan deze SEO Valkuilen Top-10 zijn belangrijk om te noemen. Ten eerste ben ik zelf absoluut geen oude rot in het vak. Desalniettemin weet ik wel de onderstaande valkuilen met een grote boog te omzeilen. Ten tweede is het lijstje waarschijnlijk verre van compleet (immers, een top-10 biedt plaats aan 10 items). Voel je dus vrij om in de reacties nog wat leuke SEO Valkuilen toe te voegen.

1. Herhaaldelijk targeten op hetzelfde keyword
SEO-teksten bevatten keywords (de woorden waar je op gevonden wilt worden). Deze keywords komen bij voorkeur voor in de title tag, de H1 en een paar keer in de body-tekst. Nog steeds proberen mensen hetzelfde keyword in de title tag, H1 en body-tekst van elke pagina te proppen. Zoekmachines zoeken echter naar pagina’s, niet naar sites.

Het resultaat van bovenstaande SEO-tactiek is dat je eigen pagina’s met elkaar concurreren, terwijl je veel beter andere pagina’s kunt gebruiken om op andere keywords te targeten. Uiteraard is het helemaal niet verkeerd om keywords door een hele site te gebruiken (het is voor het vaststellen van de themarelevantie van je website zelfs aan te raden), maar je primaire keyword moet wel verschillen per pagina.

2. ‘Reciprocal linking’
SEO was vroeger zo simpel, maar tegenwoordig zijn de lijsten met regeltjes van Google, Yahoo! en anderen zoekmachines langer dan de spreekwoordelijke (en letterlijke) weg ‘van hier tot Tokyo’. Opgenomen in deze regelgeving is het fenomeen ‘reciprocal linking’. Dit is het idee “Jij geeft mij een link, dan geef ik jou een link”. Afspreken met elkaar om naar elkaar te linken, wordt slecht gewaardeerd door Google. Een link moet op natuurlijke wijze verkregen zijn. Pas dan weten Google c.s. dat je content daadwerkelijk linkwaardig en relevant is. Dus voor alle SEO-goeroes in de dop: doe niet aan reciprocal linking!

3. Keyword stuffing
SEO-teksten bevatten, zoals eerder gesteld, keywords. Denk echter vooral niet dat er een lineair verband is tussen het aantal gebruikte keywords en de positie in Google. Als dat zo was, bestond elke pagina uit 500 keer het belangrijkste keyword met daaronder de relevante, bezoekervriendelijke tekst.

Het aantal keywords is niet de enige factor die zorgt voor goede rankings. Nog 15 keer je keyword in een tekst verwerken zal vrijwel nooit tot nooit het antwoord zijn op hogere rankings. Focus je liever op linkwaarde en onthoud dat er daarnaast meer factoren ‘achter de schermen’ meespelen. Wees ook niet te gehaast en wacht met geduld op de resultaten, gun SEO tijd.

4. Toegang van bots tot duplicate content blokkeren
Iedere SEO-expert (en SEO-hobbyist) weet dat duplicate content kan leiden tot onvindbaarheid van je content. Aangezien SEO draait om vindbaarheid, moet je dit altijd vermijden. Het blokkeren van bots kan je echter problemen opleveren die de linkjuice en indexering om zeep helpen. Je kunt daarom beter een 301 redirect gebruiken of de nieuwe Google canonical tag gebruiken voor het vermijden van duplicate content.

5. Geen XML sitemap gebruiken
Voor SEO is een XML sitemap een prachtige toevoeging aan een website. De indexering van de site verloopt vlotter en zorgt vrijwel altijd voor veel extra traffic uit zoekmachines. Omzeil dus deze SEO Valkuil en zorg voor een XML sitemap op je site. Er zijn genoeg SEO tools die deze XML sitemap zelfs automatisch kunnen genereren. Nu heeft niemand in SEO-land meer een geldig excuus voor het werken zonder XML sitemap.

6. Bots blokkeren in plaats van nofollow gebruiken
Als je geen linkjuice wilt sturen naar een bepaalde pagina, gebruik dan niet robots.txt of meta robots noindex. Gebruik in plaats daarvan rel=”nofollow” in de HTML-tag van de link. Alleen dan wordt de linkjuice niet toegekend aan de pagina waarnaar gelinkt wordt.

7. Geen Web Analytics gebruiken
Je hebt een SEO-tastische pagina die in elke zoekmachine op nummer 1 staat op het populairste keyword in de branche. Iedereen komt naar je site, maar wat doen ze daar? Komen ze ook daadwerkelijk op dat keyword binnen op je site? En nog veel belangrijker: (waar) laat je kansen liggen? De (juiste) implementatie en het (juiste) gebruik van Web Analytics tools maakt inzichtelijk wie er via welke weg wat komt doen op je website. Een must have om te kunnen zien wat elke investering in SEO voor toegevoegde waarde heeft!

8. Blindstaren op Google
In SEO-land wordt vaak alleen maar naar Google gekeken. Toegegeven: het is ’s werelds populairste zoekmachine. Er zijn echter meer spelers in de markt. Negeer deze niet. Elke kans op extra bezoekers moet je aangrijpen. Let daarbij goed op welke factoren voor welke zoekmachine belangrijk zijn.

9. Veel stukken een beetje aanpakken
Deze SEO Valkuil zie je gelukkig niet veel bij de professionals, maar een enkele hobbyist doet het nog maar al te vaak: op deze pagina een keywordje, daar een H1’tje aanpassen, hier een title tag opleuken etc. De Gouden SEO Regel is: liever een klein deel grondig aanpakken, dan een groot deel een klein beetje bijschaven.

10. Bedelen om links in plaats van ze verdienen
Externe links zijn voor SEO belangrijk. Staar je alleen niet blind op het krijgen van links door artikelen steeds maar op te dringen aan websites waarvan je links wilt hebben. Zorg liever dat je content linkwaardig wordt door je teksten beter te maken. Dan zullen vanzelf de links binnenkomen.

Toevoegingen voor de SEO Valkuilen Top-10?
Deze SEO Valkuilen Top-10 is verre van af. Heb je zelf nog een goede toevoeging aan de SEO Valkuilen Top-10? Laat hem dan achter in de reacties!