Wolter Tjeenk Willink 03 maart 2008 / Zoekmachine Adverteren (SEA)
Leestijd: 5 minuten

Afgelopen week zijn we (SEM Consultants Marinka Jongkind, Jurgen Huwae) namens Traffic Builders afgereisd naar Santa Clara in California voor de West editie van de Search Marketing Expo 2008 (SMX). In dit verslag geven we een impressie van de conferentie door middel van een aantal fotos en schrijven we over de inhoud van een aantal sessies.

SMX West
SMX Santa Clara: 20 graden en strakblauwe hemel: life sucks 🙂

We merken dat er vaak discussies worden gehouden over de waarde van zoekmachinemarketing conferenties. Waarom zijn conferenties als SMX nou zo waardevol?

1. Er wordt op zoekmachinemarketing conferenties veel gesproken over de laatste en toekomstige search ontwikkelingen. Deze informatie nemen we mee in de lange termijn strategieën van onze accounts en in de dienstenontwikkeling van Traffic Builders. Een conferentie als SMX is voor ons een uitgelezen gelegenheid om eens op een andere manier inspiratie op te doen.

2. Sommige tips die worden gedeeld door de sprekers en bezoekers kunnen meteen worden toegevoegd aan je arsenaal van SEO/SEM tactieken. Als je nog aan het begin staat van je carrière in de zoekmachinemarketing, dan zijn dit soort conferenties helemaal fantastisch voor je kennisniveau.

3. De verborgen waarde van conferenties als deze, zit wat ons betreft in het netwerken. De top SEO’s, bloggers en vertegenwoordigers van de zoekmachines krijg je niet elke dag face-to-face te spreken. Op SMX waren ze (bijna) allemaal aanwezig. Het is heel anders om contacten te leggen of te onderhouden door mensen persoonlijk te spreken, of er gezellig een drankje mee te drinken. Voor ons was het leuk om weer een aantal gezichten achter de bloggers te ontmoeten en van gedachten te wisselen over search en SEO geheimen 🙂

The Real Matt Cutts
Jurgen & Marinka en de prodent lach van Google Goeroe Matt Cutts

Search Ontwikkelingen – Search 3.0
De keynotes op SMX stonden allemaal in het teken van de toekomst van Search. Danny Sullivan (Search Engine Land) lanceerde termen als Search 3.0, Search 4.0 en (bingo!) Search 5.0. Voor de volledigheid, Search 1.0 ging over keywords (stuffing) en Search 2.0 ging voornamelijk over links (Pagerank). Search 3.0 is de fase waar we nu inzitten: Vertical Search, Local Search, Social Search en de integratie ervan in de zoekresultaten (Blended Search). David Bailey van Google vertelde een aantal manieren om als website-eigenaar optimaal te profiteren van Google Universal:

  1. Publiceer hoge kwaliteit images op je website. Ongeveer 15% van de zoekopdrachten zijn zoekopdrachten naar images.
  2. Creër een Google Video Sitemap. Een tip die ook al op Marketingfacts stond is om TubeMogul te gebruiken. Hou er rekening mee dat Google niet alleen YouTube, maar ook content van bijvoorbeeld Metacafe laat zien in de zoekresultaten.
  3. Update je business listings in het Google Bedrijvencentrum. Zorg voor zoveel mogelijk positieve ratings en reviews om je rankings in Google Local te verbeteren.
  4. Voeg je product feeds toe aan Google Base.
  5. Uiteraard: creeër een high quality company blog 🙂

Take-away: in de toekomst kom je waarschijnlijk steeds vaker ‘universal content’ tegen in de zoekresultaten op zoekopdrachten waar jij wilt staan. Hou dit goed in de gaten en zorg dat je hier je content/optimalisatie strategie op aanpast zodat jij daar komt te staan.

Search Ontwikkelingen – Search 4.0
Search 4.0, de personalisatie en ‘socialisatie’ van search, gaat volgens Danny Sullivan de Search wereld op korte termijn op zijn kop zetten. Google vertelde later dat er juist wordt gekozen voor een voorzichtige, subtiele aanpak. Incidenteel worden op basis van Web History een paar gepersonaliseerde resultaten op posities 4 of 5 geplaatst. De impact op SEO is daarom momenteel nihil. Yahoo lanceerde tijdens SMX het product Yahoo Search Monkey. Deze open source applicatie geeft website uitgevers de mogelijkheid om de webresultaten op de eigen naam interessanter via een soort van onebox. Op namen van personen wordt bijvoorbeeld een linked-in profiel getoond.

Take-away: het duurt nog even, maar het tijdperk waarin zoekresultaten sterk worden beïnvloed door het sociale gedrag en zoekgedrag van gebruikers, komt er aan. Leer de social media sites en applicaties kennen en pas je content/marketing strategie hierop aan.

Danny Sullivan
Naast Danny Sullivan gaven ook Louis Monier, Chris Sherman en Gord Hotchkiss keynotes over de toekomst van Search.

SMX Sessies
SMX werd volop live geblogged. Voor wie het interessant vindt om dit uitgebreid te lezen, hier een aantal favoriete sessies van ons op een rij:

Vanessa Fox Panel
Vanessa Fox (Zillow) @ SEO & Social Media sessie

SMX in Beeld
SMX was wat ons betreft een geslaagde beurs en zonder twijfel een aanrader voor zowel beginnende als gevorderde zoekmachinemarketing liefhebbers. Voor onze fans hebben we nog een paar kiekjes ter illustratie 🙂

Marinka @ Google Stand
Marinka met heerlijke non-starbucks koffie @ SMX

J+M & Rand Fishkin
Marinka & Jurgen SEOmoz Pro met Rand Fishkin

Donuts
Lunch was perfect @ SMX

Yahoo!
Bloemetjes vertrapt bij het Yahoo hoofdkantoor @ Great America

Bier
Het leven is zwaar.

Prosseco
Uitrusten met Prosecco na een drukke dag @ SMX. Proost!

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on SMX West 2008 In Woord & Beeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.