Social media verhogen productiviteit

Social media leiden werknemers af en zijn daardoor de grote schrik van elke werkgever. Althans, zo leek het altijd. De University of Melbourne trekt echter andere conclusies na een onderzoek over social media.

De immer populaire social media zijn goed voor veel dingen. Zo word je vrolijker van blije gezichten in je sociale netwerk dan van geld. Bovendien zijn social media zeer populair als marketingkanaal. In Groot-Brittannië zijn social media zelfs verplichte lesstof. Het is wel duidelijk: we kunnen niet meer om sociale netwerken heen.

Door werkgevers worden social media over het algemeen met minder open armen ontvangen. Werknemers die op sociale netwerken als Hyves, Twitter en YouTube zitten, zijn immers niet aan het werk. Toch trekt de University of Melbourne de conclusie dat sociale netwerken helemaal niet zo slecht zijn voor de productiviteit. Werknemers zouden juist productiever worden door af en toe te surfen op social media.

Werknemers die af en toe op sociale netwerken kijken, zouden 9 procent productiever zijn dan hun collega’s die social media met een grote boog vermijden. Door af en toe een sociaal netwerk op te zoeken, geven werknemers hun hersenen even rust. Daardoor wordt, na het afsluiten van de browser, de concentratie van de netwerkende employé weer aangescherpt. Uiteraard geldt deze toename in productiviteit niet voor de mensen die verslaafd zijn aan social media.