Showcase Shopping Advertenties – De eerste klik is gratis!

Hoe Shopping Showcase advertenties de zichtbaarheid van je Shopping campagnes boosten

Voor online retailers die in 2017 gebruik maakten van Google Shopping kwam 75% van alle klikken uit Shopping product advertenties. Een paar jaar terug werden de Shopping product advertenties toegevoegd aan de zoekresultaten voor afbeeldingen. In 2017 werd door Google het advertentieformat genaamd Showcase Shopping Ads uitgerold voor een beperkt aantal landen. Zoeken via het internet wordt steeds meer visueel. Het wordt makkelijker om binnen Google images te vinden waar je naar op zoekt bent. Met Gallery Ads in H2 van 2019 focust Google zich steeds meer op visual search. Als adverteerder is het van belang om hier in 2020 op in te spelen. De verwachting is dat visual search toeneemt en het is slim om je hier op voor te bereiden.

Top van de funnel

Los van Gallery Ads voor Search zijn Showcase Shopping Ads een visueel format dat retailers inzetten om gebruikers aan de top van de funnel te bereiken. Denk hierbij aan de brede zoektermen zoals “sportkleding vrouwen” of “tuin meubilair”. Volgens Google komt meer dan 40% van de Shopping zoektermen uit brede zoekopdrachten. In deze fase bieden Showcase advertenties de mogelijkheid om potentiële klanten kennis laten maken met merken en producten wanneer ze nog geen idee hebben van hun keuze.

Wat zijn Showcase Shopping advertenties?

showcase-ads-example

Met Showcase Shopping advertenties kunnen adverteerders een combinatie van een selectie producten of gerelateerde producten maken die worden uitgeleverd in de afbeeldingsresultaten als een soort catalogus. De Showcase advertenties worden alleen getriggerd op het moment dat een gebruiker op brede termen zoekt zoals “spijkerbroek” of “zomerjurk” en nog geen merkvoorkeur heeft of een specifiek model in gedachte heeft. Eenmaal geklikt, vouwt de advertentie zich uit en worden er relevante producten die matchen met de zoekterm vertoond. Een gebruiker kan klikken op de productafbeelding, beschrijvende tekst of websitelink.

Product Listing advertenties versus Showcase Shopping advertenties

pproduct-ads-vs-showcase-ads

Shopping Showcase Ads zijn geen vervanging voor huidige Shopping productadvertenties, maar een uitbreiding op huidige Shopping campagnes. Lees hier hoe je een Showcase advertentie maakt. Google bepaalt tijdens de zoekopdracht of Showcase Ads wordt uitgeleverd of reguliere Product ads. Daarnaast tonen beiden Shopping-formats producten binnen de advertentie. Los van de opmaak, verschilt de targeting van de advertentieformaten. Showcase Ads focust zich op gebruikers die nog niet weten wat ze willen. Productadvertenties daarentegen zijn geschikt voor gebruikers die al wat specifieker zoeken. Showcase helpt potentiële klanten kennis te maken met een merk, het productaanbod en opties binnen een brede zoekopdracht. Daarnaast worden Showcases afgerekend op basis van Cost-per-Engagement (CPE) in plaats van Cost-Per-Click (CPC ). Hierover later meer.

Waar moet je rekening houden mee houden wanneer je een Showcase advertentie maakt?

Showcase-advertenties-voorbeeld

Zoals eerder aangegeven worden Showcase advertenties afgerekend op basis van CPE bod en niet CPC. Dit houdt in dat er pas wordt betaald op het moment dat een gebruiker de interactie aangaat met de advertentie. Wanneer een gebruiker op de Showcase Ad klikt en één van de volgende acties verricht telt een engagement:

 • Wanneer een gebruiker 10 seconden naar de showcase advertentie kijkt
 • Klik op de productlink en wordt geleid naar de website

In andere woorden, de eerste klik op de Showcase advertentie is gratis. Er worden pas kosten in rekening gebracht wanneer bovengenoemde acties zijn verricht.  In tegenstelling tot productadvertenties waar biedingen zijn ingesteld op product groep niveau, is het bod van de Showcase ads op advertentiegroep niveau. Omdat de biedingen op advertentiegroep niveau zijn ingesteld, is het advies om niet alle producten in 1 advertentiegroep te proppen. Zo geef je namelijk 1 bod mee voor alle producten. In plaats daarvan, groepeer je advertentiegroepen op basis van soortgelijke producten. Dit is met name interessante wanneer het design van de creaties uniek is per productcategorie.

