Google Brand Links: slechte zet voor online business 'kleintjes'?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Google introduceerde zeer recent (in de VS) een update die mogelijk een negatieve impact kan hebben op online business, zeker voor kleinere aanbieders. Internetgebruikers zoeken doorgaans op zoektermen die niet direct merkgerelateerd zijn, maar met ‘Google Brand Links’ komen – op basis van die zoektermen – nu wel direct specifieke (grote) merken bovenaan de organische zoekresultaten te staan.

Google zegt hier zelf het volgende over:

Brand refinements in search results:

Sometimes when searching for product information on Google, you may not know some of the brand names relevant to your particular search. For example, if you’re taking on a new river-rafting hobby, it’s quite likely you don’t have a clue about kayak manufacturers just yet. So, we wanted to make it easier for you to find the brands other people consider useful for popular product searches. So this week we launched a search refinement that calls out brand names related to your query in a single line above the rest of the results. Determined algorithmically, these highlighted brand names may help you find what you’re looking for faster, and make your research and shopping experience all the more enjoyable.’

Oftewel, Google is van mening dat de (onwetende) gebruiker niet anders dan gediend is met deze update. Maar is dat wel zo? En hoe zit het met de Google-kansen van met name kleine partijen?

Minder kans op online sales?

Hier een voorbeeld. Stel, je bent (in de VS) een vrouw en op zoek naar ondergoed, zonder dat je een specifiek merk in gedachten hebt. Je gaat dan googlen op bijvoorbeeld ‘underwear’. Dat levert dan de onderstaande organische resultaten op, met partijen als freshpair.com die niet op merkgerelateerde zoekopdrachten zitten. Maar let vooral op de Brand Links die geheel bovenaan verschijnen, mét merknamen. Het is zeer goed mogelijk dat je dan toch ‘automatisch’ even klikt op ‘Victoria Secret’, dat ook een e-commerce site heeft die zeer vergelijkbaar is met die van freshpair.com. Die laatste partij zal daardoor mogelijk geen sale realiseren.

google branded links_1_underwear.jpg

Afnemende zichtbaarheid kleine partijen?

Maar dat is nog niet alles. Als (bijvoorbeeld) e-commerce gedreven organisatie zul je niet alleen ‘de grote jongens’ boven je vinden via Shopping Results, maar ook via Google Brand Links komen deze partijen nu bovenaan te staan. Als kleine partij wordt het zo lastiger traffic naar je site te genereren. Zeker als een grote aanbieder als (en laten we de VS weer als voorbeeld nemen) Amazon.com ook organisch hoog scoort (door veel backlinks, domeinautoriteit e.d.).

google branded links_2_electric blanket.jpg

Afwachten wat de impact is van Google Brand Links

Het is onderzocht dat meer dan 50% van de internetgebruikers in hun zoektocht klikken op de eerste link. Het is nu afwachten of Google doorzet met deze Google Brand Links-upgrade en wat de precieze impact zal zijn.

Wat vind jij van deze ontwikkeling?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Niels Bijvoet
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Niels

Niels is een bevlogen Content Marketing Strateeg, en maakte bij Traffic Builders eerder al veel kilometers als SEO Consultant en Copywriter. Met waardevolle content-oplossingen de juiste doelgroepen faciliteren in ‘hun ideale klantreis door de funnel’ staat bij hem centraal. Dat kan via een ROI-gedreven multi-channel contentstrategie inclusief creative concepting, maar net zo goed via een subtiele speldenprik op het juiste moment. Daag hem uit, dan doet hij dat met jou!

Neem contact op met Niels
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.