Slechte rankings in zoekmachines? Verander je plaatsnaam!

Opmerkelijk nieuws uit de hoek van zoekmachine-optimalisatie. In Frankrijk is een plaatsje dat van naam wil veranderen om beter te scoren in de zoekmachines. Omdat de naam van het plaatsje (Eu) als zoekterm naast Europese Unie ook nog eens een vervoeging van het werkwoord ‘hebben’ in de zoekresultaten oplevert, komt dit plaatsje namelijk slecht naar voren in de rankings van de zoekmachines.


Zoekmachine-optimalisatie is volgens de burgemeester geen optie. De enige mogelijkheid die dan overblijft, is het veranderen van de plaatsnaam. De burgemeester wil daarom een referendum houden onder de plaatselijke bevolking. Alle 8000 inwoners mogen meestemmen over de nieuwe naam. Suggesties voor de nieuwe naam zijn onder andere Ville d’Eu, Eu-le-Château en Eu-en-Normandie. Met een nieuwe naam zouden de rankings in de zoekmachines beter moeten worden, wat leidt tot meer (online) bezoekers.

Waarom zoekmachine-optimalisatie als optie van tafel is geveegd, is onduidelijk. Het lijkt een goedkopere optie dan het in gang zetten van de bureaucratische molen. Daarnaast is het de vraag hoeveel mensen er in de zoekmachines op zoek zijn naar het plaatsje.

Het blijft frappant om te zien dat internet zoveel invloed kan hebben op het ‘gewone’ leven. Zelfs plaatsnamen worden blijkbaar veranderd om rankings in de zoekmachines te verbeteren.