Social media: Nederlander na Italiaan meest actief in Europa

Qua social media marketing zijn binnen Europa de Nederlanders en de Italianen de best bereikbare doelgroepen. Dat blijkt uit onderzoek van Forrester. In Nederland is 79 procent maandelijks bezig met sociale media. In Italië gebruikt 83 procent minstens een keer per maand social media.

In heel Europa gebruikt 68 procent van de online bevolking social media. In 2009 was dit nog 61 procent. Volgens het onderzoek maakt 79 procent van de online Nederlanders eens per maand op de een of andere manier gebruik van sociale media, en bijna 50% bezoekt minstens maandelijks een sociaal netwerk. Volgens Forrester is de kans dat de Nederlanders Hyves gebruiken vijf keer groter dan het gebruik van Facebook.

 

Nederlander Twittert het meest in Europa

Daarnaast blijkt dat Nederlanders de top twitteraars van Europa zijn, met 4 procent van de gebruikers die minstens wekelijks twitteren. In heel Europa post 2 procent van de online bevolking wekelijks op Twitter. In het Verenigd Koninkrijk is dit 3 procent en in Spanje 2 procent.

 

Gebruik van social media wereldwijd

Uit een wereldwijd onderzoek van Forrester blijkt dat het aantal mensen dat op een sociaal netwerk staat ingeschreven, in China is gegroeid met 18 procent en in Australië met 11 procent. Noord-Amerika zag een kleinere groei van 8 procent. In Europa groeide dit aantal met 11 procent, van 30 procent naar 41 procent.

 

Contentbijdrage aan social media stagneert

Het aantal mensen dat een bijdrage aan sociale media levert met content, zag daarentegen percentueel nergens ter wereld een groei. Opvallend: het aantal mensen dat zelf content voor social media creëert in Europa bleef de afgelopen 3 jaar gelijk met 15 procent. In de Verenigde Staten kijkt een derde wel eens een video op YouTube, maar slechts 10 procent van de Amerikanen die online gaan, heeft wel eens een video geplaatst op een openbare videosite.

 

‘Social media-strategie voor bedrijven noodzakelijk’

Volgens Forrester is het zaak dat bedrijven een social media strategie opzetten nu het gebruik steeds meer gemeengoed wordt. Analist Jackie Anderson: Om dit te doen is het noodzakelijk te begrijpen hoe de consument uit de doelgroep social media gebruikt.”

Hiervoor geeft Forrester 7 types waartoe een gebruiker kan behoren. De Creators, de Creators, de Conversationalists, de Critics, de Collectors, de Joiners, de Spectators en de Inactives.

Om bijvoorbeeld een grote groep Joiners te bereiken, is het het beste om je als bedrijf te richten op het genereren van op conversatie gebaseerde statusupdates. Wanneer Spectators bereikt moeten worden, is het slim om Creators en Critics te bewegen om blogpostings en user generated content up te loaden.

 

Bron: emerce.nl