Mobiel versus Desktop

Showcase Shopping Ads worden zowel op desktop als mobile vertoond. User cases laten zien dat de meeste vertoningen vanuit een Showcase vaker op mobiel worden getoond dan op desktop.

Het aandeel van de vertoningen op mobiel hangt ook van de branche af. Onderzoek van Bloofusion, een Duits bureau, heeft hier een overzicht van gemaakt. Het aandeel kan variëren tussen de 5% – 30%. Een verklaring voor de variërende vertoningen is dat Showcase niet altijd wordt vertoond in de verschillende branchecategorieën. Daarnaast zullen Showcase Ads ook niet de vertoningen binnenhalen als er een beperkt aantal adverteerders gebruik van maakt. Als jij bijvoorbeeld Showcase Ads inzet en je hebt maar 5 concurrenten, dan zal Google niet je Showcase Ads vertonen.

Waarom Shopping Showcase advertenties interessant zijn voor jouw Shopping strategie

marketing-strategy

Zoals eerder aangegeven zijn meer dan 40% van Shopping gerelateerde zoektermen breed. Daarnaast zal een Showcase Ad het vaakst worden vertoond op mobiel. Ook zullen Showcase Ads niet samen worden vertoond met je al bestaande reguliere Shopping Ads. Dit houdt in dat je klikken niet worden gekannibaliseerd voor andere campagnes. Je kunt Showcase Ads dus naast je bestaande Shopping campagnes tonen. De zichtbaarheid die je verliest op generieke termen met je huidige Shopping Advertenties, kan met een Showcase Ads wél worden opgevangen.

Deze Google case van 2017 laat zien dat gebruikers die in aanraking kwamen met Showcase advertenties, gemiddeld tweemaal zo vaak naar een merk op zoek gaan na het zien van een Showcase advertentie. Één merk zag een verdrievoudiging van merknaam gerelateerde termen en een stijging van 32% in ondersteunende conversies (ten opzichte van de standaard Shopping advertenties).[4] Brede termen komen regelmatig voor en dit houdt in dat een potentiële klant nog niet heeft besloten waar ze een aankoop willen doen. Showcase advertenties helpen om deze beslissingen in het aankoopproces te versnellen, door productinformatie te delen met potentiële klanten d.m.v. een enkele zoekopdracht. Showcase ads maakt het voor adverteerders mogelijk om relevantere producten te laten zien. Dit kan in de vorm van lifestyle foto’s, promo’s of andere creatieve uitingen om het merk te tonen aan potentiële klanten.

Toegevoegde waarde van Shopping Showcase Advertenties:

 • Volgens Google is 40% van Shopping gerelateerde zoektermen breed.
 • Het zien van een Showcase advertentie zorgt ervoor dat een gebruiker later in de funnel eerder naar je merk op zoek zal gaan (branding).
 • Merknaam gerelateerde zoekopdrachten kunnen tot wel 3x stijging zien met de inzet van Showcase Ads(Google)
 • De ondersteunende waarde van Shopping met de inzet van Showcase Ads kunnen een stijging van tot wel 32% zien (Google)

 

Best practices for Showcase Shopping Ads

shoppiong-showcase-ads

Het succes van de showcase shopping ads zal met name ook liggen in de kwaliteit van je afbeeldingen. Investeer dus in afbeeldingen van hoge kwaliteit.

 1. Creatieve header
  • Gebruik lifestyle-beelden van hoge kwaliteit. Focus hierbij op branding en wat jouw doelgroep het beste aanspreekt.
 2. Segmenteer de campagnestructuur van je Showcase Ads
  • Focus op brede ad groups om te achterhalen welke keywords de meeste engagement realiseren – bijv. spijkerbroek mannen
  • Maak vervolgens additionele subcategorieën aan o.b.v. de termen met een hoge engagement. – spijkerbroek mannen + [merk]
  • Geef een hoger bod binnen subcategorie waar de koopintentie ook hoger ligt
  • Probeer per adgroup minimaal 3 ads toe te voegen – elk met een unieke header, beschrijving, kop en url van de categorie
 3. Reken Showcase ads af op de juiste KPI’s. Het zal niet snel leiden tot een directe conversie leiden. Door te kijken naar de ondersteunende waarde en je attributiemodel kan een deel van de conversie wel worden toegewezen aan Showcase Ads. Volgens Google [5] zorgen Showcase ads voor een toename in branded zoekverkeer, wat ook gebruikelijk is bij Display, Social en YouTube campagnes.
 4. Zorg er voor dat je ook je reguliere shopping campagnes optimaliseert.