Marek 17 december 2008 / Traffic Builders nieuws
Leestijd: 2 minuten

Social media zorgen niet altijd voor een blij gevoel. Een Australisch stel kwam er op Facebook achter dat social media je ook tot last kunnen zijn, toen ze via hun sociale netwerk werden gedagvaard. “Notification: Je bent ‘getagged’ in een foto en wordt gedagvaard,” las het bericht. Dat is nog eens efficiënt gebruik van social media


Social media voor vonnissen gebruiken mag van rechter
Social media voor (zoekmachine)marketing gebruiken is geen nieuw idee. Google heeft de toegevoegde waarde van social media al bevestigd. Maar een justitiële medewerker die officiële juridische conflicten beslecht via een sociaal netwerk, is absoluut en primeur. Advocaat Mark McCormacks, die het stel uit dit verhaal duidelijk moest maken dat ze hun lening moesten afbetalen, had verschillende pogingen ondernomen via e-mail en door thuis aan te kloppen bij het stel. Toen niets mocht baten, zocht hij ze op via social media.

Na het sociale netwerk Facebook te hebben bezocht, kwam McCormacks erachter dat het stel actief hieraan deelnam. Dit bracht hem op het idee om het stel via hun sociale netwerk te benaderen. Hij vroeg hiervoor toestemming bij de rechter, die hij ook kreeg. De officiële documenten moesten echter wel via een privébericht worden verstuurd, aangezien de details niet gedeeld hoefden te worden met iedereen in hun sociale netwerk.

Social media zijn niet het eerste kanaal dat als ongebruikelijke manier wordt gebruikt voor dagvaardingen. Zo werd eerder al toestemming verleend om te dagvaarden via de genoemde e-mail en zelfs sms. Met de enorme populariteit van sociale netwerken is het eigenlijk nog wel logisch dat de volgende stap voor dergelijke praktijken dus wordt genomen in de richting van deze social media.

Big Brother is watching you through social media?
Buiten dat een dergelijk bericht over sociale netwerken misschien voor een lichte gniffel zorgt, is het vooral opmerkelijk hoe social media als communicatiekanaal dermate serieus worden genomen, dat ze zelfs worden gebruikt om juridische geschillen ‘uit te vechten’. Dit geeft maar weer aan dat we, ook in de zoekmachinemarketing, sociale netwerken zeer serieus moeten nemen. Bovendien geeft het aan dat mensen met een sociaal netwerk voorzichtig moeten zijn met hun informatie delen, want je kunt blijkbaar door meer partijen dan alleen marketeers worden benaderd via social media…

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
One Thought on Social media niet alleen voor marketing: dagvaarding via sociaal netwerk
  CB
  26 Nov 2012
  10:56am

  Waarom moet het via privéberichten en mag een dagvaarding op het prikbord niet gewoon? Dan kunnen de volgers van de gedaagde hem erop wijzen. En de gedaagde leert dat als hij niet betaalt, hij publiekelijk aan de schandpaal genageld kan worden. Bovendien zou het toekomstige zakenrelaties kunnen afschrikken, wat ook weer zorgt dat er niet nog meer schulden worden gemaakt. Sociale druk helpt. Priveberichten belanden meestal in de prullenbak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/