Niels Bijvoet 17 augustus 2011 / Zoekmachine Optimalisatie (SEO)
Leestijd: 4 minuten

Sitelinks zijn zeer nuttig voor zoekmachine-optimalisatie (seo) en conversie-optimalisatie (CO). Deze ‘extra’ links die bij sommige zoekresultaten in Google worden getoond, wijzen gebruikers nog sneller op (mogelijk) behulpzame pagina’s op die website. Vandaag heeft Google interessante aanpassingen doorgevoerd voor sitelinks, die wereldwijd snel worden uitgerold. Doel: de kwaliteit van zoekresultaten nog beter maken en navigatie door sites bevorderen. Lees hier wat de upgrade inhoudt, en ook hoe je zelf sitelinks kunt benutten en beïnvloeden!

Wat zijn sitelinks?

Sitelinks hebben meerdere verschijningsvormen. Het zijn doorgaans de 2 kolommen met (deep)links die onder sommige – bovenste – zoekresultaten (en advertenties) verschijnen:


sitelinks - seomoz.jpg

 

Soms worden voor zoekresultaten (bovenaan de SERP-pagina) slechts enkele sitelinks op 1 regel getoond:

sitelinks - 1 regel.jpg

 

Wanneer worden sitelinks weergegeven?

Sitelinks worden automatisch door Google getoond, maar alleen wanneer ze (volgens de zoekmachine) relevant zijn voor een bepaalde zoekopdracht. Dit kan zo zijn zelfs als de zoekopdracht redelijk generiek is. Op basis van de interne linkstructuur van je website bepaalt Google’s algoritme welke pagina’s (eventueel) een sitelink krijgen.

Voordelen van sitelinks

De sitelinks ‘wijzen gebruikers’ op hun mogelijke informatiebehoefte, als aanvulling op hun initiële zoekintentie. Ze hebben eigenlijk een soort voorspellende waarde, en spelen in op ‘logische vervolgkliks’. Zeker voor de wat grotere en complexe sites helpen sitelinks met het snel ontsluiten van belangrijke (doorgaans vaak bezochte) pagina’s. Je traffic, click-through-rates en conversiepercentages kunnen hiervan profiteren. Handig, niet?

Voorbeeld sitelinks voor zoekopdracht ‘bang olufsen’:


sitelinks update google_1-bang olufsen.jpg

 

Sitelinks-weergave in Google nu verbeterd!

Sinds 16-08-11 kan de weergave van sitelinks verschillen, qua design en ordening. Google zegt het volgende:

“Sitelinks will now be full-size links with a URL and one line of snippet textsimilar to regular resultsmaking it even easier to find the section of the site you want. Were also increasing the maximum number of sitelinks per query from eight to 12.”

<UPDATE 10-09-11: het aantal sitelinks lijkt nu doorgaans beperkt tot 3 rijen (dus 6 sitelinks).>

Hoeveel sitelinks worden getoond voor jouw site, kan variëren. Dat het maximale aantal getoond wordt, is niet gegarandeerd. Of je de nieuwe opzet getoond krijgt, is ook niet meteen vanzelfsprekend. Wat wel bepalend is voor waarschijnlijkheid van de ‘nieuwe weergave’, is de mate waarin je zoekopdracht relevant is voor het getoonde resultaat c.q. de website. Hoe specifieker, hoe meer kans.

Voorbeeld sitelinks voor zoekopdracht ‘bang en olufsen’


sitelinks update google_2 - bang en olufsen.jpg

Zoals je ziet is nu de zoekopdracht ‘bang en olufsen’ (dus met ‘en’). Dit is in lijn met hoe je de merknaam uitspreekt. Daarmee is die zoekopdracht nog relevanter/specifieker dan de woordcombinatie ‘bang olufsen’, en dus krijg je dan wel de nieuwe, uitgebreidere sitelinks te zien. Want Google denkt je daarmee te helpen, omdat je ogenschijnlijk behoefte hebt aan specifiek de site www.bang-olufsen-nl, en dat klopt. Slim, dat algoritme 😉

Hieronder nog een voorbeeld van verschillend weergegeven sitelinks voor steeds dezélfde website (nu: energievergelijken.nl), afhankelijk van hoe specifiek de zoekopdracht is. Je ziet, hoe verder je als gebruiker al je eigen informatiebehoefte definieert (in dit geval heb ik de exacte ‘brandname’/url ingetypt als zoekopdracht), hoe specifieker je door Google ‘beloont wordt’ met uitgebreide sitelinks. De ‘uitgeklapte nieuwe weergave’ krijg ik overigens nu (nog) niet.

sitelinks google update-3-energie vergelijken.jpg


sitelinks google update-4- energievergelijken.nl.jpg

Overigens, als je zelf test met verschillende zoekopdrachten: soms moet je je SERP’s nogmaals verversen (ook in Chrome) voor je de nieuwe weergave van sitelinks ziet.

Google rolt deze update van hun sitelinks de komende dagen wereldwijd uit, in alle taalregionen en voor iedereen die werkt met browsers zoals Chrome, Firefox en IE 7 of hoger.

Lees hier ook het artikel op googlewebmastercentral.

TIPS: zelf sitelinks effectief inzetten

Tot slot geef ik je graag enkele tips om zelf invloed uit te oefenen op A) de mogelijkheid dat er sitelinks voor je site in zoekresultaten worden getoond, en B) welke dat dan zullen zijn:

 1. Verbeter waar mogelijk de autoriteit van jouw website
 2. Optimaliseer je interne linkstructuur i.v.m. indexatie van je site
 3. Gebruik bondige, informatieve ankertekst en alt-tekst
 4. Denk strategisch: maak jouw belangrijkste pagina’s ‘het belangrijkst’ (duh…)
 5. Je kunt in Google Webmaster Tools ook url’s ‘uitsluiten’ als sitelink (max. 100)

Succes!

Zelf hogere rankings en meer conversie?

Traffic Builders kan voor u – als beste zoekmachinemarketingbureau van Nederland – onder meer resultaatgerichte zoekmachine-optimalisatie (SEO) en conversie-optimalisatie (CO) verzorgen. Profiteer ook van onze bewezen effectieve aanpak. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking of vraag vrijblijvend informatie aan.

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Sitelinks door Google’s upgrade nóg nuttiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/